Greek-Turkish Relations
Updated at:

Με... «Αστραπή» και το στόλο στο Αιγαίο απαντά η Αθήνα στη... φιγούρα του Ακάρ στο Piri Reis

Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας παραμένουν και μετά τις γιορτές οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς η τουρκική προκλητικότητα έχει ενταθεί τόσο επί του πεδίου όσο και σε ρητορικό επίπεδο.

Στον αέρα οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ούτε το σαββατοκύριακο ενώ και στην θάλασσα τούρκοι ψαράδες συνέχισαν να παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα απανωτά προκειμένου να αλιευσουν τις περιβόητες τσιπούρες, συνοδεία ακταιωρών της τουρκικής ακτοφυλακής.

CONTINUE READING

Ο Χουλουσί Ακάρ μέσα σε λίγες ώρες, συνοδευόμενος από σύσσωμη την στρατιωτική ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, επισκέφτηκε το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, το ναύσταθμο του Γκιολτζούκ και την Ακαδημία Αξιωματικών του τουρκικού στόλου από όπου εκτόξευσε και νέες απειλές κατά της Ελλάδας σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή της Κρήτης:

Η ιστοσελίδα της τουρκικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης μετέδωσε σχετικά: «Αναφερόμενος στον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε:

«Δεν θα δεχτούμε περισσότερα από 6 μίλια».

Ο Ακάρ επισκέφθηκε μαζί με την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και επιθεώρησε τη Διοίκηση Στόλου στο Γκιόλτζουκ.

«Δεν θα δεχτούμε περισσότερα από 6 μίλια», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να επεκτείνει από τα 6 στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη.

Επικρίνοντας την ρητορική Ελλήνων αξιωματούχων ότι «η Τουρκία συνιστά απειλή για την Ελλάδα», ο Ακάρ δήλωσε τα παρακάτω:

«Εμείς, ως Τουρκία, δεν απειλήσαμε κανέναν. Ποτέ δεν έχουμε απειλήσει την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Ισχυρή Τουρκία, ισχυρές Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ισχυρό ΝΑΤΟ, ισχυρή συμμαχία. Θέλουμε να το γνωρίζουν όλοι», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η Τουρκία είναι μεταξύ των εγγυητριών χωρών στην Κύπρο, ανέφερε ο Ακάρ και είπε τα εξής:

«Η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου ιδρύθηκε, το ζήτημα είναι το θέμα της αναγνώρισης της. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα. Λέμε στην Ελλάδα να μην κάνει λάθους υπολογισμούς, να μην πάρει λάθος δρόμους και να αντλήσει διδάγματα από την ιστορία. Λογικευτείτε πριν σας εγκαταλείψουν αυτοί που εμπιστεύεστε. Ο λάθος υπολογισμός θα γυρίσει από την Άνκαρα»».

Ο Ακάρ πέρα από αυτά δήλωσε πως το νεότευκτο υποβρύχιο Piri Reis, αντίστοιχο των ελληνικών Παπανικολής, το περιμένουν σπουδαίες αποστολές σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο, ενώ υπενθύμισε, απευθυνόμενος και πάλι στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Με δεδομένο πως στις 31 Ιανουαρίου λήγει και η NAVTEX για το πλωτό γεωτρύπανο, Αμπντουλχαμίντ Χαν, για το οποίο ο τούρκος υπουργός ενέργειας έχει δηλώσει πως θα κινηθεί σε όλο το εύρος της Γαλάζιας Πατρίδας ως προς τη Μεσόγειο, στην Αθήνα τα επιτελεία, παρά το γεγονός πως η χώρα επί της ουσίας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανό σενάριο.

Προκειμένου ο στόλος να είναι σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, θα βγει στο Αιγαίο στις 18 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της άσκησης «Αστραπή». Η άσκηση θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα αλλά θα υπάρξουν στην συνέχεια και άλλες προκειμένου τα περισσότερα πλοία του στόλου να είναι σε στρατηγικά σημεία του Αιγαίου, έτοιμα να δώσουν απαντήσεις όποτε και όπου χρειαστεί. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR