Εκκλησία

Πρεσβευτής του Αγίου Όρους σε ολόκληρο τον κόσμο!

πατήρ Επιφάνιος Μυλοποταμινός

Η ευχάριστη είδηση ότι ο πατήρ Επιφάνιος Μυλοποταμινός «χρίζεται» επίτιμο μέλος της WACS (World Association of Chefs Societies) Μ. Ανατολής και Αφρικής, δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή. Η διάκριση έλαβε χώρα στον 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Μαγειρικής στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, βραβεύτηκε και μια άλλη ελληνίδα chef, η Νανά Γκαμπούρα, κατακτώντας το Αργυρό μετάλλιο στον έγκριτο διαγωνισμό με την «Τριλογία Χταποδόσουπας».

Τον προηγούμενο μήνα στην HORECA, και στα πλαίσια του φετινού «5ου Διεθνούς Forum Γαστρονομίας» που διοργανώνει το Chef’s Club Ελλάδος,  ο πατήρ Επιφάνιος σε ειδική παράλληλη εκδήλωση παρουσίασε την Μοναστηριακή μαγειρική του Αγίου Όρους. Αντίστοιχα στις αρχές Μαρτίου μαθητές ιδιωτικής σχολής μαγειρικής είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην Μαγειρική του Αγίου Όρους, από τον κατ’ εξοχήν κατάλληλο, τον αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους.

Παράλληλα, ο μοναχός Επιφάνιος συνεργάζεται με την artionrate στην Θεσσαλονίκη και συμμετέχει στην Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους με την ποικιλία των αγιορείτικων οίνων που παράγει αλλά και με το βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Όρους» το οποίο έχει εκδοθεί σε πέντε γλώσσες και είναι ένα από τα αγαπημένα εγχειρίδια όσων τηρούν την νηστεία, αγαπούν την αυθεντική μεσογειακή διατροφή και νοσταλγούν τις γνήσιες ελληνικές γεύσεις. Στα εγκαίνια της «Έκθεσης προϊόντων Αγίου Όρους» στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς ο μοναχός Επιφάνιος παρουσίασε στο κοινό ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής. Το πλήθος των παρευρισκομένων μυήθηκε στην τέχνη του αθωνίτικου κρασιού καθώς όχι μόνο πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες για την κάθε ποικιλία αλλά είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα πολυβραβευμένα κρασιά του Μυλοποτάμου. Σήμερα, που η «Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους» έχει γίνει διαρκής και βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Κεραμοπούλου 7, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, το κοινό έχει την ευκαιρία να βρει εκεί όλα τα κρασιά, το βιβλίο και πολλά άλλα μοναστηριακά προϊόντα, με εύκολη και άμεση εξυπηρέτηση.

Όσο μεγαλύτερη γίνεται η γνωστοποίηση των μυστικών της μοναστηριακής κουζίνας και ιδιαίτερα του Αγίου Όρους, τόσο περισσότερο αυξάνεται και το ενδιαφέρον όσων την δοκιμάζουν.  Ο μοναχός Επιφάνιος έχει αναλάβει ως διακόνημα την εξυπηρέτηση των «εν τω κόσμω αδελφών» και η συνέπεια που δείχνει στην έκφραση αυτή της αγάπης του προς το Άγιο Όρος και την παράδοσή του, μέσα από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γνωστοποίηση στο κοινό, είναι εντυπωσιακή. Η εξωστρέφεια που δείχνει έτσι το Άγιο Όρος μεταφράζεται σε μεγαλύτερη απήχηση και των πνευματικών μηνυμάτων της Ορθοδοξίας τα οποία εκπέμπει ασταμάτητα ο Άθωνας. Μέσα από την τέχνη της μαγειρικής, την καθημερινή και απαραίτητη συνήθεια όλων των ανθρώπων στην γη, ο μοναχός καταφέρνει να μιλήσει για την πλούσια κληρονομιά της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Κάθε ένας ο οποίος γεύεται το νόστιμο αυτό φαγητό και τα μοναδικά κρασιά, ζητά περισσότερες πληροφορίες για το Άγιο Όρος και την ζωή εκεί, την ιστορία και τους ανθρώπους. Οι υπεύθυνοι της «Έκθεσης προϊόντων Αγίου Όρους» μιλούν για μια στροφή του κοινού στην αναζήτηση της αυθεντικότητας, της γνησιότητας και της αλήθειας. «Όσοι έρχονται εδώ για να προμηθευτούν μοναστηριακά προϊόντα ρωτούν με ενδιαφέρον για τις Ιερές Μονές, τις Σκήτες και τα κελία, τα διακονήματα των μοναχών και τις λεπτομέρειες της ζωής τους εκεί, μέσα στην φύση και κοντά στον Θεό.»

Και αν το άβατο του Αγίου Όρους δεν επιτρέπει στις γυναίκες να βρεθούν εκεί, η κίνηση αυτή του πατρός Επιφανίου και όλων των συμμετεχόντων Μοναστηριών του Αγίου Όρους και της Ελλάδος, φέρνει στα χέρια τους αυτή την γνήσια εμπειρία που αναζητούν.

Η «Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους με τη συμμετοχή μοναστηριών της Ελλάδος» βρίσκεται στην οδό Κεραμοπούλου 7, στο παλιό ΝΑΚ, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επίσης λειτουργεί ηλεκτρονικό κατάστημα στην διεύθυνση: εδώ, ενώ τα προϊόντα στέλνονται και με αντικαταβολή σε όλο τον κόσμο (τηλ 2310456020).

200X400(1)πατήρ Επιφάνιος Μυλοποταμινός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ