Κοσοβάρος υπουργός άμυνας Maqdonci με Τούρκου υπουργού άμυνας Γκουλέρ
Balkans

Κοσοβάρος ΥΠΑΜ: Η Τουρκία παραμένει στρατηγικός σύμμαχος της Πρίστινα-Αιτηθήκαμε ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκους υπουργός άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ επισκέφθηκε τον Ejup Maqedonci, τον Κοσοβάρο ομόλογό του, σήμερα στην Πρίστινα.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο πολιτικών μετά την συνάντησή του, ο Κοσοβάρος δήλωσε πως η Τουρκία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί στρατηγικός σύμμαχος του Κοσόβου. Οι σχέσεις τους έχουν βάσεις, πρόσθεσε. 

CONTINUE READING

«Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε συμφωνίες σχετικά με την εκπαίδευση νέων στρατιωτών, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την σταθερότητα στην περιοχή και πέρα από αυτή. Τονίζω με ειδική έμφαση πως έχω ζητήσει την είσοδο του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ. Έχουμε αποδείξει πως είμαστε αφοσιωμένοι στην συνεχή ειρήνη, η οποία θα αποτελέσει και βάση του στρατού μας» δήλωσε ο Κοσοβάρος υπουργός άμυνας.

Ο Τούρκος ομόλογός του, Γιασάρ Γκιουλέρ, ανέφερε πως ήταν χαρούμενος που βρίσκεται στο συμμαχικό προς την Άγκυρα κράτος και μετέφερε τα χαιρετίσματα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι σχέσεις με το Κόσοβο συνεχίζουν με σταθερότητα στον χρόνο. Οι επισκέψεις και συναντήσεις υψηλού επιπέδου εμβαθύνουν την συνεργασία υψηλού επιπέδου μας. Υποστηρίζουμε την κυριαρχία του Κοσόβου και την συμμετοχή του σε διεθνείς οργανισμούς και είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό. Συμφωνήσαμε πως ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή. Θα εκπληρώσουμε τα καθήκοντα του διοικητή της KFOR με αξιοπρέπεια. Πιστεύω στις σχέσεις του Κόσοβου με την Τουρκία, η συνεργασία των οποίων θα συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια» τόνισε ο Τούρκος υπουργός άμυνας.

11 Νταλίκες με Όπλα από την Τουρκία στο Κόσοβο

Με αφορμή τα παραπάνω αξίζει να τονίσουμε πως η Τουρκία είχε στείλει πριν μήνες, συγκεκριμένα στο τέλος του 2022, τουλάχιστον 11 νταλίκες με όπλα για τον στρατό του Κοσόβου. 

Τότε να ανακαλέσουμε πως η κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν ένθερμη, αφού όλος ο κόσμος φοβόταν ένοπλη σύγκρουση Σερβίας-Κοσόβου μετά από επεισόδια που είχαν λάβει χώρα στο έδαφος της δεύτερης.

CONTINUE READING

Η απάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ήταν ξεκάθαρη: πήρε το μέρος του Κοσόβου, ενώ λίγες ημέρες πριν στείλει όπλα στο Κόσοβο είχε απειλήσει τηλεφωνικά τον Σέρβο πρόεδρο να μην δράσει στρατιωτικά κατά της Πρίστινα.

Στις 11 τουρκικές νταλίκες που στάλθηκαν στα λέγεται πως ο τουρκικός στρατός τοποθέτησε βαρύ οπλισμό, αναλυτικότερα όλμους και βλήματα. Η συνολικά αξία αυτών των πυρομαχικών εκτιμήθηκε πως ανέρχονταν στα 27,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με σχετικές δημοσιεύσεις σερβικών ΜΜΕ.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR