ουκρανικά βλήματα διασποράς HIMARS έπληξαν ρωσικό κομβόι στην Ζαπορίζια
Armed Conflicts

Οι Ρώσοι βρήκαν επιτέλους την "αχίλλειο πτέρνα" των HIMARS-Εξαΰλωσαν 2 MLRS μέσα σε μία μέρα (Βίντεο)

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανέφερε πως εξουδετέρωσε 3 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (MLRS) του ουκρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων 2 συστημάτων τύπου HIMARS και 1 σύστημα τύπου Alder, κοντά στο Σελίντοβο του Ντονιέτσκ και στο Γκλουμπόκοε του Χαρκόβου.

CONTINUE READING

Βρήκαν την Αχίλλειο Πτέρνα των HIMARS;

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της EurAsian Times την 1η Ιανουαρίου το κανάλι Military Informant στο Telegram δημοσίευσε ένα βίντεο που έδειχνε έναν ουκρανικό εκτοξευτή τύπου HIMARS να δέχεται πυρά από πυρομαχικά διασποράς του ρωσικού στρατού λίγο αφότου είχε εξαπολύσει μία ομοβροντία κοντά στην Κονσταντίνοβκα.

Ο ουκρανικός εκτοξευτής αναφέρθηκε πως καταστράφηκε, ωστόσο το βίντεο δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό.

Η EurAsian Times έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το περιστατικό μιας και είναι ευρέως γνωστό πως τα αμερικανικής παραγωγής όπλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να εξουδετερωθούν. Τα HIMARS είναι σχεδιασμένα να εκτοξεύουν πυρά και έπειτα να εξαφανίζονται γρήγορα. Κάθε ένα από τα τροχοφόρα οχήματα εκτόξευσης μεταφέρει 6 ρουκέτες τύπου GMLRS μέγιστου βεληνεκούς πυρός 90 χιλιομέτρων.

Οι κατευθυνόμενες ρουκέτες του μπορούν να πλήξουν ρωσικούς στόχους υψηλής αξίας 40 χιλιόμετρα πίσω από τις γραμμές του εχθρού (προς τα ανατολικά, δηλαδή προς την Ρωσία) ακόμη και όταν το σύστημα βρίσκεται σε ασφαλές σημείο, 50 χιλιόμετρα πίσω από το μέτωπο (προς τα δυτικά, δηλαδή προς το Κίεβο για παράδειγμα). Έτσι οι HIMARS βρίσκονται εκτός της εμβέλειας των περισσότερων ρωσικών drones καμικάζι και των ρωσικών εκτοξευτών πυραύλων.

Επίσης, ο χρόνος ο οποίος απαιτείται για να εκτοξεύσει ένα σύστημα HIMARS όλες τις ρουκέτες του είναι ιδιαίτερα σύντομος και ως αποτέλεσμα οι Ρώσοι δεν προλαβαίνουν να εντοπίσουν το όπλο έγκαιρα. 

Τότε Πώς τα Κατάφεραν;

Δεδομένων όλων των παραπάνω είναι σχεδόν αδύνατο να καταστρέψουν οι Ρώσοι κάποιο σύστημα HIMARS. Ωστόσο στο βίντεο το ουκρανικό σύστημα φαίνεται πως στοχεύθηκε με επιτυχία από τον ρωσικό στρατό. Πώς έγινε αυτό;

CONTINUE READING

Σύμφωνα με την EurAsian Times μία πιθανή εξήγηση είναι ο ουκρανικός εκτοξευτής να εντοπίστηκε με την βοήθεια κάποιου διαφορετικού αναγνωριστικού μέσου των ρωσικών δυνάμεων, το οποίο μετέφερε τις συντεταγμένες της θέσης του HIMARS στο ρωσικό πυροβολικό που με την σειρά του πρόλαβε να εκτοξεύσει βολές πριν «εξαφανιστεί» το ουκρανικό όπλο.

Βέβαια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο ακριβώς ήταν αυτό το ρωσικό αναγνωριστικό σύστημα. Η Μόσχα επιχειρεί διάφορα μέσα που μπορούν να εντοπίσουν συστήματα HIMARS, όπως για παράδειγμα κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου Tu-214R, drones MALE τύπου Orion, ακόμη και δορυφόρους τύπου EKS Kupol.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR