Εκκλησία

Βεβήλωση αδριάντα ήρωα κληρικού του 1940

Αγανάνακτιση νιώθει κανείς βλέποντας για πολλοστή φορά άγνωστοι πιθανόν νεαρά άτομα, να βάφουν με μπογιά το άγαλμα του ήρωα του 1940 αρχιμανδρίτη Ιεροθεου Μπαζιωτη που βρίσκεται σε κεντρική πλατεία στην παραλία της πόλης Ναυπλίου μπροστά από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου.

Όταν κάποιοι έπεσαν για την πατρίδα για να είμαστε τώρα ελεύθεροι, αυτό είναι το λιγότερο ιεροσυλία θα μας πουν κάτοικοί της περιοχής και συνεχίζουν να μας λένε πως όχι μόνο το άγαλμα βάφουν, αλλά και την εκκλησία με απρεπή συνθήματα αλλά και όλους τους γύρω χώρους.

Να σημειωθεί πως αυτό το άγαλμα φτιάχτηκε κάποτε με δωρεά των μαθητών του γυμνάσιου της πόλης Ναυπλίου. Ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Μπαζιώτης  του Βασιλείου γεννήθηκε το 1901στο Ναύπλιο. Σπούδασε στην Μαράσλειο Ακαδημία  και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 19 Ιουλίου 1925 και Πρεσβύτερος στις 8 Σεπτεμβρίου 1928 και τοποθετήθηκε ως εφημέριος του Αγίου Νικολάου Ναυπλίου. Επιστρατεύθηκε στις 12 Ιουνίου του 1940 και τοποθετήθηκε ως έφεδρος υπολοχαγός στο 67ο Σύνταγμα Πεζικού της ΧVΙΙ Μεραρχίας. Έπεσε υπέρ Πατρίδος στις 3 Δεκεμβρίου 1940 στην Μάχη του Πόγραδετς . Προήχθη μετά θάνατον σε λοχαγό. Η προτομή του Αρχιμανδρίτη βρίσκεται στην πλατεία έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο. Το καλούπι της φιλοτεχνήθηκε αφιλοκερδώς από τον  Πέτρο Καπούτση και χυτεύθηκε από τον αείμνηστο κ. Δημήτριο Γαβαλά. Το συνολικό κόστος για το άγαλμα ήταν δωρεά των μαθητών του Ναυπλίου.

Amen.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ