Scalpel
Armed Conflicts

Έφτασε στην Ουκρανία το ολοκαίνουργιο ρωσικό drone καμικάζι Scalpel με μηχανισμό κλειδώματος στόχου για σίγουρο θάνατο

Λίγες μέρες αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε πως σταματά την εξαγωγή των μη επανδρωμένων αεροχημάτων ZALA Lancet, τα οποία επίδειξαν εντυπωσιακή απόδοση στον εν εξελίξει πόλεμο της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το ολοκαίνουργιο UAV Scalpel, το οποίο αποτελεί ένα φθηνότερο ανάλογο του Lancet.

CONTINUE READING

Το Νέο Ρωσικό Drone Scalpel

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευση της διάσημης EurAsian Times, η ρωσική κρατική υπηρεσία ενημέρωσης TASS ανέφερε στις 18 Νοεμβρίου πως ρωσικές μονάδες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το νέο πυρομαχικό ονόματι Scalpel στην ζώνη των μαχών της Ουκρανίας.

«Ξεκινήσαμε παραγωγή μικρής κλίμακας της πλατφόρμας Scalpel, κάθε μήνα παράγονται 20 μονάδες. Εάν κριθεί απαραίτητο, η παραγωγή μπορεί να επεκταθεί σημαντικά. Μέχρι στιγμής, μία παρτίδα Scalpel αποτελούμενη από 15 προϊόντα παραδόθηκε στην ζώνη του πολέμου» αποκάλυψε η κατασκευάστρια του drone, η εταιρεία Vostok Design Bureau.

Ρώσοι στρατιώτες αναφέρεται πως μίλησαν για τον εξαιρετικό χειρισμό του drone, όπως επίσης και για την ευκολία επιχείρησής του. 

«Οι αξιολογήσεις από τους πιλότους είναι κατά κύριο λόγο θετικές. Η συσκευή ελέγχεται καλά, είναι ακριβής και σταθερή όταν οδεύει προς στον στόχο και η στόχευση είναι εύκολη. Οι μαχητές μίλησαν επίσης για την απλότητα στην προετοιμασία του προϊόντος για πτήση» δήλωσε η εταιρεία.

Οι Ρώσοι έχουν προωθήσει την εν λόγω πλατφόρμα ως μία λιγότερο ακριβή έκδοση του πασίγνωστου ρωσικού drone καμικάζι Lancet, το οποίο παράγει η θυγατρική ονόματι ZALA της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας Kalashnikov. Η εταιρεία ανέφερε ωστόσο πως το Scalpel είναι σε πολλούς τομείς κατώτερο του Lancet, ωστόσο αυτό είναι λογικό μιας και κοστίζει αρκετά λιγότερο.

Ένα drone τύπου Scalpel έχει κόστος 300 χιλιάδων ρουβλιών, χωρίς το φορτίο που μεταφέρει. Η Vostok τόνισε πως το UAV της ξεχωρίζει από το Lancet, μιας και διαθέτει έναν μηχανισμό κλειδώματος στόχου και μία κάμερα.

CONTINUE READING

Πάντως να σημειώσουμε πως η παράταξη του Scalpel στο πεδίο της μάχης έγινε αρκετά γρήγορα, όπως και με άλλα ρωσικά και ουκρανικά drones. Για να καταλάβετε, η Vostok Design Bureau είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο πως πραγματοποίησε δοκιμαστικές πτήσεις της ολοκαίνουργιας πλατφόρμας πολλαπλών χρήσεων και μίας χρήσης. 

Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε για να λαμβάνει διαφορετικές εκρηκτικές κεφαλές, ανάλογα την κάθε αποστολή. Οι σχεδιαστές προσπάθησαν να κάνουν το drone όσο πιο ευέλικτο γίνεται. Η ταχύτητα του drone φτάνει τα 120 χλμ/ώρα, ενώ το βεληνεκές του τα 40 χιλιόμετρα. 

GALLERY

Scalpel
Scalpel
Scalpel
Scalpel
Scalpel
Scalpel
Scalpel
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR