Αρχείο

Τα μυκητοκτόνα υπεύθυνα για τη μαζική μείωση του πληθυσμού των μελισσών;

τα-μυκητοκτόνα-υπεύθυνα-για-τη-διαταραχή-κατάρρευσης-αποικίας-των-μελισσώνΟι επιστήμονες προσπαθούν εναγωνίως να βρουν απάντηση στο φαινόμενο των μαζικών θανάτων μελισσών και στη δραστική μείωση των πληθυσμών τους. Πλέον, πρόσφατα δεδομένα καταδεικνύουν ότι τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά και, δυστυχώς, δύσκολα στην επίλυση τους..

Ειδικότερα, επιστημονικές ομάδες εργάζονται προς την αναζήτηση των παραγόντων που προκαλούν την επονομαζόμενη Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας των Μελισσών (σ.σ pentapostagma.gr - Colony Collapse Disorder (CCD). H Διαταραχή της Κατάρρευσης Αποικίας των Μελισσών έχει ήδη οδηγήσει στην εξαφάνιση 10 εκατομμυρίων κυψελών μελισσών με συνολικό κόστος για την οικονομία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, η οικολογική και οικονομική αυτή καταστροφή αφορά μόλις την περίοδο των τελευταίων έξι ετών.

Ως ενοχοποιητικοί παράγοντες συμπεριλαμβάνονται τα εντομοκτόνα, τα παράσιτα που φέρουν θανατηφόρες ασθένειες για τις μέλισσες και η κακή διατροφή.

Όμως, σε μία καινοτόμο μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Maryland των H.Π.Α σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα του υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α αναγνώρισαν μία νέα και δυσεπίλυτη απειλή για τους πληθυσμούς των μελισσών:

Πιο συγκεκριμένα, ανακάλυψαν εκτεταμένη μόλυνση στη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες για να θρέψουν τις αποικίες/κυψέλες τους μέσω ενός συνδυασμού εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων. Τα ευρήματα αν και οδηγούν τους επιστήμονες πιο κοντά στο να ανακαλύψουν τα ακριβή αίτια της Κατάρρευσης των Αποικιών των Μελισσών, εντούτοις δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον λόγο για τον οποίο καταρρέει μία αποικία μελισσών μειώνοντας δραστικά τους πληθυσμούς τους (μία ολόκληρη κυψέλη πεθαίνει ταυτόχρονα).

Η ανακάλυψη των επιστημόνων μπορεί να ερμηνευθεί ως εξής: τα μυκητοκτόνα, αν και αβλαβή για τις μέλισσες, στην πραγματικότητα επιτελούν ένα κρίσιμο ρόλο στην πρόκληση της Διαταραχής της Αποικίας των Μελισσών. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν και να αναθεωρήσουν τον τρόπο χρήσης των μυκητοκτόνων. Ο συνδυασμός των χημικών στοιχείων που βλάπτουν τους πληθυσμούς των μελισσών, αν και πρωταρχικά φαίνεται παράδοξος ειδικότερα αναφορικά με τα μυκητοκτόνα, δημιουργεί ένα σύνθετο και περίπλοκο αίνιγμα για τους επιστήμονες στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν τη μαζική μείωση του πληθυσμού των μελισσών.

pentapostagma.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ