Armed Conflicts
Updated at:

Η πρώτη εμπλοκή της επιχείρησης «Ασπίδες» υπό ελληνική διοίκηση είναι γεγονός - Γαλλικές φρεγάτες κατέρριψαν drone των Χούτι

Η πρώτη εμπλοκή της επιχείρησης «Ασπίδες» της ΕΕ στην Ερυθρά είναι γεγονός πριν καλά καλά φτάσουν όλα τα πλοία στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γαλλικού υπουργείου Άμυνας: «Κατά τη διάρκεια της νύχτας 19 προς 20 Φεβρουαρίου, οι γαλλικές φρεγάτες πολλαπλών αποστολών (FREMM) εντόπισαν πολλαπλές επιθέσεις drone από την Υεμένη στις περιοχές τους που διενεργούν αντίστοιχες περιπολίες στον Κόλπο του Άντεν και στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Δύο drones που εμπλέκονταν καταστράφηκαν.

Αυτές οι ενέργειες συμβάλλουν στη θαλάσσια ασφάλεια, από τη Διώρυγα του Σουέζ μέχρι τα Στενά του Hormuz, και συμμετέχουν στην υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, είναι ο στόχος της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 19 Φεβρουαρίου υπό Ελληνική διοίκηση».

Πρέπει να επισημάνουμε πως το «πράσινο φως» δόθηκε προχθές από το Συμβούλιο της ΕΕ και η επιχείρηση «Ασπίδες» της Ένωσης στην Ερυθρά θάλασσα ξεκινά άμεσα.

Στόχος αυτής της αμυντικής όπως χαρακτηρίζεται επιχείρησης θαλάσσιας ασφάλειας είναι η αποκατάσταση και η διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο.

«Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση για την έναρξη της Επιχείρησης «Ασπίδες» της Ναυτικής Δύναμης της ΕΕ. Η Ευρώπη θα διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεργαζόμενη με τους διεθνείς εταίρους μας. Πέρα από την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συμφερόντων» δήλωσε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η επιχείρηση «Ασπίδες» θα εξασφαλίσει τη ναυτική παρουσία της ΕΕ στην περιοχή όπου πολλές επιθέσεις των Χούτι έχουν στοχεύσει εμπορικά πλοία από τον Οκτώβριο του 2023. Στο πλαίσιο της αμυντικής της εντολής, η επιχείρηση θα παρέχει επίγνωση της θαλάσσιας κατάστασης, θα συνοδεύει σκάφη και θα τα προστατεύει από πιθανές επιθέσεις πολλαπλών τομέων στη θάλασσα.

Η επιχείρηση θα είναι ενεργή κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας στα στενά Μπάαμπ αλ Μανμπάντ Baab και τα στενά του Ορμούζ, καθώς και στα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

«Με την έναρξη του EUNAVFOR ASPIDES, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται γρήγορα στην ανάγκη αποκατάστασης της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε έναν εξαιρετικά στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο. Η επιχείρηση θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφάλειας, για χάρη της ΕΕ και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας» δήλωσε σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Διοικητής Επιχείρησης θα είναι ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, οποίος αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα να προαχθεί σε υποναύαρχο έτσι ώστε να μην υπάρχει αναντιστοιχία με τον επιχειρησιακό Διοικητής της Δύναμης που θα βρίσκεται επί του ιταλικού πλοίου που θα πλέει στην περιοχή και θα είναι ο ιταλός υποναύαρχος Στέφανο Κωνσταντίνο.

Το αρχηγείο της επιχείρησης όπως είναι ήδη γνωστό θα έχει έδρα στη Λάρισα και από την στιγμή που δόθηκε το «πράσινο φως» ενεργοποιείται αυτόματα.

Η επιχείρηση «Ασπίδες» θα συντονιστεί στενά με την άλλη επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR ATALANTA» ενώ συνεργασία θα υπάρχει και με την αμερικανική «Prosperity Guardian»

Η έναρξη της ευρωπαϊκής επιχείρησης έρχεται σε μια ημέρα που το υπό ελληνική σημαία φορτηγό πλοίο Sea Champion που μετέφερε σιτηρά από Αργεντινή στο Άντεν στοχοποιήθηκε από τους Χούτι, οι οποίοι προσπάθησαν δύο φορές να το χτυπήσουν, χωρίς επιτυχία καθώς και οι δύο βολές τους έπεσαν στα 15 μέτρα από το πλοίο, σπάζοντας απλά ένα τζάμι.

Τα 23 μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οι 5 είναι Έλληνες, είναι καλά στην υγεία τους.

Η φρεγάτα «Ύδρα» είναι πανέτοιμη και αναμένεται να αποπλεύσει για την περιοχή περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Σε πρώτη φάση την δύναμη της επιχείρησης «Ασπίδες» θα αποτελέσουν εκτός από την Ελληνική φρεγάτα, μία Γαλλική, μία Γερμανική και ένα Ιταλικό αντιτορπιλικό επί του οποίου θα είναι και ο επιχειρησιακός διοικητής. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έτοιμο να συμμετάσχει δήλωσε το Βέλγιο ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να και μία φρεγάτα από την Δανία.  

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR