World
Updated at:

Η «Αμερικανική βοήθεια»: Πώς η Δύση βοηθά τη Ρωσία στη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ρωσία συνέχισε να κερδίζει δισεκατομμύρια από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων στη Δύση, σύμφωνα με στοιχεία, συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση της πλήρους εισβολής της στην Ουκρανία - η οποία βρίσκεται τώρα στον τέταρτο χρόνο της.

Από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει κερδίσει περισσότερα από τρεις φορές περισσότερα χρήματα από την εξαγωγή υδρογονανθράκων από όσα έχει λάβει η Ουκρανία σε βοήθεια που έχουν διαθέσει οι σύμμαχοί της.

Στοιχεία που αναλύθηκαν από το BBC δείχνουν ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν πληρώσει τη Ρωσία για τους υδρογονάνθρακές της περισσότερο από ό,τι έχουν δώσει στην Ουκρανία σε βοήθεια.

Οι ακτιβιστές λένε ότι οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική πρέπει να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το να τροφοδοτούν τον πόλεμο με την Ουκρανία.

Πόσα βγάζει ακόμα η Ρωσία;

Τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι το κλειδί για τη διατήρηση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας σε λειτουργία.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των κρατικών εσόδων της Ρωσίας και περισσότερο από το 60% των εξαγωγών της.

Μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας επέβαλαν κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσαν το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, αλλά όχι το φυσικό αέριο.

Παρά ταύτα, μέχρι τις 29 Μαΐου, η Ρωσία είχε αποκομίσει έσοδα άνω των 883 δισεκατομμυρίων ευρώ (973 δισεκατομμύρια δολάρια· 740 δισεκατομμύρια λίρες) από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από την έναρξη της πλήρους εισβολής, συμπεριλαμβανομένων 228 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) .

Η μερίδα του λέοντος από αυτό το ποσό, 209 δισεκατομμύρια ευρώ, προήλθε από κράτη μέλη της ΕΕ.

CONTINUE READING

Τα κράτη της ΕΕ συνέχισαν να εισάγουν φυσικό αέριο μέσω αγωγών απευθείας από τη Ρωσία μέχρι που η Ουκρανία διέκοψε τη διαμετακόμιση τον Ιανουάριο του 2025, και το ρωσικό αργό πετρέλαιο εξακολουθεί να μεταφέρεται μέσω αγωγών στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να διοχετεύεται στην Ευρώπη σε αυξανόμενες ποσότητες μέσω Τουρκίας: Τα στοιχεία της CREA δείχνουν ότι ο όγκος του αυξήθηκε κατά 26,77% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2025 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2024.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία εξακολουθούν επίσης να λαμβάνουν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών μέσω Τουρκίας.

Παρά τις προσπάθειες της Δύσης, το 2024 τα έσοδα της Ρωσίας από τα ορυκτά καύσιμα μειώθηκαν μόλις κατά 5% σε σύγκριση με το 2023, μαζί με μια παρόμοια μείωση 6% στον όγκο των εξαγωγών, σύμφωνα με την CREA . Πέρυσι σημειώθηκε επίσης αύξηση 6% στα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και αύξηση 9% σε ετήσια βάση στα έσοδα από το φυσικό αέριο μέσω αγωγών.

Σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις, οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυξήθηκαν έως και 20% το 2024, με τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Επί του παρόντος, οι μισές από τις ρωσικές εξαγωγές LNG προορίζονται για την ΕΕ, αναφέρει η CREA.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, λέει ότι η συμμαχία δεν έχει επιβάλει «τις αυστηρότερες κυρώσεις» στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο επειδή ορισμένα κράτη μέλη φοβούνται μια κλιμάκωση της σύγκρουσης και επειδή η αγορά τους είναι «φθηνότερη βραχυπρόθεσμα».

Οι εισαγωγές LNG δεν έχουν συμπεριληφθεί στο τελευταίο, 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ενέκρινε η ΕΕ, αλλά η ΕΕ έχει υιοθετήσει έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως το τέλος του 2027.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρήματα που κερδίζει η Ρωσία από την πώληση ορυκτών καυσίμων ξεπερνούν σταθερά το ποσό της βοήθειας που λαμβάνει η Ουκρανία από τους συμμάχους της.

Η δίψα για καύσιμα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της.

CONTINUE READING

Η Μάι Ρόσνερ, ανώτερη ακτιβίστρια της ομάδας πίεσης Global Witness, λέει ότι πολλοί δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φοβούνται ότι η μείωση των εισαγωγών ρωσικών καυσίμων θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ενέργειας.

«Δεν υπάρχει πραγματική επιθυμία σε πολλές κυβερνήσεις να περιορίσουν στην πραγματικότητα την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει και να πουλάει πετρέλαιο. Υπάρχει υπερβολικός φόβος για το τι θα σήμαινε αυτό για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Υπάρχει ένα όριο κάτω από το οποίο οι αγορές ενέργειας θα υπονομεύονταν υπερβολικά ή θα παρεκκλίνονταν από την ισορροπία», δήλωσε στο BBC.

«Παραθυράκι βελτίωσης»

Εκτός από τις άμεσες πωλήσεις, μέρος του πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία καταλήγει στη Δύση, αφού υποστεί επεξεργασία σε προϊόντα καυσίμων σε τρίτες χώρες μέσω αυτού που είναι γνωστό ως «παραθυράκι διύλισης». Μερικές φορές αραιώνεται και με αργό πετρέλαιο από άλλες χώρες.

Η CREA αναφέρει ότι έχει εντοπίσει τρία «πλυντήρια διυλιστηρίων» στην Τουρκία και τρία στην Ινδία που επεξεργάζονται ρωσικό αργό πετρέλαιο και πωλούν το καύσιμο που προκύπτει στις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις. Αναφέρει ότι έχουν χρησιμοποιήσει ρωσικό αργό πετρέλαιο αξίας 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή προϊόντων για τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Το υπουργείο πετρελαίου της Ινδίας επέκρινε την έκθεση της CREA ως «παραπλανητική προσπάθεια αμαύρωσης της εικόνας της Ινδίας».

«[Αυτές οι χώρες] γνωρίζουν ότι οι χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις είναι πρόθυμες να το αποδεχτούν αυτό. Πρόκειται για ένα παραθυράκι. Είναι απολύτως νόμιμο. Όλοι το γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν κάνει πολλά για να το αντιμετωπίσει ουσιαστικά», λέει ο Vaibhav Raghunandan, αναλυτής της CREA.

Οι ακτιβιστές και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν τα εργαλεία και τα μέσα διαθέσιμα για να περιορίσουν τη ροή εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ταμεία του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μιλόφ, ο οποίος είναι πλέον σφοδρός αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στο εμπόριο ρωσικών υδρογονανθράκων θα πρέπει να εφαρμόζονται καλύτερα - ιδίως το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου που υιοθέτησε η ομάδα των εθνών της G7, το οποίο ο κ. Μιλόφ λέει ότι «δεν λειτουργεί».

Φοβάται, ωστόσο, ότι η αναδιοργάνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα παρεμποδίσει υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ή το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), οι οποίες είναι καθοριστικές για την επιβολή των κυρώσεων.

Ένας άλλος τρόπος είναι η συνεχιζόμενη πίεση στον «σκιώδη στόλο» των δεξαμενόπλοιων της Ρωσίας που εμπλέκονται στην αποφυγή των κυρώσεων.

«Πρόκειται για μια πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση. Πρέπει να απελευθερώνετε περιοδικά παρτίδες νέων κυρώσεων, εικονικών εταιρειών, εμπόρων, ασφαλιστών κ.λπ. κάθε μερικές εβδομάδες», λέει ο κ. Μιλόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός είναι ένας τομέας όπου οι δυτικές κυβερνήσεις ήταν πολύ πιο αποτελεσματικές, ιδιαίτερα με την εισαγωγή νέων κυρώσεων από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2025.

Η Μάι λέει ότι η απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών LNG στην Ευρώπη και το κλείσιμο του κενού διύλισης στις δυτικές δικαιοδοσίες θα ήταν «σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της αποσύνδεσης της Δύσης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες».

Σύμφωνα με τον κ. Raghunandan από την CREA, θα ήταν σχετικά εύκολο για την ΕΕ να εγκαταλείψει τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Το πενήντα τοις εκατό των εξαγωγών LNG τους κατευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο το 5% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου [LNG] της ΕΕ το 2024 προερχόταν από τη Ρωσία. Έτσι, εάν η ΕΕ αποφασίσει να διακόψει εντελώς το ρωσικό φυσικό αέριο, θα βλάψει τη Ρωσία πολύ περισσότερο από ό,τι θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο BBC.

Το σχέδιο του Τραμπ για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου για τον τερματισμό του πολέμου

Ειδικοί που έδωσαν συνέντευξη στο BBC απέρριψαν την ιδέα του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο πόλεμος με την Ουκρανία θα τελειώσει εάν ο ΟΠΕΚ μειώσει τις τιμές του πετρελαίου.

«Οι άνθρωποι στη Μόσχα γελούν με αυτή την ιδέα, επειδή αυτό που θα υποφέρει περισσότερο... είναι η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου, η λιγότερο ανταγωνιστική από άποψη κόστους πετρελαϊκής βιομηχανίας στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Μίλοφ στο BBC.

Ο κ. Ραγκουναντάν λέει ότι το κόστος παραγωγής αργού πετρελαίου στη Ρωσία είναι επίσης χαμηλότερο από ό,τι στις χώρες του ΟΠΕΚ όπως η Σαουδική Αραβία, επομένως θα πληγούν περισσότερο από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου πριν από τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Σαουδική Αραβία να συμφωνήσει σε αυτό. Αυτό έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν. Αυτό έχει οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ», λέει.

Η κα Ρόσνερ λέει ότι υπάρχουν τόσο ηθικά όσο και πρακτικά ζητήματα με την αγορά ρωσικών υδρογονανθράκων από τη Δύση, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση όπου χρηματοδοτούμε τον επιτιθέμενο σε έναν πόλεμο που καταδικάζουμε και χρηματοδοτούμε επίσης την αντίσταση στον πόλεμο», λέει. «Αυτή η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην πραγματικότητα στις ιδιοτροπίες των ενεργειακών αγορών, των παγκόσμιων παραγωγών ενέργειας και των εχθρικών δικτατόρων».

 
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR