ρωσικά υποβρύχια
Russia

"Φωτιά" στη ρωσική βιομηχανία! Ο Πούτιν παρήγγειλε άλλα 3 πυρηνοκίνητα υπερ-υποβρυχία Yasen-Αμυντικές δαπάνες ρεκόρ για τη Μόσχα το 2024

Μετά από μία κατακόρυφη αύξηση στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, η ρωσική κυβέρνηση πρόσθεσε άλλα τρία υποβρύχια της κλάσης Yasen στο πλάνο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο μέχρι πρότινος ανέμενε συνολικά 9 σκάφη αυτού του τύπου. Έτσι, τελικώς η Μόσχα θα διαθέτει 12 πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια της κλάσης Yasen.

CONTINUE READING

Τρομερές Δυνατότητες σε Μεγάλη Ποσότητα

Επικαλούμενη μία πηγή στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, η ρωσική κρατική TASS ανέφερε πως ο αριθμός των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της οικογένειας Yasen των προγραμμάτων Project 885, Project 855M και Project 885 MA θα αυξηθεί στις συνολικά 12 μονάδες. Η σελίδα ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατασκευή των σκαφών, τις αναβαθμίσεις και την πιθανή τους παράταξη.

Το μόνο που έγραψε η TASS είναι πως «σύντομα αναμένεται η κατασκευή τριών υποβρυχίων της οικογένειας Yasen. Δεδομένης της παράταξης των υποβρυχίων αυτής της κλάσης που έχουν ήδη παραχθεί ή που βρίσκονται σε παραγωγή, τα προγραμματισμένα μελλοντικά σκάφη θα προστεθούν στους στόλους του Ειρηνικού ή του Βόρειου Στόλου».

Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί άμεση σύνδεση μεταξύ των δύο γεγονότων, να τονίσουμε πως η ανακοίνωση κατασκευής πρόσθετων υποβρυχίων της κλάσης Yasen έγινε λίγο αφότου η ρωσική Δούμα ψήφισε την περασμένη εβδομάδα μία μεγάλη αύξηση στις αμυντικές δαπάνες της Μόσχας. Επιτυγχάνοντας τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες στην ιστορία της, η Ρωσία αναμένεται φέτος να ξοδέψει περισσότερα κεφάλαια για τον στρατό της παρά για κοινωνικά ζητήματα. 

Το συνολικό ποσό εκτιμάται πως θα φτάσει τα 37 τρισεκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή περίπου 380 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 25% σε σχέση με το 2023. Σύμφωνα με τις αναφορές, περίπου 10,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια θα επενδυθούν στις υποδομές άμυνας και ασφάλειας.

Αν και ένα μεγάλο ποσό της αύξησης προορίζεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σίγουρα τα επιπρόσθετα υποβρύχια ευθύνονται για ένα σχετικά μεγάλο μερίδιο του συνολικού ποσού μιας και πρόκειται για πανάκριβα στρατιωτικά στοιχεία.

CONTINUE READING

Από τα 12 υποβρύχια της κλάσης Yasen, τα 6 θα εδρεύουν στην ρωσική βάση Vilyuchinsk με την 10η Μεραρχία Υποβρυχίων του Ειρηνικού Στόλου, ενώ τα άλλα 6 θα βρίσκονται στην Zapadnaya Litsa με την 11η Μεραρχία Υποβρυχίων του Βόρειου Στόλου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με αναφορές.

Βέβαια οι παραπάνω αναφορές είναι μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες, τόσο από εμάς όσο και από την ίδια την TASS.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR