Armed Conflicts

Η Μ.Ανατολή φλέγεται-Μπαράζ βολών 62 ρουκετών της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ-"Άρον- άρον" Μπλίνκεν -Μπορέλ σε ρόλο "πυροσβεστών" σπεύδουν στην περιοχή

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην δολοφονία του ηγετικού στελέχους της Χαμάς Αλ-Αρούρι στο  νότιο προάστιο Νταχιγιέ της Βηρυτού προπύργιο της Χεζμπολάχ και στον κίνδυνο διασποράς του πολέμου της Λωρίδας της Γάζας σε ολόκληρη την Μ.Ανατολή.

Επισημαίναμε επίσης ότι όσο το Ισραήλ χτυπά στόχους της Χαμάς στο εξωτερικό, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων του Κατάρ, της Τουρκίας και του Λιβάνου να αγνοήσουν τον πόλεμο στη Γάζα, καταλήγοντας την εκτίμησή μας ότι το Ισραήλ άνοιξε το "κουτί της Πανδώρας", καθώς πιστεύουμε ότι η Χεζμπολάχ θα κηρύξει το επόμενο χρονικό διάστημα  τον πόλεμο στο Ισραήλ, με το Ιράν να είναι πάρα πολύ κοντά στο να ακολουθήσει. 

Επαλήθευση των εκτιμήσεών μας αποτελεί η εσπευσμένη περιοδεία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν, η τέταρτη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή σε τρεις μήνες, αυτή τη φορά  σε Τουρκία-Ελλάδα-Ιορδανία-Σαουδική Αραβία-ΗΑΕ-Ισραήλ-Δυτική Όχθη και Αίγυπτο, , έχοντας ως βασικό στόχο να πεισθούν οι παραπάνω χώρες να μην εξαπλωθεί ο πόλεμος της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να  επηρεαστεί  το Ιράν.

CONTINUE READING

Μπαράζ βολών 62 ρουκετών της Χεζμπολάχ κατά Ισραηλινών στόχων ως απάντηση στη δολοφονία Αλ-Αρούρι

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, αφού η Χεζμπολάχ στόχευσε με μπαράζ βολών ρουκετών, τουλάχιστον 62, στρατιωτικούς στόχους του Ισραήλ στο Βόρειο τμήμα του, όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνοντας:

"Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες κατά του  Ισραήλ ως «απάντηση» στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.Η λιβανική οργάνωση λέει ότι στόχευσε την αεροπορική βάση Μερόν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι στη Βηρυτό.

Η λιβανική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ είπε ότι στόχευσε μια ζωτικής σημασίας ισραηλινή στρατιωτική θέση με μπαράζ 62 ρουκετών ως «προκαταρκτική απάντηση» στη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς στη Βηρυτό αυτή την εβδομάδα.

 

 

Αυτό έρχεται καθώς ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου στη Βηρυτό το Σάββατο και προειδοποίησε ότι ο Λίβανος δεν παρασυρθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Στο πλαίσιο της αρχικής απάντησης στο έγκλημα της δολοφονίας του μεγάλου ηγέτη Σεΐχη Σάλεχ αλ-Αρούρι, η ισλαμική αντίσταση Χεζμπολάχ στόχευσε την αεροπορική βάση ελέγχου Meron με 62 διαφορετικούς τύπους πυραύλων», ανέφερε η ευθυγραμμισμένη με το Ιράν οργάνωση σε ανακοίνωσή της.  

Ο ισραηλινός στρατός είπε νωρίτερα ότι περίπου 40 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς την αεροπορική βάση επιτήρησης Meron και απάντησε επιτιθέμενος σε έναν «τρομοκρατικό πυρήνα» που συμμετείχε στις εκτοξεύσεις. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Αργότερα το Σάββατο, η οργάνωση Jama'a Islamiya του Λιβάνου δήλωσε  ότι εκτόξευσε δύο βολές ρουκετών στο Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος της συνοριακής περιοχής, με μια ισραηλινή επίθεση να πηγαίνει βαθιά στο λιβανέζικο έδαφος και να χτυπά σχεδόν 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) από τα σύνορα, είπε ο ανταποκριτής του Al Jazeera στο Λίβανο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε την Παρασκευή ότι όλος ο Λίβανος θα εκτεθεί εάν δεν αντιδράσει  στη δολοφονία του αναπληρωτή αρχηγού της Χαμάς Αλ Αρούρι και προειδοποίησε ότι «σίγουρα  αυτή δεν θα περάσει χωρίς αντίδραση και τιμωρία».

Ο Νασράλα έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην επεκτείνει τη σύγκρουση, λέγοντας ότι δεν θα υπάρχουν «ανώτατα όρια» και «κανόνες» στις μάχες της ομάδας του εάν το Ισραήλ επέλεγε να ξεκινήσει πόλεμο στον Λίβανο.

Ο Μπορέλ σε ρόλο "πυροσβέστη" σπεύδει στον Λίβανο

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε το Σάββατο ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να αποφευχθεί μια περιφερειακή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να αποφευχθεί η σύγκρουση του Λίβανου σε μια περιφερειακή σύγκρουση», είπε, προειδοποιώντας επίσης το Ισραήλ ότι «κανείς δεν θα κερδίσει από μια περιφερειακή σύγκρουση».

«Βλέπουμε μια ανησυχητική εντατικοποίηση της ανταλλαγής πυρών κατά μήκος της Μπλε Γραμμής», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην τρέχουσα οριοθέτηση μεταξύ των δύο χωρών, ένα σύνορο που χαρτογραφήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και σηματοδοτεί τη γραμμή στην οποία αποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις όταν έφυγαν από το νότιο Λίβανο το 2000.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι οποιοσδήποτε μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο θα οδηγούσε σε μια «ολοκληρωτική έκρηξη» στην περιοχή.

Η επίθεση της Χεζμπολάχ ήταν αναμενόμενη

Η  επίθεση της Χεζμπολάχ το Σάββατο ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα μετά τις δηλώσεις του Nasrallah για τη δολοφονία του Al-Arouri, ενώ εκτιμάται ότι οι Ισραηλινοί θα περίμεναν μια απάντηση. ευρισκόμενοι σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο. Η βία έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στη συνοριακή περιοχή.

«Το Ισραήλ ασκεί τεράστια πίεση στις θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότο με αεροπορικές επιδρομές και drones», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

"Αυτό είναι ενδιαφέρον, διότι όσο μεγαλύτερη πίεση ασκεί στη Χεζμπολάχ, μπορεί να υπάρξει μια αταξία ή μια λανθασμένη υπολογισμένη επίθεση από τις δύο πλευρές και αυτό θα μπορούσε να κλιμακώσει τα πράγματα".

Τι αναμένουμε στη συνέχεια

Αναλύοντας προσεκτικά τα λεγόμενα του Νασράλα και του Πρωθυπουργού του Λιβάνου  Νατζίμπ Μικάτι, βλέπουμε ότι προειδοποιούν το Ισραήλ να μην επιτεθεί αυτό στο Λίβανο γιατί θα απαντήσουν και όχι ότι θα επιτεθούν πρώτοι αυτοί κατά του Ισραήλ.

Αυτό δείχνει ότι Χεζμπολάχ και Ιράν πέραν των πομπωδών λόγων και διαγγελμάτων στους οπαδούς-υποστηρικτές τους, περί εκδίκησης και των πυρών που εκτοξεύουν οι πρώτοι από τον νότιο Λίβανο κατά των Ισραηλινών Δυνάμεων, δεν κηρύσσουν τον πόλεμο στο Ισραήλ ούτε εκτοξεύουν  εκατοντάδες πυραύλους και drones εναντίον του, αποφεύγοντας την ευθεία πολεμική αναμέτρηση μαζί του.

Ωστόσο "Κόκκινη γραμμή τους" είναι το Ισραήλ είτε να μην προβεί σε   μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμούς κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, είτε να μην εισβάλλουν σε αυτόν με χερσαίες δυνάμεις.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου πηγάζει περισσότερο από τον Νετανιάχου στην παρούσα φάση, λόγω των πολλών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ίδιος, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανό τελειώνοντας με τη Χαμάς στη Γάζα , να διατάξει τον IDF να εισβάλλει στο Λίβανο.

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR