Αρχείο

Η νέα τεχνολογία διαδικτυακής παρακολούθησης που είναι σχεδόν αδύνατον να αποτραπεί..

Πλέον, σχεδιάζεται ένας νέος και πιο "επίμονος" τρόπος παρακολούθησης των χρηστών του διαδικτύου έχοντας ήδη "ενσωματωθεί" σε χιλιάδες κορυφαίες ιστοσελίδες.

Ο συγκεκριμένος τρόπος παρακολούθησης ονομάζεται canvas fingerprinting, και παρότι εμπεριέχει την παρακολούθηση και καταγραφή "δακτυλικών αποτυπωμάτων", τα τελευταία αφορούν τον φυλλομετρητή (σ.σ. pentapostagma.gr - web browser) και το "αποτύπωμα" ή "ίχνος" του υπολογιστή του χρήστη στο διαδίκτυο.

Μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου, ο web browser του επισκέπτη μίας ιστοσελίδας σχεδιάζει μία κρυμμένη εικόνα. Καθώς κάθε υπολογιστής σχεδιάζει, στην πραγματικότητα, την εικόνα κατά τι διαφορετικά, οι εικόνες που προκύπτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αναθέσουν και να "μαρκάρουν" έναν μοναδικό αριθμό για κάθε συσκευή που χρησιμοποιεί ένας χρήστης -- ένας διαδικτυακός αριθμός ταυτότητας για κάθε διαφορετικό υπολογιστή που συνδέεται στο διαδίκτυο..

Όπως πολλά ακόμη εργαλεία παρακολούθησης των χρηστών του διαδικτύου, τα canvas fingerprints χρησιμοποιούνται για να οικοδομήσουν τα προφίλ των χρηστών βάσει των ιστοσελίδων που επισκέπτονται συχνότερα - προφίλ που αξιοποιούνται μέσω "στοχευμένων διαφημίσεων", άρθρα ειδήσεων ή ακόμη και διαφορετικών μορφών περιεχομένου.

Ένα τεράστιο ζήτημα έγκειται στο ότι τα ¨δακτυλικά αποτυπώματα διαδικτυακής παρακολούθησης" είναι πολύ δύσκολο μπλοκαριστούν: Δεν μπορούν να αποτραπούν μέσω της χρήσης των πρότυπων ρυθμίσεων προστασίας ιδιωτικότητας μέσω των browser, ούτε και μέσω της χρήσης εργαλείων αποτροπής διαδικτυακής παρακολούθησης όπως το Adblock Plus.

Αν και τα cookies έχουν ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους χρήστες του διαδικτύου, τα canvas fingerprints αναμένεται να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικότητας και το αίτημα για "ανώνυμη περιήγηση"..

Ερευνητές ανακάλυψαν τον υπολογιστικό κώδικα του canvas fingerprinting, που "γράφτηκε" πρωταρχικά από την εταιρία AddThis, περίπου στο 5 τοις εκατό των κορυφαίων 100.000 ιστοσελίδων σε επισκεψιμότητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό του κώδικα βρισκόταν εντός ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν το εργαλείο διαμοίρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης AddThis.

Ακόμη μία εταιρία που αξιοποιεί τη νέα τεχνολογία διαδικτυακής παρακολούθησης είναι η Γερμανική εταιρία ψηφιακού μάρκετινγκ Ligatus καθώς και το site γνωριμιών Plentyoffish.

Ένας από τους τρόπους μπλοκαρίσματος της αναγνώρισης των "διαδικτυακών σας αποτυπωμάτων", φαίνεται να είναι το ανώνυμο πρόγραμμα περιήγησης TOR το οποίο εμφανίζει μια γραμμή κάθε φορά που μια ιστοσελίδα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον κώδικα HTML5 Canvas για να "πιάσει" τα αποτυπώματα σας

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...