pentapostagma-sprite
Άγιο Όρος

Βαθαίνει το ρήγμα στην Ορθοδοξία: Προβλήματα στις αφίξεις ρώσων προσκυνητών στο Άγιο Όρος - Τίθεται ζήτημα με την έκδοση βίζας

Χθες, σε άρθρο μας με τίτλο (Οριστικό «σχίσμα»: Κόβει κάθε δεσμό με το Πατριαρχείο η ρωσική εκκλησία – Διακόπτει την κοινωνία), ανακοινώσαμε ότι, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σε μια πρωτοφανή κίνηση λόγω της αναγνώρισης του αυτοκέφαλου της εκκλησίας του Κιέβου, διέκοψε τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πολης. 

Η απάντηση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αναγνώριση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο των Ουκρανών σχισματικών και η παρέμβαση του σε περιοχή δικαιοδοσίας της Μόσχας θα έχει επιπτώσεις στην παρουσία Ρώσων και άλλων Σλάβων προσκυνητών στο Άγιο Όρος, τονίζει ο ρωσικός τύπος.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti «τώρα οι πιστοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα μπορούν να λάβουν κοινωνία στις εκκλησίες και τις Μονές του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως παντού στον κόσμο και φυσικά στο Άγιο Όρος.

«Περισσότερα από χίλια χρόνια στο Άγιον Όρος ακούγονταν η ρωσική γλώσσα. Ιδιαίτερα πρόσφατα, όταν ο αριθμός των προσκυνητών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, τη Μολδαβία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ είχε αυξηθεί κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ίδια ρωσική Μονή Παντελεήμονος δέχονταν ετησίως δεκάδες χιλιάδες πιστούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Είναι αλήθεια ότι το ίδιο το μοναστήρι υπάγεται τυπικά στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και προσωπικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία όμως «αναγνώρισε ότι ήταν αδύνατο να παραμείνει σε ευχαριστιακή κοινωνία» με την Κωνσταντινούπολη, κάτι που θα έχει επιπτώσεις και στην ρωσική Μονή.

«Τα πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσική Ιεράς Συνόδου είναι πλήρως εφαρμόσιμα και στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Όρους, το οποίο μέχρι τώρα μνημονεύει το  όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του ρωσικού πατριαρχείου πρωθιερέας N.  Balashov.

Οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν από την ρωσική Σύνοδο ισχύουν για ολόκληρη την κανονική επικράτεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μιλάμε για 16 χώρες: Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λετονία, Λιθουανία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Εσθονία, Ιαπωνία, Μογγολία και την Κίνα, καθώς και μια σειρά από κοινότητες σε άλλες χώρες».

Σύμφωνα με τα κανόνα της ορθόδοξης εκκλησίας, "σχίσμα" σημαίνει ότι κάποια ομάδα πιστών έχασε την πνευματική της σχέση με την Εκκλησία μας και έτσι «έχασε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος».

Επομένως, τα μυστήρια που εκτελούνται από αυτήν την εκκλησία (Οικουμενικό Πατριαρχείο) θα θεωρούνται άκυρα, εξηγεί το ρωσικό άρθρο.

Όπως εξήγησαν Ρώσοι εμπειρογνώμονες του RIA Novosti στον τομέα της εκκλησιαστικής νομοθεσίας, εάν ένας Ρώσος Ορθόδοξος πιστός συμμετέχει σε μια εκκλησία που δεν είναι σε κοινωνία με το ρωσικό Πατριαρχείο, θα έχει μια αμαρτία στην ψυχή του.

Αυτό σημαίνει σε απλά λόγια ότι οι Ρώσοι και άλλης εθνικότητας πιστοί δεν θα δύναται να τελούν μυστήρια σε εκκλησίες που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο διότι αυτά στην Ρωσία θα θεωρούνται άκυρα, ενώ η απόφαση του Ρωσικού Πατριαρχείου θα επηρεάσει ενδεχομένως την απόφαση επίσκεψης χιλιάδων Σλάβων κατά κανόνα πιστών στο Άγιο Όρος.    

Λόγω των ενεργειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ακοινωνησίας μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Φαναρίου, οι προσκυνητές που ήθελαν να επισκεφθούν τον Άθω είχαν προβλήματα με την έκδοση βίζας, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τα σχέδια του Ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος», δήλωσε ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα, Σεργκέι Γκολόβιν.

«Φυσικά, όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στη συνολική κατάσταση, αλλά όχι στη δουλειά μας. Δεν αλλάζουμε σχέδια ούτε ακυρώνουμε εκδηλώσεις. Ό,τι είναι προγραμματισμένο θα πραγματοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν προβλήματα και με τους προσκυνητές που ήδη ταξίδευαν στον Άθω.

«Το πρόβλημα υπάρχει ήδη και δεν είναι καν εκκλησιαστικό. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δεν χορηγεί βίζα όχι μόνο στους ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και στους προσκυνητές του Άθω. Για να μεταβούν στον Άθω, οι προσκυνητές έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για έκδοση ιταλικής βίζας — οι Καθολικοί παρείχαν θεωρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος.

Η απόφαση της Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας ισχύει για όλες τις περιοχές που υπάρχουν εκκλησίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Από την Κρήτη, την Φινλανδία, έως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Ιδιαίτερο μέρος που περιλαμβάνει ιερές Μονές του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι το Όρος Άθω.

Τα Μοναστήρια του είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα εκατομμύρια των ενοριτών της Ρωσικής Εκκλησίας.

Εκεί μάλιστα υπάρχουν τα άγια λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, του Μεγάλου Μάρτυρα Παντελεήμονα, της Αγίας ζώνης της Παναγίας, της Εικόνας της Ιερής Μητέρας του Θεού και πολλών άλλων κειμηλίων.

«Αν το Φανάρι αλλάξει πολιτική και δόγμα και διορθώσει τη σημερινή κατάσταση, η Ρωσική Εκκλησία έχει σαφώς καθορισμένα κριτήρια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας μαζί του», εκτιμά ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Arkady Mahler.

Τι αναμένει όμως η Μόσχα από την Κωνσταντινούπολη;

Ως ελάχιστο, ο εμπειρογνώμονας σημειώνει,«την απόσυρση των Πατριαρχικών Έξαρχων από την Ουκρανία και την παύση της δημιουργίας της λεγόμενης "αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας."

Αυτό είναι ένα αρκετά ρεαλιστικό σενάριο. Ενώ τελικά όπως φαίνεται δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι από την πολιτική του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ήμουν πρόσφατα στο νησί της Ρόδου και θέλω να πω ότι οι κληρικοί και οι λαϊκοί δεν ξέρουν τι συμβαίνει όλο αυτό το διάστημα.

Το γεγονός όμως είναι ότι, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει ενημερώσει το ποίμνιο του σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα.

Είμαι πεπεισμένος ότι ένας μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων δεν ξέρει τι συμβαίνει και αυτά τα νέα και μπορεί να είναι μια δυσάρεστη έκπληξη γι 'αυτούς», συνεχίζει ο Mahler.

«Είναι γεγονός ότι η Ρωσική Εκκλησία πάντα συμπεριφέρονταν πολύ διπλωματικά και προσεκτικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τώρα θα σκεφτώ τι θα κάνουμε στη συνέχεια, επειδή, για παράδειγμα, οι Ρώσοι προσκυνητές που ζουν στο έδαφος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δεν θα πηγαίνουν πλέον στις εκκλησίες του», καταλήγει Ρώσος ο εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κυρίλο, ο αριθμός των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας, "που ζουν τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, είναι περίπου 180 εκατομμύρια άνθρωποι".

Συνολικά στον κόσμο, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew, υπάρχουν 260 εκατομμύρια ορθόδοξοι πιστοί, τους οποίος έχει βάλει στο "μάτι" όπως φαίνεται η νέα τάξη πραγμάτων και θέλει να τους "διαμελίσει" πνευματικά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news