Su-75 Checkmate
Russia

Κινδυνεύει το ρωσικό πρόγραμμα του Su-75 αν δεν συμμετάσχουν οι Ινδοί! Νέα ελκυστική πρόταση συμμετοχής από τη Μόσχα

Η Ρωσία σκοπεύει να πείσει την Ινδία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του μονοκινητήριου ελαφριού τακτικού μαχητικού αεροσκάφους Su-75 Checkmate μειώνοντας το κόστος. Η ανάπτυξη του αεροσκάφους, το οποίο σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί το αμερικανικό Lockheed Martin F-35 Lightning II και το κινεζικό Shenyang FC-31 Gyrfalcon, έχει βιώσει ήδη κάποιες καθυστερήσεις.

CONTINUE READING

Πώς θα Πείσει τους Ινδούς η Μόσχα;

Σύμφωνα με την διάσημη αμυντική The EurAsian Times, αν και η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου μαχητικού θεωρητικά θα ήταν μία καλή ευκαιρία για την Ινδία να αποκτήσει υπερσύγχρονη τεχνολογία, η σημερινή ένθερμη γεωπολιτική κατάσταση δυσκολεύει ιδιαίτερα πολύ την απόφαση του Νέου Δελχί. Παράλληλα, η Μόσχα δεν έχει ακόμη έτοιμο ούτε ένα πρωτότυπου του αεροσκάφους Su-75 που μπορεί να πετάξει για να παρουσιάσει στην Ινδία.

«Πρέπει να γίνει μία λεπτομερής ανάλυση του κόστους και των πλεονεκτημάτων ένταξης της Ινδίας στο πρόγραμμα πριν συμφωνήσουμε. Η Ρωσία χρειάζεται χρηματοδότηση και εταίρους για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της οπότε είναι λογικό που πιέζει την Ινδία. Εμείς όμως πρέπει να αναρωτηθούμε: θα ωφελήσει την χώρα μας αυτό το deal;» δήλωσε ένας Ινδός στρατιωτικός ειδικός στην The EurAsian Times.

Το 2019 πάντως η ινδική πολεμική αεροπορία είχε ανακοινώσει πως δεν υπάρχουν πλάνα απόκτησης κάποιου ξένου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς (όπως είναι το Su-75) στο εγγύς μέλλον. Και αυτό γιατί τότε μόλις είχε ξεκινήσει η ανάπτυξη του ινδικού μαχητικού πέμπτης γενιάς ονόματι AMCA, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει το Νέο Δελχί να ανεξαρτητοποιηθεί από ξένες αμυντικές βιομηχανίες στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών.

CONTINUE READING

Ένας άλλος δισταγμός της Ινδίας απορρέει από το γεγονός πως το Su-75 θεωρείται η συνέχεια του ρωσικού μαχητικού Su-57, στο πρόγραμμα ανάπτυξης του οποίου συμμετείχε αρχικά η Ινδία ωστόσο μετέπειτα αποσύρθηκε εξαιτίας διαφωνιών στο ζήτημα της μεταφοράς τεχνολογίας στην Ινδία και στο θέμα των τεχνικών προδιαγραφών του αεροσκάφους. Έκτοτε το πρόγραμμα του Su-57 έχει συναντήσει και άλλα προβλήματα με αποτέλεσμα η μαζική του παραγωγή να καθυστερήσει σημαντικότατα.

Ωστόσο φαίνεται πως τώρα η Ρωσία έχει προβεί σε ελκυστικές αλλαγές στο πρόγραμμα του μελλοντικού μαχητικού Su-75. Συγκεκριμένα, πρόσφατα ρωσικό κρατικό μέσο είχε αναφέρει πως η Μόσχα, με βάση σχόλια από πιθανούς αγοραστές, πραγματοποίησε τεχνικές αλλαγές στον σχεδιασμό του αεροσκάφους με αποτέλεσμα να μειώσει το κόστος ανάπτυξής του. Έτσι, μία νέα πιο δελεαστική προσφορά έχει γίνει προς την Ινδία, την οποία η Μόσχα ευελπιστεί να δεχτεί.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR