Health

Καθηγητής Τούντας: ''Τέλoς Απριλίου η κορύφωση του κορωνοϊού''! - Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα από Τετάρτη - Σε καραντίνα όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι στη χώρα μας έχουμε μπροστά μας έναν "Γολγοθά" καθώς "θα δούμε κορύφωση της επιδημίας μέσα στον Απρίλιο, με αρχές Μαΐου" έκανε ο καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας.


Σε συνέντευξή του στο Open ο κ. Τούντας και σε ερώτηση εάν η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια μεγάλη διασπορά κρουσμάτων μέχρι το Πάσχα, ο κ. Τούντας απάντησε: "Δεν θα ήθελα να μιλήσω με νούμερα, επειδή αλλάζουν κάθε ημέρα, αλλά εάν πάρουμε τα μέτρα που προτείνει η πολιτεία, θα δούμε κορύφωση της επιδημίας μέσα στον Απρίλιο, με αρχές Μαΐου. Αυτή είναι η μάχη που δίνεται τώρα. Εάν πάνε όλα καλά και τηρηθούν τα μέτρα, μόνο τότε, σε αυτό το διάστημα, θα δούμε μείωση των κρουσμάτων. Εχουμε έναν Γολγοθά για τον επόμενο μήνα, αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Εάν ξεφύγει η διάδοση του ιού μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, τότε η όλη περιπέτειά μας θα κρατήσει μέχρι και τον Ιούνιο.   

CONTINUE READING

Η χώρα μας, βέβαια, δεν βρίσκεται στην κατάσταση της Ιταλίας, επειδή εμείς πήραμε πολύ γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε επιπλέον μέτρα, από τα ήδη υπάρχοντα. Οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν όλα τα μέτρα προφύλαξης που έχει ορίσει η κυβέρνηση – γάντια, συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού".

Ο κ. Τούντας συμπλήρωσε: "Είναι πολλά τα πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε για τον συγκεκριμένο ιό και γι’ αυτό υπάρχει μια αβεβαιότητα στις προβλέψεις μας. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οριστικές απαντήσεις για το πότε θα τελειώσει η κρίση με τον κορονοϊό, αλλά πρέπει να ανταποκριθούμε με ψυχραιμία".

Ως προς τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων είπε: "δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή πόσα είναι τα μη διαγνωσμένα κρούσματα και από χώρα σε χώρα η διάγνωση διαφέρει. Το βέβαιο είναι ότι εάν θέλουμε να κάμψουμε τον ρυθμό της επιδημίας, πρέπει να μειώσουμε τη μετάδοση του ιού, μένοντας σπίτι".  

 

Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης 

 

Πολύ δύσκολο χαρακτήρισε τον επόμενο μήνα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Προέχει να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού» πρόσθεσε.

Η κα Πελώνη χαρακτήρισε φήμες όσα ακούγονται τις τελευταίες ώρες περί καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, σημειώνοντας πως συνιστούν παραπληροφόρηση.

«Πρωτίστως απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση και από τους πολίτες και όσους έχουν ευθύνη της ενημέρωσής τους» ανέφερε.


Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως σε οποιαδήποτε αυστηροποιήση των μέτρων κι αν γίνει δεν θα κλείσουν ούτε τα σούπερ μάρκετ, ούτε τα βενζινάδικα ούτε οι τράπεζες, ενώ ανακοίνωσε πως θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα επί 14 ημέρες όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα.

Μετά την αναβάθμιση του πρώην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά σε υφυπουργό, τη θέση του αναλαμβάνει ο Βασίλης Παπαγεωργίου, πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε πως αναστέλλεται έως το τέλος Απριλίου ο δακτύλιος.

Παράλληλα, από την Τετάρτη το μέτρο αναστολής λειτουργίας επεκτείνεται και σε άλλες επιχειρήσεις

Τι αναφέρει Κινέζος επιστήμονας  

 

Σε συνέντευξη Τύπου ο Τσάο Ουέι, αναπληρωτής διευθυντής και αρχίατρος του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων του Union Medical College Hospital του Πεκίνου, δήλωσε πως η επίδραση των καιρικών συνθηκών στον ρυθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού δεν έχει επιβεβαιωθεί!

Αισθητή μείωση στην Κίνα 

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι στο Πεκίνο καταγράφηκαν έξι νέα κρούσματα του κορονοϊού σε ανθρώπους που αφίχθησαν στην κινεζική πρωτεύουσα από το εξωτερικό.  

 

Παγκόσμιο κραχ στα χρηματιστήρια   

 

Σε bear market έχουν εισέλθει οι διεθνείς αγορές, εν μέσω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού σ’ όλο τον πλανήτη, και δη στην Ευρώπη.

Το ένα χρηματιστήριο μετά το άλλο χτυπάει «κόκκινο», με την πλειοψηφία των δεικτών να καταγράφουν διευρυμένες απώλειες, οι οποίες αγγίζουν διψήφια ποσοστά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο «βουλιάζει» στο -12% και τις 487,32 μονάδες. Οι τράπεζες, μάλιστα, κατακρημνίζονται στο -13,50%. 

CONTINUE READING

Ίδια η κατάσταση και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 8% στις 275,7 μονάδες. Είναι ενδεικτικό ότι στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει κατά 7,40%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 6,51%, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 8,75% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατά 8,41%.

Την ίδια ώρα, το πρωί της Δευτέρας, το Χρηματιστήριο του Τόκιο υποχώρησε κατά 2,46% στις 17.002 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο της Σαγκάη ο γενικός δείκτης διολίσθησε κατά 3,40% στις 2.789 μονάδες.

Στο μεταξύ αρνητικά είναι τα μηνύματα και από την προ-αγορά της Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να παρουσιάζουν διευρυμένες απώλειες – παρά την έκτακτη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve σε μηδενικά επίπεδα.

Από τα νέα κρούσματα τέσσερα προήλθαν από την Ισπανία και δύο από τη Βρετανία. 


Συνεχίζονται οι έρευνες  

 

Το αντι-ιικό remdesivir αφήνει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση SARS-CoV-2 και οι κλινικές δοκιμές, που έχουν αρχίσει σε ΗΠΑ και Κίνα, πρόκειται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός του Απριλίου, όπως εξήγησε ο Γιώργος Κόκοτος, Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ, και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Κέντρου Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ.

Συμπλήρωσε δε πως "το remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για οποιαδήποτε χρήση. Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του τότε δεν αποδείχτηκε ισχυρή, οι μελέτες απέδειξαν ότι τουλάχιστον είναι ασφαλές. Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορονοϊοί και ομοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2".

Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερες εκτεταμένες μελέτες για το αν και κατά πόσο θεωρείται αντίδοτο στη δράση του νέου κορονοϊού. "Το remdesivir και η chloroquine παρουσίασαν ξεκάθαρα τα καλύτερα in vitro αποτελέσματα υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα περαιτέρω μελετών", υπογράμμισε ακολούθως ο κ. Κόκοτος

Εντός του Μαρτίου βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir, κατόπιν έγκρισης από τον FDA του αιτήματος της εταιρείας Gilead που έχει αναπτύξει αυτό το πειραματικό φάρμακο. Οι μελέτες αυτές είναι τυχαιοποιημένες, ανοικτής επισήμανσης πολυκεντρικές που θα συμπεριλάβουν 1.000 ασθενείς σε ιατρικά κέντρα, κυρίως ασιατικών, αλλά και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Η πρώτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του remdesivir ύστερα από πενθήμερη ή δεκαήμερη χορήγηση σε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η δεύτερη σε ασθενείς με μέτρια εκδήλωση της νόσου.

Από τον Φλεβάρη κιόλας οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν επίσης αρχίσει τις δικές τους δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir, κυρίως στην επαρχία Χουμπέι η οποία ανήκει η Γουχάν.

"Εκ παραλλήλου, η εταιρεία Gilead σε συνεργασία με κυβερνητικές ή και μη κυβερνητικές οργανώσεις και αρχές παρέχει το remdesivir για χρήση έκτακτης ανάγκης απουσία εγκεκριμένης θεραπείας (compassionate use). Ήδη και στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί το remdesivir σε αυτό το πλαίσιο αρχικά", κατέληξε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκοτο, η μελέτη ήδη εγκεκριμένων για άλλη ένδειξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού παρουσιάζει το μεγάλο πλεονέκτημα της άμεσης δυνατότητας χρήσης του φαρμάκου, αν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του κατά του SARS-CoV-2.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR