Russia
Updated at:

Διεθνής κατακραυγή για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι! Στοχοποιείται ευθέως ο Πούτιν και το Κρεμλίνο

Τον θάνατο ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές - «Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο και έχασε τις αισθήσεις του»

Ρώσοι γιατροί σε νοσοκομείο κοντά στη φυλακή προσπάθησαν για περισσότερα από 30 λεπτά να επαναφέρουν στην ζωή τον Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι,  όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Οι γιατροί που έφτασαν στο σημείο συνέχισαν τις προσπάθειες ανάνηψης που ήδη πραγματοποιούσαν οι γιατροί της φυλακής»,όπως δήλωσε η διεύθυνση του δημόσιου νοσοκομείου στην πόλη Labitnangi, που βρίσκεται κοντά στην αποικία σωφρονιστικών καταστημάτων στην Αρκτική, όπου ήταν έγκλειστος ο Αλεξέι Ναβάλνι.

CONTINUE READING

«Συνέχισαν τις προσπάθειες για περισσότερα από 30 λεπτά, ωστόσο, ο ασθενής πέθανε», ανέφερε επίσης η πηγή που επικαλείται το Interfax, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Agerpres. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο αντίπαλος του Πούτιν, ήταν φυλακισμένος για τρία χρόνια και πέθανε στη φυλακή την Παρασκευή , όπως ανακοίνωσε το σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατούνταν ο Ρώσος αντιφρονών. Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της περιοχής Iamalo-Nenetia έγραψε ότι ο Ναβάλνι «αισθάνθηκε άρρωστος» μετά από μια βόλτα την Παρασκευή και «σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του». Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν μόλις 47 ετών

 

Η μητέρα του είδε για τελευταία φορά τον γιο της πριν από 4 ημέρες. «Δεν θέλω να ακούσω συλλυπητήρια»

Η Λιουντμίλα, η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι, είπε ότι ο γιος της «ήταν ζωντανός, υγιής και χαρούμενος» όταν τον είδε για τελευταία φορά, στις 12 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα Novaia Gazeta, σύμφωνα με το BBC . «Δεν θέλω να ακούσω κανενός είδους συλλυπητήρια», έγραψε η μητέρα του Ναβάλνι, σε ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο Facebook.

Το τελευταίο μήνυμα του Ναβάλνι δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο X/Twitter στις 14 Φεβρουαρίου, όταν ο αντίπαλος του Πούτιν ανακοίνωσε ότι μόλις τον έστειλαν στη φυλακή για άλλες 15 ημέρες, την τέταρτη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες.

 

 

 

 

Πέρασαν τρία χρόνια από τη στιγμή που ο Αλεξέι Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τον περίμενε η φυλακή, έως ότου οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατό του . Έγινε ο μεγαλύτερος εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν όχι επειδή είχε την οικονομική δύναμη ενός ολιγάρχη, αλλά επειδή μέσα από τις έρευνες και τις αποκαλύψεις του αποκάλυψε τη διαφθορά του καθεστώτος του Κρεμλίνου. Ο Ναβάλνι επέζησε από μία απόπειρα δηλητηρίασης με το Novicioc και πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή σε συνθήκες που δύσκολα περιγράφονται.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία στις 17 Ιανουαρίου 2021, αφού οι Γερμανοί γιατροί κατάφεραν να του σώσουν τη ζωή, μετά από δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, που συνέβη ένα χρόνο πριν, το 2020. Ο Ναβάλνι είχε ήδη εκτίσει ποινή το 2014 και γνώριζε ότι θα τεθεί υπό κράτηση μόλις επέστρεφε σπίτι του για παραβίαση των όρων. Ωστόσο, δήλωσε με σιγουριά: «Δεν φοβάμαι. Ξέρω ότι έχω δίκιο». Συνελήφθη από την αστυνομία απευθείας στο αεροδρόμιο και αυτή ήταν η τελευταία φορά που εθεάθη εκτός σωφρονιστικού συστήματος.

Ζελένσκι για τον θάνατο Ναβάλνι: Ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι

Οι πληροφορίες για τη κράτηση του έγιναν αυστηρά ελεγχόμενες από εκείνη τη στιγμή: ήταν πολύ δύσκολο για την οικογένεια και τους δικηγόρους του να μάθουν σε ποια φυλακή βρισκόταν ή ποια ήταν η κατάσταση της υγείας του. Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε πολλές φορές από τη μια σωφρονιστική αποικία στην άλλη, φτάνοντας τελικά πέρα ​​από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου το αρκτικό κρύο κάνει τις συνθήκες της φυλακής αφόρητες. Ο θάνατός του, που ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές, ήρθε ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 17ης Μαρτίου στη Ρωσία, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει μια πέμπτη θητεία ως πρόεδρος.

Αποκάλυψε τη διαφθορά του καθεστώτος Πούτιν

 

Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός του Πούτιν λόγω των αποκαλύψεων και των ερευνών για τη διαφθορά στο Κρεμλίνο που έχει δημοσιεύσει η οργάνωσή του με την πάροδο του χρόνου. Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα του Πούτιν ήταν η αποκάλυψη του παλατιού του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο οι ολιγάρχες που εξαρτώνται από τον Ρώσο ηγέτη φέρεται να έχτισαν γι 'αυτόν σε μια περιοχή 7.000 εκταρίων και σε απαγορευμένη ζώνη πτήσεων . Το δημοσιογραφικό υλικό, που αναρτήθηκε αρχικά στο You Tube, από όπου το πήρε ο Τύπος σε όλο τον κόσμο, έφτασε σχεδόν τις 130 εκατομμύρια προβολές μόνο στην πλατφόρμα του βίντεο - αυτό ως ένδειξη του αντίκτυπου που είχαν οι αποκαλύψεις του Ναβάλνι στον Πούτιν και τον λόγοι για τους οποίους ο ηγέτης του Κρεμλίνου μισούσε τόσο πολύ τον Ρώσο αντίπαλο.

Να σημειωθεί επίσης ότι οργανώσεις υπό την ηγεσία του, όπως το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κηρύχθηκαν εξτρεμιστικές και εκτός νόμου.

 

Φόρεσε εσώρουχα δηλητηριασμένα με Novicioc

 

Στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών βρισκόταν εδώ και καιρό ο Αλεξέι Ναβάλνι. Μόλις μισό χρόνο πριν παραδοθεί στη Ρωσία, ο Ναβάλνι έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας με δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα της κατηγορίας Novichok, που αναπτύχθηκε από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σώθηκε λίγο πριν επέλθει ο θάνατος; την τελευταία στιγμή , αφού εισήχθη σε κλινική στη Γερμανία .

Μια έρευνα του CNN-Bellingcat αποκάλυψε ότι ο αντίπαλος είχε εντοπιστεί από πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και είχε προσδιοριστεί η καλύτερη στιγμή για να τον δηλητηριάσουν και οι τοξίνες τοποθετήθηκαν στα εσώρουχά του για να κάνουν την επίδρασή τους όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.

 

"Αυτός που δεν πρέπει να κατονομαστεί"

 

Οι καταδίκες εναντίον του Ναβάλνι δεν σταμάτησαν ακόμη και μετά την παράδοση και την είσοδο του στις ρωσικές φυλακές. Η τελική του ποινή επιβλήθηκε από τους δικαστές τον Αύγουστο του 2023, όταν καταδικάστηκε σε άλλα 19 χρόνια φυλάκισης. Επίσης, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε μια ποινική αποικία υψίστης ασφαλείας, που συνήθως προορίζεται για τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες στη Ρωσία, όπως αναφέρει το BBC . Το μίσος του καθεστώτος εναντίον του ήταν τόσο μεγάλο που ο Πούτιν δεν ανέφερε καν το όνομά του όταν τον ρωτούσαν για τον Ναβάλνι.

«Ο Πούτιν δεν αναφέρει καν το όνομά του, κανείς από το Κρεμλίνο δεν μπορεί να αναφέρει το όνομά του», είπε η Νίνα Χρουστσόβα, η δισέγγονη του πρώην Σοβιετικού ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ και ειδικός στις διεθνείς υποθέσεις, συγκρίνοντάς τον με τον φανταστικό χαρακτήρα Βόλντεμορτ από το Σειρά "Χάρι Πότερ" - η οποία έχει επίσης "παρατσούκλι" "Αυτός που δεν πρέπει να ονομαστεί".

«Ο Ναβάλνι αποτελεί απειλή για την προσωπική δύναμη του Πούτιν, για την προσωπική φήμη του Πούτιν. Και ο Πούτιν δεν αντιμετωπίζει πραγματικά ελαφρά τους εχθρούς του και ο Ναβάλνι, δυστυχώς, τράβηξε αυτό το εισιτήριο για να γίνει ο προσωπικός εχθρός του Πούτιν», είπε επίσης ο ειδικός σε διεθνείς υποθέσεις.

 



 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR