Τέλος στους ψηφοφόρους του δίευρου ζήτησε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμήνυσε ότι δεν θα κάνει πίσω από τις αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν στο επικείμενο συνέδριο. Σημειώνοντας ότι τον λόγο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τον έχει η «πραγματική βάση», ζήτησε την κατάργηση των τάσεων και τη λήψη αποφάσεων μέσα στα όργανα του κόμματος.
«Το συνέδριο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι απέναντι στη λαίλαπα μιας δεξιάς, νεοφιλελεύθερης πολιτικής και πρέπει να στηρίξουμε μια προοδευτική διέξοδο», ανέφερε.
«Δεν έχω κρύψει την αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι για την ελληνική κοινωνία ένας πολιτικός οργανισμός με δημοκρατικές λειτουργίες αλλά με ενιαίο λόγο και πολιτική δράση και με λογοδοσία. Μακριά από προσωπικές πολιτικές, πολιτικές φιλοδοξίες και ομάδες που λειτούργησαν ως κόμμα μέσα στον κόμμα», είπε.
«Δεν θα κάνω πίσω από τις αλλαγές που απαιτούνται για το κόμμα μας και την κοινωνία. Και ζητώ από εσάς να αναλάβετε και αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη. Να κάνουμε μαζί πράξη αυτές τις αλλαγές. Έχουμε εντολή να αλλάξουμε. Αλλά αυτό που δεν είναι μικρότερο είναι οι αξίες μας. Οι αξίες μας είναι ακέραιες. Από εκεί θα ξεκινήσουμε, από τις αξίες και τα ιδανικά μας και την πολιτική μας πρόταση. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόταση, έχει κοινωνική αναφορά και πρέπει και μπορεί να φέρει την ανατροπή στο πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε οργανωμένο σχέδιο και προγραμματικές σχέσεις», είπε, υπενθυμίζοντας στις 10+1 προτάσεις που κατέθεσε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο του Δημοσίου, καθώς ζήτησε νέα εποπτεία στον τραπεζικό τομέα και την αγορά ενέργειας.
Ζήτησε κατάργηση των τάσεων
Παράλληλα, ανέφερε ότι η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση για προοδευτικές συγκλίσεις. «Χωρίς εγωισμό έχουμε ζητήσει την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Το “όχι” που έχουμε ακούσει δεν το λένε στο προσκλήτήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το “όχι” το λένε στον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό προμηνύουμε προς όλες τις πλευρές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε αυτήν την πρόταση προοδευτικών συνεργασιών. Θα συμβάλλουμε να υπάρξει λύση στις επόμενες εκλογές για μία προοδευτική κυβέρνηση της Ελλάδας».
«Για να αλλάξουμε τη χώρα οφείλουμε να αλλάξουμε κι εμείς. Οφείλουμε να αναγεννηθούμε. Και ό,τι αποφασίσουμε, πρέπει να το κάνουμε. Αυτό είναι και πρόβλημα του παρελθόντος», ανέφερε. Ζήτησε σε αυτό το πλαίσιο κατάργηση των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με ενίσχυση των ρευμάτων. «Όμως οι συζητήσεις και οι αποφάσεις γίνονται στα όργανα. Μεταφέρουμε τη συζήτηση στα όργανα», είπε. «Αυτά που μας έφεραν ως εδώ και μας πλήγωσαν, πρέπει να τα αλλάξουμε. Πολλές φορές μιλήσαμε για όριο θητειών, αλλά δεν τολμήσαμε να το αλλάξουμε. Γι’ αυτό υπάρχει πρόβλεψη στο καταστατικό. Επίσης, θα περιγράφονται ξεκάθαρα οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του προέδρου. Τέρμα οι ψηφοφόροι του δίευρου. Δεν μπορεί όποιος περνά απέξω να ψηφίσει για πρόεδρο ενός προοδευτικού κόμματος. Θα ψηφίσουν με κατάλογο μελών, που θα κλείνει πριν τη διαδικασία», είπε, λέγοντας ότι τον λόγο θα τον έχει η βάση.
«Η προηγούμενη περίοδος ήταν καταστροφική. Δεν φταίει μόνο η πρόβλεψη του καταστατικού», είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την περίοδο Κασσελάκη.
Επίσης, αναφέρθηκε στα κομματικά μέσα, ζητώντας από τα μέλη να προχωρήσουν σε συνδρομή στην Αυγή και πρότεινε να περάσουν τα μέσα του κόμματος σε νέα φάση. «Δεν θα αμφισβητηθεί καμία αμοιβή εργαζόμενου», δεσμεύτηκε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις.
Για την προανακριτική επιτροπή
Αναφερόμενος στην επικείμενη προανακριτική επιτροπή, ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «Έχουμε δεσμευτεί να είμαστε η φωνή της Δικαιοσύνης και της κοινωνίας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση έρευνας, αλλά δεν θα δεχτούμε να υπάρξει υποβάθμιση των κατηγοριών για τον κ. Καραμανλή και άλλα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκης».
Καλώντας τον κ. Μητσοτάκη «να μην μπαζώσει ξανά την αλήθεια», ο κ. Φάμελλος ζήτησε να διεξαχθεί η επόμενη προανακριτική «όπως ορίζει το Σύνταγμα, να εξεταστούν όλα τα πολιτικά πρόσωπα και όλοι οι μάρτυρες».
«Η κοινωνία έχει ανάγκη από έναν ΣΥΡΙΖΑ δυνατό, έναν ΣΥΡΙΖΑ αποφασιστικό» επισήμανε, αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, λέγοντας χρειάζονται απαντήσεις για το μια σειρά θεμάτων, όπως τι Ευρώπη θέλουμε απέναντι σε πολιτικές Φαρ Ουέστ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε στο ReARM Europe, λέγοντας ότι είναι χρέος των χωρών της Ευρώπης να στηρίξουν ένα πανευρωπαϊκό κίνημα ειρήνης και διαφώνησε με τις επενδύσεις στους εξοπλισμούς. «Δεν είμαστε με την Ευρώπη των εξοπλισμών και των ολιγοπωλίων», είπε.