Greek-Turkish Relations
Updated at:

«Οργή» της Άγκυρας για τη συμφωνία Αθήνας-Καΐρου με μαζικές εισόδους μαχητικών ανατολικά της Ρόδου

Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Κάιρο «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης» εξόργισε την Άγκυρα καθώς τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και επί του πεδίου, ακυρώνει και έμπρακτα το ούτως ή άλλως παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου επεσήμαναν Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος από το Κάιρο.

«Με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα επίσης το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα» επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας για να συμπληρώσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές»

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα καταδικάζει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητας της Ελλάδας.

Η οργή της Άγκυρας εκδηλώθηκε σήμερα στους αιθέρες ανατολικά της Ρόδου όπου η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί άσκηση, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η Άγκυρα έχει στείλει δύο αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών και ναυτικής συνεργασίας CN 235, απογείωσε δύο ελικόπτερα S-70 από φρεγάτες και κορβέτες που συμμετέχουν στην άσκηση ενώ πακέτο 20 μαχητικών της μπήκε ανατολικά της Ρόδου πραγματοποιώντας και αρκετές επανεισόδους.

Τέσσερα άλλα μαχητικά της Άγκυρας μπήκαν στο Αιγαίο μεταξύ Χίου και Λέσβου. Όλα αναχαιτίστηκαν από μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Υπάρχουν αναφορές για αερομαχίες  

Όλα δείχνουν πως όσο η Τουρκία προχωρά προς τις εκλογές και όσο βλέπει ότι παράλληλα η Ελλάδα ξεριζώνει ένα ένα τα ερείσματά της, πάνω στα οποία είχε επενδύσει για την υλοποίηση των νεοθωμανικών της ονείρων, μεταξύ των οποίων και η «Γαλάζια Πατρίδα», τόσο πιο έντονη θα είναι η αντίδρασή της.

Δεν είναι τυχαίο που ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στην επιτροπή της Τουρκικής Βουλής για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του, τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε Αιγαίο Μεσόγειο και Κύπρο κατηγόρησε την Ελλάδα για σχέσεις με τρομοκράτες και για… επεκτατισμό! «Σημειωτέον ότι από την ημέρα ίδρυσης της Ελλάδας κατηγορεί την Τουρκία για επεκτατισμό επινοώντας μια έννοια που ονομάζεται «Νεο-Οθωμανική» παρά το γεγονός ότι επεκτάθηκε 3 φορές σε 7 στάδια επιδιώκοντας τη «Μεγάλη Ιδέα» και μπήκε κάτω από τη μύτη της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Είναι χαρακτηριστικό πως χωρίς τα νούμερα των σημερινών παραβιάσεων και αερομαχιών, η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα φαίνεται και με τους αριθμούς.

Μόνο τον Νοέμβριο, χωρίς τα σημερινά στοιχεία, έχουν σημειωθεί 19 αερομαχίες, τουρκικά μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πετάξει 7 φορές πάνω από ελληνικό έδαφος με πλέον ακραία εκείνη πάνω από το κατοικημένο Καστελόριζο τις προάλλες ενώ έχουν σημειωθεί και 1009 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Ακόμα όμως και χωρίς τα στοιχεία του Νοεμβρίου η τουρκική παραβατικότητα σε αριθμούς είναι χαρακτηριστική.

Μιλάμε για 223 αερομαχίες, 200 υπερπτήσεις, ενώ τα τουρκικά μαχητικά έχουν σημειώσει 8880 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR