Αρχείο

Η Ρωσία ζητά «εξηγήσεις» για την ενίσχυση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

Η-Ρωσία-ζητά-εξηγήσεις-για-την-ενίσχυση-των-στρατευμάτων-του-ΝΑΤΟ-στην-Ανατολική-ΕυρώπηΗ Ρωσία αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση της επέκτασης της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov, η Μόσχα αναμένει πλέον «λεπτομερείς εξηγήσεις» από την πλευρά του ΝΑΤΟ για αυτήν την κίνηση.

Η ρωσική απάντηση ήλθε αφότου η συμμαχία του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή.

"Απευθύναμε επίσημα ερωτήματα προς τη Βορειοατλαντική στρατιωτική συμμαχία. Δεν περιμένουμε απλώς απαντήσεις, αλλά τις απαντήσεις εκείνες που θα βασίζονται πλήρως στον σεβασμό των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές", δήλωσε ο Lavrov προς τους δημοσιογράφους.

Παρόλα αυτά, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Anders Fogh Rasmussen απάντησε τονίζοντας ότι δεν έχει λάβει επίσημα διερευνητικά ερωτήματα από την πλευρά της Μόσχας.

Χαρακτήρισε, επιπροσθέτως, τις κατηγορίες της Ρωσίας αναφορικά με τις δράσεις του ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα "προπαγάνδας και παραπληροφόρησης". Ο Rasmussen διέψευσε ότι το NATO παραβιάζει την συνθήκη συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας που υπεγράφη το 1997 μέσω της ενίσχυσης των δυνάμεών του στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι κατηγορίες που εξαπέλυσε η Ρωσία βασίζονται σε μία “λανθασμένη ερμηνεία” ενός θεμελιώδους άρθρου της συνθήκης συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Σύμφωνα με την ερμηνεία του Rasmussen, το συγκεκριμένο άρθρο παρέχει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ ώστε να παράσχει συλλογική αμυντική προστασία μέσω της αξιοποίησης των στρατιωτικών ενισχύσεων, παρά μέσω της επιπρόσθετης και μόνιμης εγκατάστασης ενόπλων δυνάμεων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov ακολούθησαν την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ αναφορικά με την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων από την Βορειοατλαντική στρατιωτική συμμαχία στην Ανατολική Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ αναμένεται σύντομα να υλοποιήσει «επικαιροποιημένα επιχειρησιακά σχέδια, στρατιωτικές ασκήσεις και επαρκείς ενισχύσεις σε στρατεύματα».

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη στρατιωτική επέκταση έχει ήδη επικροτηθεί από πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Την 1η Απριλίου, ο Πολωνός Πρωθυπουργός Donald Tusk χαιρέτισε επίσημα την παρουσία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην χώρα.

pentapostagma.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ