Αρχείο

Μαντινείας Αλέξανδρος: Tο Ισλάμ είναι ένας ελλοχεύων κίνδυνος που πρέπει να μας ανησυχεί όλους!

cnikcpkmpg518ce16092d3b

Συνέντευξη στη Στέλλα Μεϊμάρη

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρος, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.

Λακωνικός, αλλά με μεστό και σαφή λόγο, ταπεινός στο φρόνημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο μοναδικός από τους 81 ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας που κυκλοφορεί με ένα λευκό VW τύπου «Σκαραβαίο», το οποίο συχνά μάλιστα οδηγεί ο ίδιος και το οποίο έχει στην κατοχή του πάνω από 50 χρόνια!

Ο 78χρονος μητροπολίτης μιλάει αποκλειστικά στο pentapostagma.gr, μεταξύ άλλων, για την οικονομική κρίση και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, την οποία χαρακτηρίζει ως «προσβολή της εντολής του Θεού», ενώ δεν παραλείπει να τονίσει ότι «το Ισλάμ είναι ένας ελλοχεύων κίνδυνος που πρέπει να ανησυχή τους πάντας, διότι η θεολογική βάσι του είναι η βία και η μάχαιρα».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Σεβασμιωτάτου:

- Σεβασμιώτατε, θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση έκανε και καλό; Αύξησε την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, μας έκανε να στραφούμε περισσότερο προς το συνάνθρωπο;

Η οικονομική κρίσις είναι ένα γεγονός που ίσως θα ωφελήση το λαό μας εις το να επιζητήση και να ζήση τη λιτότητα που θα καλλιεργήση το πνεύμα μας, αφού κατά τον αρχαίον λόγον «παχεία γαστέρα λεπτόν ου τίκτει νόον», δηλαδή η μεγάλη και παχιά κοιλιά δεν γεννάει οξύ μυαλό.

- Κατάργηση αργίας Κυριακής, μαθήματος Θρησκευτικών, θρησκευτικού όρκου, ίσως αργότερα και του σταυρού από τη σημαία μας. Γιατί πιστεύετε ότι κάποιοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο την εξάλειψη κάθε θρησκευτικού συμβούλου από την πατρίδα μας;

Η κατάργησι της Κυριακής αργίας είναι προσβολή της εντολής του Θεού, είναι ζημία των κοινωνικών σχέσεων και συναναστροφής των ανθρώπων και τέλος είναι τσάκισμα της ψυχής και του σώματος του ανθρώπου κατά το αρχαίον πάλι «βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόχευτος», δηλαδή ζωή χωρίς εορτές και αργίες μοιάζει με μακρύ δρόμο χωρίς σταθμό ξεκούρασης.

- Παρακολουθούμε καθημερινά φαινόμενα άκρατου φανατισμού και βίας στη Μέση Ανατολή. Το Ισλάμ και ο συνωστισμός τόσων φανατικών μουσουλμάνων στη χώρα μας, είναι κάτι που σας ανησυχεί;

Το Ισλάμ είναι ένας ελλοχεύων κίνδυνος που πρέπει να ανησυχή τους πάντας, διότι η θεολογική βάσι του είναι η βία και η μάχαιρα, όπως άλλωστε γράφει επί λέξει το Κοράνιο στο κεφ. 47, στίχος 4 «Όταν συναντάτε απίστους (δηλαδή Εβραίους ή Χριστιανούς) να τους φονεύετε και να τους σφάζετε και να νοιώθετε ότι δεν τους σφάζετε σείς αλλά ο Αλάχ».

- Ποια είναι η σχέση των νέων ανθρώπων σήμερα με την Εκκλησία;

Οι νέοι άνθρωποι έχουν ευγενείς αναζητήσεις, αλλά παντού τους περιμένει η απογοήτευσις. Στην Εκκλησία βρίσκουν περισσότερη κατανόησι και δείχνουν πιο πολλή εμπιστοσύνη, αλλά η κοινωνία τους παρασύρει σε άλλες κατευθύνσεις και τους δημιουργεί μια προκατάληψι προς την Εκκλησία. Όσοι όμως από τους νέους τόλμησαν και γνώρισαν την Εκκλησία, δεν την εγκαταλείπουν ποτέ, γιατί βρήκαν σε αυτήν στήριγμα και προστασία.

- Λέγεται ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στην τελευταία συνεδρίασή του στο Πουσάν της Νοτίου Κορέας, αποφάσισε την κατάργηση του άβατου του Αγίου Όρους, ενώ κάποια δημοσιεύματα θέλουν και τον Αλέξη Τσίπρα να τάσσεται υπέρ αυτής της άποψης, αν γίνει κυβέρνηση. Πως σχολιάζετε;

Το Παγκόσμιον Συμβούλιον των Εκκλησιών είναι ένας εκκοσμικευμένος Εσμός και όχι Εκκλησία και είναι αδύνατον να κατανοήση την Ορθοδοξία, αν δεν την εχθρεύεται. Καί επομένως μπορεί να λέη ότι θέλει. Ο Τσίπρας επίσης είναι ένας πολιτικός που ζεί και κινείται ελεύθερος μέσα στη Χώρα που εδημιούργησαν με τις θυσίες τους εκείνοι που πίστευαν στο Χριστό και την Ελλάδα.

- Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του "Πενταπόσταγμα" “Πενταπόσταγμα” σε μια τόσο δύσκολη περίοδο σαν και αυτή που διανύουμε;

Το μήνυμά μου είναι επιστροφή στις ρίζες της Φυλής μας και στις παραδόσεις των πατέρων μας.

Διαβάστε επίσης;

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Θα μας βρουν απέναντί τους αν προσπαθήσουν να αφαιρέσουν τον Σταυρό του Χριστού από τη Σημαία μας!»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ