Αρχείο

Ε.Ε. – Ουκρανία – Ρωσία: Συνεχίζεται το «σκάκι» για τις προμήθειες φυσικού αερίου

Σενάριο ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ της ΟυκρανίαςΑξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας καθώς και να ελέγξουν τα επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου στη χώρα, με τον φόβο ότι οι οξυνόμενες εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ενδέχεται να οδηγήσουν στην αποκοπή των προμηθειών φυσικού αερίου.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης λήγει η προθεσμία της Ουκρανίας για την απομείωση του χρέους ύψους 2.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Μόσχα για προμήθειες φυσικού αερίου. Έως τώρα, η Ουκρανία δεν έχει προβεί σε καμία αποπληρωμή (σύμφωνα με τη Μόσχα), αυξάνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο της αποκοπής της παροχής φυσικού αερίου, με πιθανή την πρόκληση συνεπειών-domino για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ουκρανία καλύπτει μέσω εισαγωγών από τη Ρωσία περίπου το πενήντα τοις εκατό των αναγκών της σε φυσικό αέριο, (ενδεικτικά στοιχεία για Κριμαία) με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύπτει το ένα τρίτο της ζήτησης της σε φυσικό αέριο μέσω εισαγωγών από τη Ρωσία. Το 40% της συγκεκριμένης ποσότητας φυσικού αερίου διοχετεύεται διαμέσου της Ρωσίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τη συνθήκη τήρησης της ανωνυμίας τους, δήλωσαν ότι ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Yuri Prodan αναμενόταν να συναντηθεί την Τρίτη 8-4-2014 με τον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε Guenther Oettinger.

O Oettinger προσπαθεί να επιτύχει συμφωνία με την Σλοβακία ώστε να επιτρέψει στην Ουκρανία να λάβει έως και 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, σε μία προσπάθεια ανάστροφης ροής προμήθειας φυσικού αερίου από τη Σλοβακία στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες μεταξύ ευρωπαίων και ουκρανών αξιωματούχων για μία ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση συμπίπτουν με την όξυνση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και την εκ νέου ανάδυση φιλορωσικών κινημάτων σε τρείς ουκρανικές πόλεις με αίτημα την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης.

Η Ανατολική Ουκρανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κόμβους προμήθειας φυσικού αερίου, όπου οι κύριοι αγωγοί της Ρωσίας εισέρχονται στην Ουκρανία αποτελώντας παράλληλα «δίαυλο» για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

pentapostagma.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ