Armed Conflicts
Updated at:

Το ΝΑΤΟ ξεκινάει την μεγαλύτερη άσκησή του μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου-Ο "Ρωσικός τρόμος" απλώνεται στην Ευρώπη

Σε πρόσφατο σχετικά άρθρο μας με τίτλο, Ο" Ρωσικός τρόμος" απλώνεται σε Γερμανία-Ανατολική Ευρώπη- "Βλέπουν" νέα Ρωσική επίθεση μεταξύ 3-10 ετών- Πρώτος στόχος οι Βαλτικές χώρες", επισημάναμε ότι οι μεν Πολωνοί βλέπουν Ρωσική επίθεση στην Ανατολική Ευρώπη μετά από τρία (3) χρόνια, ενώ οι Γερμανοί σε ορίζοντα 5-10 έτη.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν λαμβάνουν υπόψιν κατά πόσο σε τέτοια περίπτωση είναι διατεθιμένες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στα πλαίσια της συλλογικής άμυνας, να αντιδράσουν άμεσα απειλώντας με χρήση πυρηνικών όπλων αντί να εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με συμβατικά όπλα με τη Ρωσία και ακόμη ποιά θα είναι η Ρωσική αντίδραση, αν δηλαδή υπαναχωρήσει η Μόσχα, όπως έγινε στην περίπτωση της "κρίσης της Κούβας", ή πάμε σε  πυρηνικό ολοκαύτωμα. 

Πέρα από αυτά, υπάρχουν αρκετοί αναλυτές οι οποίοι, σωστά κατά την άποψή μας, εκτιμούν πως ο χρόνος εκδήλωσης Ρωσικής επίθεσης στην Ανατολική Ευρώπη θα εξαρτηθεί από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία και το χρόνο τερματισμού αυτού.

Κατόπιν των ανωτέρω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα μετά την υποθετική  λήξη του πολέμου στην Ουκρανία διεξάγοντας τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις και δραστηριότητες.

Το ΝΑΤΟ ξεκινάει την μεγαλύτερη άσκησή του μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου με συμμετοχή 90.000 στρατιωτών

 Σύμφωνα με λίαν έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, "Το ΝΑΤΟ ξεκινά τη μεγαλύτερη άσκησή του από τον Ψυχρό Πόλεμο, δοκιμάζοντας πώς τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, εάν μια σύγκρουση αναζωπυρωθεί με έναν «σχεδόν ομοτίμο» αντίπαλο.

Περίπου 90.000 στρατιώτες πρόκειται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις "Steadfast Defender 2024" που θα διαρκέσουν έως τον Μάιο, δήλωσε την Πέμπτη ο Ανώτατος Διοικητής της Συμμαχίας Κρις Κάβολι.

Περισσότερα από 50 πλοία από αεροπλανοφόρα έως αντιτορπιλικά θα λάβουν μέρος, καθώς και περισσότερα από 80 μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones και τουλάχιστον 1.100 οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 133 τανκς και 533 οχημάτων μάχης πεζικού, ανέφερε το ΝΑΤΟ.

Ο Κάβολι είπε ότι οι ασκήσεις θα κάνουν πρόβα για την εκτέλεση από το ΝΑΤΟ των περιφερειακών του σχεδίων, τα πρώτα αμυντικά σχέδια που έχει εκπονήσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες, αναφέροντας λεπτομερώς πώς θα απαντούσε σε μια ρωσική επίθεση.

Το ΝΑΤΟ δεν ανέφερε ονομαστικά τη Ρωσία στην ανακοίνωσή του. Αλλά το κορυφαίο στρατηγικό της έγγραφο προσδιορίζει τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των μελών του ΝΑΤΟ.

«Η Steadfast Defender 2024 θα επιδείξει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αναπτύσσει γρήγορα δυνάμεις από τη Βόρεια Αμερική και άλλα μέρη της συμμαχίας για να ενισχύσει την άμυνα της Ευρώπης», ανέφερε το ΝΑΤΟ.

Η ενίσχυση θα προκύψει κατά τη διάρκεια ενός «προσομοιωμένου σεναρίου αναδυόμενης σύγκρουσης με έναν σχεδόν ομότιμο αντίπαλο», είπε ο Κάβολι σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά από μια διήμερη συνάντηση των Α/ΓΕΕΘΑ της Συμμαχίας.

Οι τελευταίες ασκήσεις παρόμοιου μεγέθους ήταν η "Reforger"  κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το 1988 με συμμετοχή 125000 στρατιωτών   και η "Trident Juncture" το 2018 με 50.000 συμμετέχοντες, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Σκοπός-Σχέδια-Χώρες διεξαγωγής της άσκησης "Steadfast Defender 2024"

Τα στρατεύματα που θα συμμετέχουν στις ασκήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν προσομοιώσεις μεταφοράς προσωπικού στην Ευρώπη καθώς και ασκήσεις στο έδαφος, θα προέρχονται από χώρες του ΝΑΤΟ και τη Σουηδία, η οποία ελπίζει να ενταχθεί σύντομα στη συμμαχία.

Οι Σύμμαχοι υπέγραψαν τα περιφερειακά Σχέδια στη Σύνοδο Κορυφής τους το 2023 στο Βίλνιους, τελειώνοντας μια μακρά εποχή κατά την οποία το ΝΑΤΟ δεν είχε δει ανάγκη για αμυντικά σχέδια μεγάλης κλίμακας καθώς οι δυτικές χώρες διεξήγαγαν μικρότερους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και ένιωθαν ότι η μετασοβιετική Ρωσία δεν έθετε πλέον υπαρξιακή απειλή.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της άσκησης "Steadfast Defender", θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της δύναμης γρήγορης αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας.

Άλλες κύριες τοποθεσίες των ασκήσεων θα είναι οι χώρες της Βαλτικής που θεωρούνται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από μια πιθανή ρωσική επίθεση, η Γερμανία - κόμβος για εισερχόμενες ενισχύσεις - και χώρες στα περιθώρια της συμμαχίας όπως η Νορβηγία και η Ρουμανία.

 

 

 

Η επίδραση  της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία και των εκλογών στις ΗΠΑ

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι τα Αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ σε πρώτη φάση τουλάχιστον περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή επιχειρήσεων με συμβατικά όπλα, έχοντας δύο βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος είναι η άμυνα των χωρών της Συμμαχίας που θα δεχθούν την Ρωσική επίθεση, με πιθανότερες τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, από τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις τους και ο δεύτερος είναι η ενίσχυσή τους από δυνάμεις Ευρωπαϊκών κρατών μελών της Συμμαχίας καθώς και  των ΗΠΑ-ΗΒ-Καναδά.

Σημαντικότατος παράγοντας εκδήλωσης της Ρωσικής επίθεσης θα είναι η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, που φαίνεται πλέον να γέρνει κατά πολύ υπέρ του Πούτιν, δίνοντας αέρα στην επιθετικότητά του και το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών, αφού ενδεχόμενη νίκη Τράμπ θα βάλλει την Ευρωπαϊκή ήπειρο -ΝΑΤΟ σε περιπέτειες.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR