World

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε φάρμα με εμβολιασμένες πάπιες στη Γαλλία

Κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε φάρμα με πάπιες στη δυτική Γαλλία, με το υπουργείο Γεωργίας να αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό από την έναρξη των εμβολιασμών κατά του ιού στις πάπιες.

Ειδικότερα, το κρούσμα ανιχνεύτηκε σε μία φάρμα με 8.700 πάπιες, οι οποίες ήταν όλες εμβολιασμένες, στην πόλη Νοτρ Νταμ ντε Ριέζ, ανέφεραν οι τοπικές αρχές της νομαρχίας Βαντέ.

Η γρίπη των πτηνών, η οποία μεταφέρεται από μεταναστευτικά άγρια πτηνά, έχει καταστροφικές συνέπειες τα τελευταία χρόνια, διαταράσσοντας τον εφοδιασμό, ανεβάζοντας τις τιμές των τροφίμων και αυξάνοντας την ανησυχία για τον κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο.

Για να προστατευθεί, η Γαλλία ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία στόχευε μόνο τις πάπιες, καθώς μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον ιό, χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα.

Το εμβόλιο υποτίθεται ότι δεν προστατεύει πλήρως τα πτηνά, ωστόσο θεωρείται ότι περιορίζει την εξάπλωσή της γρίπης και λειτουργεί αποτρεπτικά για τις μαζικές προληπτικές σφαγές.

Επισημαίνεται πως η Γαλλία είναι ο πρώτος μεγάλος εξαγωγέας που εμβολιάζει πουλερικά κατά της γρίπης των πτηνών. Τον Δεκέμβριο αύξησε το επίπεδο κινδύνου από «μέτριο» σε «υψηλό», υποχρεώνοντας τις πτηνοτροφικές μονάδες να περιορίζουν τα πτηνά σε εσωτερικούς χώρους, για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του εξαιρετικά μεταδοτικού αυτού ιού.

Μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευτεί επτά κρούσματα γρίπης των πτηνών στη Γαλλία από τις 27 Νοεμβρίου, εκ των οποίων πέντε σε γαλοπούλες, ένα σε αυγοπαραγωγικές κότες και ένα σε πάπιες, ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR