Society
Updated at:

Τέλος οι έναντι λογαριασμοί ρεύματος! O ΔΕΔΔΗΕ εντός του 2024 θα μετράει τις καταναλώσεις των νοικοκυριών ανά μήνα

Αλλαγές στον τρόπο μέτρησης του ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ προανήγγειλε προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης

Ατελείωτοι λογαριασμοί εδώ και χρόνια φτάνουν στα νοικοκυριά με έναντι χρεώσεις. Λογαριασμοί ρεύματος που κατά προσέγγιση χρεώσεις καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ μετράει τις καταναλώσεις ανά τετράμηνο.

Αυτό όμως αλλάζει καθώς όπως αποκάλυψε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο ΔΕΔΔΗΕ εντός του 2024 θα μετράει τις καταναλώσεις των νοικοκυριών ανά μήνα.

Οι αλλαγές που προωθούνται θα έχουν ως αποτέλεσμα σε κάθε λογαριασμό τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσουν να πληρώνουν για την ενέργεια που έχουν πραγματικά καταναλώσει.

CONTINUE READING

Την έναρξη των καταμετρήσεων σε μηνιαία βάση, από 4μηνιαία που ισχύει τώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Δώσαμε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ και από τους πρώτους μήνες του 2024 -θα δούμε σε ποιο μήνα θα γίνει- ο ΔΕΔΔΗΕ θα μετράει πλέον κάθε μήνα», σημείωσε. Όπως πρόσθεσε, το ΥΠΕΝ έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις από τον Διαχειριστή ότι διαθέτει το προσωπικό για να «πυκνώσει» τις επισκέψεις σε όλα τα «ρολόγια» ανά την επικράτεια.

Αυτή τη στιγμή οι καταναλωτές πληρώνουν τρεις λογαριασμούς που είναι κατ εκτίμηση και στον τέταρτο γίνεται εκκαθάριση με την πραγματική κατανάλωση.

Οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να «καίνε» στην Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των πιο ακριβών στην Ευρώπη όσον αφορά το μέσο κόστος του ρεύματος στη χονδρική για φέτος, όντας πιο φτηνή μόνο από τις αγορές της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ιρλανδίας.

Η εκτίναξη των τιμών επηρεάζει άμεσα τους λογαριασμούς ρεύματος, επιβαρύνοντας τους Έλληνες καταναλωτές, κάτι που θα επηρεάσει και το πολυδιαφημισμένο πράσινο τιμολόγιο, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, το πράσινο τιμολόγιο προβλέπει μια βασική τιμή προμήθειας που ορίζεται ελεύθερα από τον προμηθευτή και θα παραμένει σταθερή για τουλάχιστον έξι μήνες. Προβλέπει επίσης έναν συντελεστή προσαύξησης, ο οποίος επιλέγεται ελεύθερα και θα περιλαμβάνει τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, που είναι ο μέσος όρος των ημερήσιων τιμών εκκαθάρισης αγοράς επόμενης ημέρας του προηγούμενου μήνα από αυτόν της κατανάλωσης – δηλαδή για τον Ιανουάριο θα υπολογιστεί ο Δεκέμβριος.

Ουσιαστικά, εάν η μέση χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα του μήνα  κατανάλωσης (τον Δεκέμβριο) είναι χαμηλότερη του κατώτατου ορίου ασφαλείας που θα θέσει ο προμηθευτής ή υψηλότερη του ανώτατου ορίου, τότε ο καταναλωτής θα επιβαρύνεται με ρήτρα. Από την αρχή του έτους έως και χθες, λοιπόν, η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στη χώρα μας ήταν 120,32 ευρώ/MWh. Βασική αιτία αποτελεί το μεγάλο μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, αγγίζοντας καθημερινά σχεδόν το 50%, ενώ ακολουθούν οι ΑΠΕ με ποσοστά 15%-20%, οι εισαγωγές με 10%-13%, τα υδροηλεκτρικά με 10%-12% και ο λιγνίτης με περίπου 8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων, μόνο τρεις χώρες έχουν ακριβότερες τιμές. Πρόκειται για την Ιταλία με 128,11 ευρώ/MWh, τη Μάλτα με 126,86 ευρώ/MWh και η Ιρλανδία με 124,86 ευρώ/MWh. Στην πέμπτη θέση κατατάσσεται η Πολωνία με 114,64 ευρώ/MWh, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Βρετανία με 110,73 ευρώ/MWh, η Ελβετία με 110,09 ευρώ/MWh, η Ουγγαρία με 109,35 ευρώ/MWh, η Σλοβακία με 107,51 ευρώ/MWh και η Σλοβενία με 107,02 ευρώ/MWh. Οσον αφορά τις φτηνότερες χώρες, συναντάμε το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία με 97,92 ευρώ/MWh, την Ολλανδία με 98,14 ευρώ/MWh, τη Γαλλία με 99,63 ευρώ/MWh και το Βέλγιο με 99,69 ευρώ/MWh.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR