ουκρανικό HIMARS μεταφέρεται στις ΗΠΑ για επισκευή
Armed Conflicts

Άργησαν αλλά τα κατάφεραν οι Ρώσοι! Η 1η απώλεια ουκρανικού HIMARS μεταφέρεται στις ΗΠΑ για επισκευή (Βίντεο)

Βάσει βίντεο και φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δύο συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων τύπου HIMARS με ελαφριές ζημιές μεταφέρθηκαν πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες για επισκευή.

CONTINUE READING

1η Επιβεβαιωμένη Απώλεια HIMARS

Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για ένα οπλικό σύστημα-κλειδί για τον ουκρανικό στρατό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 κατά των ρωσικών δυνάμεων μαζικά στην περιοχή της Χερσώνας αναγκάζοντας τις δυνάμεις τις Μόσχας να προχωρήσουν σε τακτική υποχώρηση. 

Αν και βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν ρωσικά συστήματα αεράμυνας να καταρρίπτουν ρουκέτες των ουκρανικών συστημάτων HIMARS, ενδιαφέρον προκαλούν οι αναφορές που τονίζουν ότι και οι 39 εκτοξευτές αυτού του τύπου που έλαβε ο ουκρανικός στρατός παραμένουν έως και σήμερα άθικτοι. Εάν αυτό ισχύει τότε η Ρωσία πράγματι αδυνατεί να στοχεύσει αποτελεσματικά αυτά τα αμερικανικής παραγωγής όπλα.

Η αμυντική The EurAsian Times αποδίδει αυτήν την ρωσική αδυναμία στις σωστές κινήσεις των πληρωμάτων των ουκρανικών HIMARS. Οι πυροβολητές αλλάζουν ταχύτατα θέση μετά την εκτόξευση μίας ομοβροντίας, εκμεταλλεύοντας την υψηλή κινητικότητα του αμερικανικού συστήματος με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να μην προλαβαίνουν να τους εντοπίσουν και να τους πλήξουν.

Ωστόσο, οι νέες φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν υποδεικνύουν πως αν και η ρωσική πλευρά κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καταστρέψει ολοκληρωτικά κάποιο σύστημα HIMARS ίσως έχει προκαλέσει ζημιά σε κάποια από αυτά τα ουκρανικά όπλα.

Μεταφέρονται στις ΗΠΑ για Επισκευή

Ο λογαριασμός WarVehicleTracker δημοσίευσε μία εικόνα στο X που δείχνει ένα όχημα εκτόξευσης HIMARS να εισέρχεται σε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος.

«Η πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια ενός αμερικανικής προέλευσης συστήματος M142 HIMARS, το οποίο φαίνεται στην εικόνα να φορτώνεται σε ένα An-124 Ruslan. Φαίνεται πως έχει υποστεί ζημιά από εχθρικά θραύσματα βλημάτων, ωστόσο ευτυχώς δεν φαίνεται να έχει χτυπηθεί από άμεση βολή. Τώρα θα φύγει για τις ΗΠΑ για επισκευή» έγραψε ο εν λόγω λογαριασμός στην δημοσίευσή του.

CONTINUE READING

Σε μετέπειτα δημοσίευσή του ανέβασε μία ακόμη φωτογραφία που δείχνει φορτηγά μεταφοράς βλημάτων του συστήματος HIMARS να έχουν υποστεί και αυτά ζημιά από θραύσματα βλημάτων πυροβολικού.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει το πρώτο σύστημα HIMARS να ξεφορτώνεται από το μεταγωγικό αεροσκάφος σε κάποιο αεροδρόμιο στις ΗΠΑ. Εικάζουμε πως σε λίγους μήνες, αφού ολοκληρωθεί η επισκευή του, θα επιστρέψει στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. 

Πάντως ακόμη και εάν δεν καταστράφηκε πλήρως το εν λόγω σύστημα HIMARS προσμετράται πάραυτα σαν επιβεβαιωμένη απώλεια για τον ουκρανικό στρατό.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR