Economy

Ελλάδα και Τουρκία επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς - Σκοπός τους η επίτευξη του εμπορικού στόχου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας πρόκειται να επεκταθεί σε διάφορους τομείς για να βοηθήσει στην επίτευξη του διμερούς εμπορικού στόχου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι την Παρασκευή στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Türkiye-Greece στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μποζάι δήλωσε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα το 2023 οδήγησε σε συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συνεργάζονται στενά από τότε.

Η Tουρκία και η Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες με στενούς δεσμούς και πιστεύει ότι η συνεργασία μεταξύ τους θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές καθώς και την περιοχή στο σύνολό της.

Πρόσθεσε ότι με τη βοήθεια συναντήσεων υψηλού επιπέδου και διαλόγου, οι δύο χώρες θα πρέπει να ξεκινήσουν μια νέα φάση δέσμευσης, υποστηριζόμενη από μια πρωτοβουλία θετικής ατζέντας.

Ο Μποζάι τόνισε ότι ο εμπορικός στόχος των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έθεσαν οι δύο ηγέτες είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και για την περιφερειακή σταθερότητα και τη δημιουργία ανθεκτικών και ποικίλων εταιρικών σχέσεων.

CONTINUE READING

Είπε ότι το χθεσινό φόρουμ θα ωφελήσει το εμπόριο και άλλες πτυχές των διμερών σχέσεων, τονίζοντας την ανάγκη να διερευνηθούν νέες ευκαιρίες και να διαφοροποιηθούν οι επιλογές στις μεταφορές και τις υποδομές.

Σημειώνοντας ότι 1,1 εκατομμύρια Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι και 670.000 Έλληνες επισκέφθηκαν την Tουρκία, πρόσθεσε: «Η Tουρκία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και συνεργασίας. Ας αδράξουμε αυτή τη δυναμική για να διατηρήσουμε την οικονομική ζωτικότητα, τη βιώσιμη φιλία και την αμοιβαία συνδεσιμότητα μέσω των δεσμών των λαών μας και του επιχειρηματικού μας κόσμου.»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Τάσος Χατζηβασιλείου, δήλωσε επίσης ότι συναντήθηκαν με εκπροσώπους επιχειρήσεων για να ανταλλάξουν ιδέες και να σχεδιάσουν κοινά έργα, αναδεικνύοντας τη μακρά ιστορία συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής επιχειρηματικής κοινότητας στη βάση κοινών αναγκών.

Είπε ότι η ενίσχυση των εμπορικών δεσμών βασίζεται στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας το ως κοινή ευθύνη.

CONTINUE READING

Ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι ο όγκος του εμπορίου των δύο χωρών έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. δολάρια, με στόχο τα 10 δισ. δολάρια.

Τόνισε τη σημασία των επιχειρηματικών δικτύων για την τόνωση του εμπορίου και των επενδύσεων και υπογράμμισε ελπιδοφόρες ευκαιρίες, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες ενισχύονται από την έμφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε περιφερειακά έργα ηλεκτρικής ενέργειας και συνδεσιμότητας.

«Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα συμβάλει επίσης στην περιφερειακή σταθερότητα του επιχειρηματικού κόσμου. Η ενέργεια διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή μας, η οποία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και αναταράξεις».

«Αυτό, φυσικά, υποστηρίζεται από καλή θέληση και ανθεκτικότητα. Πιστεύω ακράδαντα ότι και οι δύο χώρες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει ειλικρινής βούληση και από τις δύο πλευρές να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας», πρόσθεσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR