Αρχείο

Τα τοξικά χημικά στοιχεία ενοχοποιούνται για σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο των παιδιών

τοξικά-χημικά-στοιχεία-νευροτοξικότητα-αναπτυξιακές-διαταραχέςΜία πλειάδα τοξικών χημικών στοιχείων θέτει σε άμεσο κίνδυνο και «δηλητηριάζει» τους εγκεφάλους των παιδιών μας. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό: Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δύο Αμερικανοί ιατροί  καλούν πλέον στην παγκόσμια αναδιαμόρφωση της διαδικασίας έγκρισης των χημικών στοιχείων ώστε να προστατευτεί η εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών.

Όμως, αυστηρότερες ρυθμίσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν εξαιτίας των πιέσεων των μεγάλων χημικών βιομηχανιών.

Στο διάστημα μεταξύ της σύλληψης ενός παιδιού και της πρώιμης παιδικής ηλικίας ο εγκέφαλος είναι πιο ευάλωτος στην έκθεση σε χημικά στοιχεία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οποιεσδήποτε αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο είναι μόνιμης φύσεως..

“Όταν λαμβάνει χώρα η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα συγκεκριμένα χημικά είναι εξαιρετικά τοξικά, καθώς πλέον γνωρίζουμε ότι ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος αποτελεί ένα εξαιρετικά ευάλωτο όργανο.”

Ο Δρ. Philip Landrigan της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai στηΝέαΥόρκη (σ.σ. pentapostagma.gr - Mount Sinai School of Medicine in New York) καιο Δρ. Philippe Grandjean της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard στη Βοστώνη μελετούν εδώ και 30 χρόνια τα βιομηχανικά χημικά προϊόντα και έχουν δημοσιεύσει λίστες με τις χειρότερες νευροτοξίνες.. Οι νευροτοξίνες “επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και μπορούν να προκαλέσουν αρκετές νευροαναπτυξιακές αναπηρίες συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας, τον αυτισμό, τη δυσλεξία και έτερες γνωσιακές διαταραχές.

Οι νευροτοξίνες που έχουν αναγνωρίσει έως τώρα οι ιατροί είναι ο μόλυβδος, ο μεθυλυδράργυρος, το αρσενικό, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (ή PCBs , τα οποία έχουν απαγορευτεί στις Η.Π.Α από το 1979), το τολουόλιο (που χρησιμοποιείται σε προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως το διαλυτικό μπογιάς, τα βερνίκια νυχιών, τα προϊόντα αφαίρεσης spot), το μαγγάνιο, το φθόριο, το τετραχλωροαιθυλένιο (διαλύτης), τους πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (επιβραδυντικά φλόγας), και δύο γεωργικά φυτοφάρμακα, ένα εκ των οποίων είναι το DDT. Καλλυντικά, τα οποία περιέχουν φθαλικές ενώσεις δεν έχουν απαγορευτεί στις ΗΠΑ, αλλά έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη και αποτελούν ακόμη μία πλειάδα εξαιρετικά τοξικών προϊόντων.

Η επικινδυνότητα του φθορίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όσους ζουν σε πόλεις όπου το νερό της βρύσης περιέχει φθόριο. Οι Landrigan και Grandjean εξέτασαν 27 μελέτες σε δείγμα παιδιών στην Κίνα που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα φθορίου στο πόσιμο νερό. Τα ευρήματα κατέδειξαν μία πτώση του IQκατά μέσο όρο 7 βαθμών για τα συγκεκριμένα παιδιά.

Οι Landrigan και Grandjean εκφράζουν την πεποίθηση ότι όλες οι νέες χημικές ουσίες και όσες χρησιμοποιούνται στις ημέρες μας, θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή αναπτυξιακή νευροτοξικότητα. «Διαθέτουμε τις μεθόδους δοκιμής και τα πρωτόκολλα για να προσδιορίσουμε αν οι χημικές ουσίες είναι τοξικές για τα κύτταρα του εγκεφάλου [αλλά] αυτό αποτελεί, τελικώς, θέμα πολιτικής βούλησης. Έχουμε προσπαθήσει κατά την τελευταία δεκαετία να περάσουμε στη χώρα μας νομοθεσία για την ασφάλεια των χημικών, αλλά η χημική βιομηχανία και οι υποστηρικτές της έχουν επιβραδύνει και «μποϋκοτάρει» επιτυχώς αυτή μας την προσπάθεια".

pentapostagma.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ