World
Updated at:

Γερμανία: "Έξω οι Ναζί" και "Ποτέ ξανά"... Ένα εκατ. άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του σχεδίου της AfD για απελάσεις μεταναστών

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Γερμανία το Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο δεξιό εθνικιστικό κόμμα AfD, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. Οι διαδηλώσεις ήρθαν η μία μετά την άλλη την τελευταία εβδομάδα και η κλίμακα της κινητοποίησης είναι άνευ προηγουμένου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, σύμφωνα με το News.ro.

 

Η εισροή ήταν τόσο μεγάλη στο Μόναχο, στα νότια, που η προγραμματισμένη πορεία στους δρόμους της βαυαρικής πρωτεύουσας χρειάστηκε να διακοπεί. Οι διοργανωτές είπαν ότι συμμετείχαν 50.000 άτομα, διπλάσια από τα εγγεγραμμένα. Άλλες εκτιμήσεις ανέβασαν τον αριθμό σε 200.000 άτομα. Η αστυνομία υπολόγισε το πλήθος σε 100.000 άτομα, σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες στην πορεία έφεραν ταμπέλες που έγραφαν "Έξω οι Ναζί"

 

Μερικοί από τους διαδηλωτές έφεραν πινακίδες που έγραφαν «Έξω οι Ναζί» και «Ποτέ ξανά, τώρα είναι η ώρα». Περίπου 250.000 άνθρωποι είχαν ήδη συγκεντρωθεί το Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε δεκάδες πόλεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ARD.

Στη Φρανκφούρτη, το κέντρο των γερμανικών οικονομικών, 35.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία για να «υπερασπιστούν τη δημοκρατία». Εκκλήσεις για νέες συγκεντρώσεις την Κυριακή έγιναν σε περίπου σαράντα πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Βερολίνου, του Μονάχου και της Βόννης, καθώς και σε μικρότερες πόλεις. Διαδήλωση οργανώθηκε επίσης στη Δρέσδη, την πρωτεύουσα της Σαξονίας, προπύργιο του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Στην Κολωνία, οι διοργανωτές υπολόγισαν το πλήθος σε 70.000 την Κυριακή, ενώ στη Βρέμη, η τοπική αστυνομία μέτρησε 45.000 διαδηλωτές στο κέντρο. Η κινητοποίηση προκλήθηκε από την αποκάλυψη, στις 10 Ιανουαρίου, από τη γερμανική ερευνητική τοποθεσία Correctiv, μιας συνάντησης μελών του κόμματος AfD στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο. Η συνάντηση είχε γίνει τον Νοέμβριο και εκεί θα συζητούνταν για σχέδιο μαζικής απέλασης αλλοδαπών ή αλλοδαπών καταγωγής, ένα λεγόμενο σχέδιο «μετανάστευσης».

Η υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser έφτασε στο σημείο να πει στον Τύπο ότι η συνάντηση θύμιζε τη «φρικτή Διάσκεψη Wannsee» όπου οι Ναζί σχεδίασαν την εξόντωση των Ευρωπαίων Εβραίων το 1942. Και ο δήμαρχος της Φρανκφούρτης, Mike Josef, μίλησε στο πλήθος στην πλατεία Roemer, υπενθυμίζοντάς τους ότι είναι το ίδιο μέρος όπου το ναζιστικό καθεστώς έκαψε βιβλία. Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση στη Postsam ήταν μια σημαντική προσωπικότητα του κινήματος της ταυτότητας, ο Αυστριακός Martin Sellner.

Ήταν ο Μάρτιν Σέλνερ που παρουσίασε ένα σχέδιο για να στείλει έως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους - αιτούντες άσυλο, αλλοδαπούς και μη ενταγμένους Γερμανούς πολίτες - πίσω στη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με το Correctiv. Η αποκάλυψη συγκλόνισε τη Γερμανία καθώς το AfD συνεχίζει να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, λίγους μήνες πριν από τρεις βασικές περιφερειακές εκλογές στα ανατολικά της χώρας, όπου οι προθέσεις ψήφου για το δεξιό εθνικιστικό κόμμα είναι ακόμη υψηλότερες από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.

Το αντιμεταναστευτικό κίνημα επιβεβαίωσε την παρουσία των μελών του στη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε ότι συμμετείχε στο σχέδιο «μετανάστευσης» που παρουσίασε ο Μάρτιν Σέλνερ. Πολλοί πολιτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος παρακολούθησε μια συγκέντρωση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, τόνισαν ότι οποιοδήποτε σχέδιο απέλασης ατόμων ξένης καταγωγής ήταν επίθεση στη δημοκρατία. Ο Όλαφ Σολτς απηύθυνε έκκληση σε «όλοι να πάρουν θέση - για τη συνοχή, για την ανεκτικότητα, για τη δημοκρατική Γερμανία».

«Η Δημοκρατία ανατέλλει»

 

«Η Δημοκρατία ανατέλλει», σχολίασε η εβδομαδιαία εφημερίδα Der Spiegel στην ιστοσελίδα της μετά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου. Διαδηλώσεις κατά του AfD πραγματοποιήθηκαν καθημερινά την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής είχαν προγραμματιστεί περίπου εκατό συγκεντρώσεις. Πολιτικοί, θρησκευτικοί εκπρόσωποι και προπονητές από τη Bundesliga, το γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, έχουν ζητήσει κινητοποίηση ενάντια στο κόμμα που οδηγεί αυτή τη στιγμή στις κάλπες. Οι διαδηλωτές «μας δίνουν σε όλους κουράγιο», δήλωσε την Κυριακή ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Υπερασπίζονται τη Δημοκρατία και το Σύνταγμά μας ενάντια στους εχθρούς τους», είπε σε βίντεο.

Το AfD αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαδηλώσεις εναντίον του. Τους τελευταίους μήνες, το AfD επωφελήθηκε από ένα αίσθημα δυσαρέσκειας στον πληθυσμό, που οφείλεται στη νέα εισροή μεταναστών στη χώρα και από τις συνεχιζόμενες διαμάχες μεταξύ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, στο πλαίσιο της οικονομικής ύφεσης και του υψηλού πληθωρισμού. .

Το κόμμα, που εισήλθε στο κοινοβούλιο το 2017, βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις (περίπου 22%), πίσω από τους συντηρητικούς, ενώ η κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σολτς με περιβαλλοντολόγους και φιλελεύθερους αντιμετωπίζει ρεκόρ αντιδημοφιλίας. Στα προπύργια του στην πρώην ΛΔΓ, το AfD βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων με ποσοστό άνω του 30%. Έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, αρκετές χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν ένα κύμα ακροδεξιών και εθνικιστών ψηφοφόρων που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ισορροπία δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων εξέφρασαν επίσης ανησυχία, με τον πρόεδρο της Siemens Energy, Τζο Κάιζερ, να λέει στο Reuters ότι οι αποκαλύψεις προκαλούν «πικρές αναμνήσεις». Το Σάββατο, η γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung δημοσίευσε μια σειρά από δηλώσεις εταιρειών που είναι εισηγμένες στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη DAX, στις οποίες μιλούσαν ενάντια στην ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό και τον ακροδεξιό πολιτικό εξτρεμισμό. Το Κεντρικό Συμβούλιο των Γερμανών Εβραίων χαιρέτισε επίσης τις διαδηλώσεις. Για τους Εβραίους, αυτή είναι μια εικόνα «που μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές συνθήκες» της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Γιόζεφ Σούστερ στη Welt-TV

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR