Αρχείο

Πρόγραμμα SAFe: H NSA παρακολουθεί πλέον και τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης των μαθητών

nsa-παρακολούθηση-λογαριασμών-μαθητώνΤο προσωπικό σχολείου στην Huntsville της Alabama των Η.Π.Α. προχώρησε σε μία πολύ σημαντική αποκάλυψη για την επέκταση του διαδικτυακού ελέγχου της NSA σε όλους τους μαθητές, με πρόφαση την πρόληψη των βίαιων περιστατικών και των «απειλών για την ασφάλεια».

Μέλη του προσωπικού του σχολείου ανέφεραν ότι έπειτα από τηλεφώνημα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (σ.σ. pentapostagma.gr – National Security Agency) επέτρεψαν τη λειτουργία ενός μυστικού προγράμματος παρακολούθησης που στοχεύει στον έλεγχο όλων των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης των μαθητών.

Σύμφωνα με τον Casey Wardynski, Επιστάτη του σχολείου και πρώην Συνταγματάρχη του στρατού των Η.Π.Α, το πρόγραμμα της NSA ξεκίνησε πριν από 18 μήνες όταν η Υπηρεσία προειδοποίησε τον υπεύθυνο ασφαλείας του σχολείου, Al Lankford, σχετικά με μία «βίαιη απειλή» που αναρτήθηκε από λογαριασμό μαθητή στο Facebook.

Ο Wardynski αναφέρει ότι το προσωπικό του σχολείου προχώρησε άμεσα στον έλεγχο του οχήματος του μαθητή, στο οποίο και βρήκαν ένα «μαχαίρι μεγάλου μεγέθους», γεγονός που οδήγησε στην αποβολή του συγκεκριμένου μαθητή.

Η NSA αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη με το περιστατικό, παρότι το ειδησεογραφικό δίκτυο AL.com είχε στην κατοχή του τα έγγραφα που σχετίζονταν με την υλοποίηση του Προγράμματος Παρακολούθησης SAFe (σ.σ. pentapostagma.gr – Students Against Fear), προχωρώντας στη δημοσιοποίησή τους.

“H Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας δεν διαθέτει κανένα αρχείο σχετικά με τη διαβίβαση οιωνδήποτε πληροφοριών στη σχολική περιφέρεια της Huntsville, και η περιγραφή των υποτιθέμενων γεγονότων δεν συμβαδίζουν με τις πρακτικές της NSA”, δήλωσε η ειδικός Δημοσίων Σχέσεων και Εκπρόσωπος της NSA Vanee Vines.

Η Vines ισχυρίστηκε ότι «η πράξη είναι παράνομη, καθώς ο πρωταρχικός της NSA είναι να εστιάζει στις εξωτερικές απειλές".

O Wardynski ανέφερε ότι η NSA του αποκάλυψε ότι ο μαθητής βρισκόταν την στιγμή της πραγματοποίησης της διαδικτυακής απειλής σε ομαδική on-line συζήτηση με ένα άτομο από την Υεμένη, καθιστώντας έτσι την παρακολούθηση "νόμιμη".

Από τη στιγμή του πρώτου περιστατικού, η σχολική περιφέρεια έχει αποβάλλει τουλάχιστον τρεις μαθητές για την ανάρτηση φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζονται όπλα στις σελίδες τους στο Facebook, σύμφωνα με τα έγγραφα του προγράμματος SAFe.

Πέραν της προφανούς αντισυνταγματικότητας της παρακολούθησης των λογαριασμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των μαθητών στα αμερικανικά σχολεία, το νέο πρόγραμμα της NSA αποδεικνύει ότι η διαδικτυακή παρακολούθηση απειλεί τους πάντες, δίχως καμία διάκριση..

pentapostagma.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ