Πνευματικά ωφέλιμα

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ιερομάρτυρας , ό Αρεοπαγίτης - 3 Οκτωβρίου

Ιερομάρτυς Διονύσιος (Αρεοπαγίτης).

Ήταν διάσημος αθηναίος, φιλοσοφικότατος νους και μέλος του ανωτάτου δικαστηρίου.

Προσήλθε στο χριστιανισμό τον πρώτο αιώνα, δια του Απ. Παύλου (Πράξ. ιζ' 34).

Μαρτύρησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομετιανού (81-96 μ.Χ.).

Στο Διονύσιο άποδίδονται και αρκετά θεολογικά συγγράμματα, από τα όποια παραθέτουμε σε μετάφραση ορισμένα λόγια του, σχετικά με την 'Αγιότητα, τη Βασιλεία και την Κυριότητα του Θεού:

" Αγιότητα, λοιπόν, είναι κατά τη γνώμη μας ή καθαρότητα ή ασημάδευτη από οποιοδήποτε μίασμα, ή πλήρης και ολότελα άσπιλη.

Βασιλεία είναι ή τακτοποίηση κάθε ορίου, κάθε τάξης, κανονισμού, κατάστασης.

Κυριότητα δεν είναι μόνο ή υπεροχή πάνω στους χειρότερους, άλλο και ή συνολική των καλών και αγαθών και πλήρης ολοκτησία, καθώς και ή αληθινή και αμετάβλητη βεβαιότητα.

Γι΄ αυτό και ή κυριότητα ετυμολογείται από το "κύρος" και το "κύριο" και το "κυρίευαν".

Θεότητα είναι ή πρόνοια πού θεάται τα πάντα και με τέλεια αγαθότητα "περιθέει" (περιέχει) και συνέχει τα πάντα, τα γεμίζει με τον εαυτό της και υπερέχει από όλα όσα απολαμβάνουν τα δώρα της πρόνοιας της"1.

(Περισσότερες και πιο συγκεκριμένες Ιστορικές πληροφορίες για τη ζωή του 'Αγίου Διονυσίου δεν έχουμε πλην αυτών των λίγων πού προαναφέραμε.

Τα υπόλοιπα πού αναφέρουν ορισμένοι Συναξαριστές ανήκουν στα πλαίσια της παραδόσεως και μόνο).1. Διονυσίου Αρεοπαγίτου, "ΠΕΡΙ ΘΕΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ". Εκδόσεις Π. Πουρναρό.

Άπολυτίκιον. Ήχος πλ. α'. Το συνάναρχον Λόγον.

Άγρευβείς τω του Παύλου Πάτερ κηρύγματι, υφηγητής ανεδείχθης των υπέρ νουν δωρεών, διαvoiα υψηλή καλλωπιζόμενος· των γαρ αΰλων ουσιών, τας αρχάς μυαταγωγείς, ως μύστης των απορρήτων, και της σοφίας έκφάντωρ, Ίερομόρτυς Διονύσιε.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Γιατί η αγορά Rafale από Ελλάδα-Αίγυπτο-ΗΑΕ μαζί με την μετεγκατάσταση 36 μαχητικών του Κατάρ στην Τουρκία, φέρνουν πιό κοντά την σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας;

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ την διατήρηση της συμμαχίας της με ΗΑΕ-Αίγυπτο και ιδιαίτερα με το Ισραήλ,...