Εκκλησία

Ο Ναός των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου μεταξύ των μνημείων του νεότερου ελληνικού πολιτισμού

Πρόκειται για έναν ιστορικό ναό, του οποίου η αρχιτεκτονική και οι τοιχογραφίες του συνιστούν μια μοναδική μαρτυρία, ανεξήγητη μέχρι και σήμερα.

Το βιβλίο του καθηγητή Σπύρου Στεργίου -Δρ της Ιστορίας της Τέχνης- που θα παρουσιαστεί την Τρίτη στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αποτελεί μια πρώτη παρουσίαση του λιτού αυτού ναού και μια πρώτη προσπάθεια να αναδειχθεί η θέση του μεταξύ των μνημείων του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Η αρχιτεκτονική και οι τοιχογραφίες του Ιερού Ναού των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου στον Αυλώνα Αττικής, δεν είναι γνωστές ούτε στους ερευνητές της χριστιανικής τέχνης ούτε στο ευρύ κοινό.

Το βιβλίο αποκαλύπτει πως το ίδιο το κτίσμα με την εξωτερική του όψη και τον εσωτερικό του διάκοσμο, συνιστά μια ιστορική μαρτυρία.

Αφενός φέρνει στη μνήμη μας μια λησμονημένη, μέσα στο χρόνο εποχή αίγλης και αρχοντιάς, όχι πολύ μακρινή, αλλά πάντως διαφορετική από τη σημερινή.

Αφετέρου, μας δείχνει πως εξελίχθηκε η εκκλησιαστική τέχνη στη νεότερη Ελλάδα, παράλληλα με τις γενικότερες εξελίξεις στην κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή του τόπου.

Ακολουθεί η πρόσκληση:

transparent

prosklhsh

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ