World

Το "τελευταίο μίλι" αυτές οι εκλογές για τον Ερντογάν! Τα "έδωσε όλα" στον λαό για να τον ψηφίσει

Η δημοτικότητα του  Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του έχει φτάσει σε υψηλό δύο ετών μετά από μια τεράστια ώθηση στις δαπάνες και σε βήματα που έχει κάνει έχουν ωφελήσει εκατομμύρια ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του Μαΐου. 

Πολλές δημόσιες και ιδιωτικές δημοσκοπήσεις που εξετάστηκαν από το Middle East Eye δείχνουν  ότι η δημόσια υποστήριξη στον Ερντογάν έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2021, πολύ πριν το πληθωριστικό σοκ που προκλήθηκε από την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που χρησιμοποιεί.

Δύο μεγάλες ιδιωτικές δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τον Ιανουάριο έδειξαν ότι το 40-42 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν τον Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές, ενώ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο εταίρος του στο συνασπισμό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) είχαν μαζί το ίδιο ποσοστό υποστήριξης. 

Μια δημόσια έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Μελετών Κοινωνικών Επιπτώσεων (Ομάδα) στις 11-14 Ιανουαρίου, η οποία περιελάμβανε συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο με 2.524 άτομα σε 16 επαρχίες, ανέδειξε το AKP στο 37,5 τοις εκατό και το MHP στο 6,5 τοις εκατό, φτάνοντας το 44 τοις εκατό μαζί .

Η ομάδα ανέφερε στην έκθεσή της ότι η Λαϊκή Συμμαχία υπό την ηγεσία του Ερντογάν πήρε προβάδισμα 2,7 μονάδων, κλείνοντας τη διαφορά από πέρυσι όταν η Συμμαχία Έθνους, με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), είχε πλεονέκτημα 5,6 μονάδων. 

«Τελευταία ευκαιρία»

Ο διευθυντής ερευνών της ομάδας Ουλάς Τολ πιστεύει ότι έγινε ένα σημαντικό άλμα για το κυβερνών κόμμα ήταν φυσικό μετά τα βήματα του Ερντογάν να βοηθήσει μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που πλήττονται από την επιδείνωση της οικονομίας της Τουρκίας. 

«Υπήρξε μια ελαφρά ανάκαμψη από το βάθος των οικονομικών προβλημάτων που οδήγησε στην αίσθηση ότι τα πράγματα βελτιώνονται», είπε ο Τολ στο MEE.

«Τα προβλήματα εξακολουθούν να συνεχίζονται, αλλά οι επιπτώσεις των προβλημάτων στα αισθήματα των ψηφοφόρων έχουν μειωθεί επειδή συνήθισαν την κρίση και οι επιπτώσεις του πληθωρισμού γίνονται λιγότερο αισθητές.

«Η προσωπική ψήφος του Ερντογάν είναι ισοδύναμη με τις ψήφους του συνασπισμού του στην έρευνά μας». 

Οι αναλυτές λένε ότι οι προεκλογικές δαπάνες του Ερντογάν έχουν μέχρι στιγμής πρακτικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Με περισσότερο από το 50% του τουρκικού δημοσίου να λαμβάνει κατώτατο μισθό, ο Ερντογάν αύξησε τον κατώτατο μισθό για τον ιδιωτικό τομέα κατά 94% τον Ιανουάριο του 2023 σε ετήσια βάση, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε και στη συνέχεια παρέμεινε περίπου στο 64%.

Παρόμοια αύξηση έγινε και για τον δημόσιο τομέα, ο οποίος έχει επηρεάσει περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κυβέρνηση κατάργησε επίσης την απαίτηση ηλικίας συνταξιοδότησης που επιτρέπει σε δύο εκατομμύρια Τούρκους εργαζομένους να συνταξιοδοτηθούν αμέσως, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα φθηνού στεγαστικού δανείου για πολίτες που δεν έχουν δικό τους σπίτι και εξέδωσε φορολογική ελάφρυνση για εκατομμύρια ανθρώπους. 

Ο Τολ είπε ότι μόνο του, καθένα από τα «λαϊκιστικά» βήματα της κυβέρνησης είναι ελάχιστα, αλλά μαζί είχαν θετικό αντίκτυπο στους ψηφοφόρους, πείθοντάς τους ότι ο Ερντογάν προσπαθούσε να εκπληρώσει τις ανάγκες τους.

«Επηρέασε το συναίσθημα ότι έπρεπε να του δώσουν μια τελευταία ευκαιρία», είπε ο Τολ. 

«Η αντιπολίτευση έχει δρόμο ακόμα»

Ένα άλλο πλεονέκτημα που απολαμβάνει μέχρι στιγμής ο Ερντογάν είναι η έλλειψη αντιπάλου, καθώς ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, που ονομάζεται Table of Six, δεν έχει ακόμη προτείνει κοινό υποψήφιο.

Πολλές πηγές ανέφεραν στο MEE ότι ο αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα ανακηρυχθεί υποψήφιος στα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η ατελείωτη σειρά συναντήσεων μεταξύ των έξι ηγετών της αντιπολίτευσης τους τελευταίους έξι μήνες φαίνεται να έχει κουράσει το κοινό, το οποίο πιστεύει ότι δεν έχουν συνοχή. 

Υπήρξαν εσωτερικές διαμάχες για την επιλογή του υποψηφίου. Πηγές αναφέρουν ότι η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτης της εθνικιστικής αντιπολίτευσης Καλό Κόμμα (IYI), ευνόησε έναν από τους δημοφιλείς δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρεμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς αντίστοιχα, ως κοινό υποψήφιο, με αμφότερους να ψηφίζουν πολύ καλύτερα από τον Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ερντογάν.

Το Table of Six κυκλοφόρησε ένα μνημόνιο για τις κοινές πολιτικές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που υποσχόταν μια ορθόδοξη νομισματική πολιτική, ένα σύστημα κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης και μια σειρά αδιαμφισβήτητων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και ενισχύσεων. 

Ο Οσμάν Σερτ, διευθυντής έρευνας στην εταιρεία έρευνας και συμβούλων PanoramaTR με έδρα την Άγκυρα, συμφωνεί ότι η αντιπολίτευση φαίνεται να είναι αποδιοργανωμένη.

«Υπάρχει μια αίσθηση για τους ψηφοφόρους ότι η εκστρατεία δεν γίνεται σωστά», είπε ο Σερτ στο MEE. «Αλλά ο Ερντογάν κατάφερε να αλλάξει την αντίληψη ενός αποτυχημένου ηγέτη. Οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται πλέον τις βραχυπρόθεσμες επιδόσεις του ως θετικές». 

Ο Σερτ λέει ότι παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας του ίδιου του PanaromaTR, εξακολουθεί να απέχει 8-10 μονάδες από το όριο του 50% που απαιτείται στον πρώτο γύρο για την προεδρική εντολή. 

«Εάν η αντιπολίτευση μπορέσει να επιλέξει τον κατάλληλο υποψήφιο και να συσπειρωθεί ενεργά γύρω του ενάντια στον Ερντογάν, θα εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι», πρόσθεσε. «Ο Ερντογάν πρέπει να διπλασιάσει τα κέρδη που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής και η πλειοψηφία των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι προσανατολισμένη στην αντιπολίτευση». 

Ο Τολ προσθέτει ότι η αντιπολίτευση έχει ακόμα δρόμο, αφού οι λαϊκιστικές δαπάνες της κυβέρνησης έχουν βραχυπρόθεσμη ημερομηνία λήξης.

«Η αντιπολίτευση πρέπει να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους το παρελθόν», είπε. «Πρέπει να επικεντρωθούν στην ευπάθεια της κυβέρνησης στην οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία και την αστικοποίηση - καθώς και την αντίληψη των ψηφοφόρων για την ηθική διαφθορά στο δικαστικό σύστημα και την αίσθηση της ανάγκης για αναζωογόνηση στην κυβέρνηση».

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR