Αρχείο

H Nestle μηνύεται για παιδική εκμετάλλευση στις απάνθρωπες φυτείες κακάο της Ακτής Ελεφαντοστού

απάνθρωπες-φυτείες-κακάο-ακτή-ελεφαντοστούΜία νέα δικαστική διαμάχη μαίνεται μεταξύ μεγάλων εταιρειών παραγωγής τροφίμων και «εργαζομένων» σε φυτείες κακάο από χώρες του Τρίτου Κόσμου, με σημαντικότατες νομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Πλέον, η εταιρεία-κολοσσός Nestle καθώς και έτερες χώρες που πωλούν σοκολάτα από την Αφρική μπορούν να αποτελέσουν στόχο μηνύσεων για χρησιμοποίηση παιδιών ως «σκλάβους» στις φυτείες - σύγχρονα κάτεργα παιδικής εργασίας.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω απόφασης Ομοσπονδιακού Εφετείου των Η.Π.Α.

Πιο συγκεκριμένα, τρεις πρώην «εργαζόμενοι»-δούλοι (σ.σ. pentapostagma.gr – slave laborers) προχώρησαν σε μήνυση κατά της Nestle, υπό τις ρυθμίσεις νομοθεσίας του έτους 1789 που επιτρέπει την πραγματοποίηση αγωγών σε Αμερικανικά δικαστήρια για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο (σε χώρα του εξωτερικού).

Ομοσπονδιακός δικαστής στο Los Angeles είχε προχωρήσει προηγουμένως στην απόρριψη της αγωγής, αποφασίζοντας ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται σε αμερικανικές εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες σε χώρες του εξωτερικού.

Όμως το εφετείο εξετάζοντας εξονυχιστικά την υπόθεση, ανακάλυψε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να μηνυθεί εάν οι δραστηριότητες της στα αμερικανικά εδάφη «συνεισέφερε με ουσιαστικό τρόπο στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες του εξωτερικού».

Το Ένατο Περιφερειακό Εφετείο των Η.Π.Α (Ninth U.S. Circuit Court of Appeals) ανακάλυψε ότι οι εταιρείες ήταν ενήμερες ότι πωλούσαν προϊόντα που είχαν παραχθεί μέσω παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης, καθώς είχαν πραγματοποιήσει συχνές επισκέψεις στις φυτείες και είχαν στη διάθεσή τους ανεξάρτητες μελέτες για τις εκεί συνθήκες.

Η εταιρεία δικαιολόγησε τις πρακτικές της ισχυριζόμενη ότι απλά προχώρησαν στην «εύρεση των φθηνότερων πηγών κακάο», σύμφωνα με το Εφετείο.

Τρείς εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Nestle κυριαρχούν στην αγορά κακάο της Ακτής του Ελεφαντοστού. Η Ακτή Ελεφαντοστού παράγει το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων κακάο, αλλά το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν πραγματοποιείται καμία ενέργεια για να δοθεί ένα τέρμα στην παιδική δουλεία.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την έρευνα του εφετείου, η εγχώρια σοκολατοβιομηχανία των Η.Π.Α. κατάφερε με επιτυχία να «επηρεάσει» το Κογκρέσο ώστε να ακυρωθεί νομοσχέδιο του 2001 που θα απαιτούσε από όλους τους Αμερικανούς εισαγωγείς και παραγωγούς κακάο να πιστοποιήσουν ότι τα προϊόντα τους δεν είναι το αποτέλεσμα «παιδικής εκμετάλλευσης/δουλείας» («slave free»).

pentapostagma.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ