Αρχείο

Η βιταμίνη C ισχυρός σύμμαχος στον αγώνα για την θεραπεία του καρκίνου

η-βιταμίνη-c-ισχυρός-σύμμαχος-στον-αγώνα-για-τη-θεραπεία-του-καρκίνουΥψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορούν να ενισχύσουν την επίδραση καταπολέμησης του καρκίνου μέσω χημειοθεραπειών όπως καταδεικνύει νέα έρευνα κλινικών δοκιμών σε ποντίκια σε συνθήκες εργαστηρίου.

Όπως αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές, αν η βιταμίνη C δοθεί με ενέσιμη μορφή, μπορεί πιθανώς να αποτελέσει μία ασφαλής, αποτελεσματική και χαμηλού κόστους θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών και άλλων τύπων καρκίνου.

Όπως συνέγραψαν σχετικά στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, οι ερευνητές καλούν την κυβέρνηση να ενισχύσει τις κλινικές δοκιμές και να τις αναπτύξει/προωθήσει σε ευρύτατη κλίμακα.

Ένα στοιχείο αυτής της κατά τα άλλα θετικότατης επιστημονικής ανακάλυψης, μας γέμισε με θλίψη.. Οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν προτίθενται να προβούν σε κλινικές δοκιμές, καθώς θεωρείται ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί πατέντα για τη θεραπευτική χρήση των βιταμινών.

Πάντως, η βιταμίνη C χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως εναλλακτική θεραπεία κατά του καρκίνου..

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ο χημικός Linus Pauling κατέδειξε ότι η βιταμίνη C που χορηγείται ενδοφλεβίως στους ασθενείς είναι αποτελεσματική στην θεραπεία του καρκίνου.

Η Δρ. Kat Arney, μέλος της Ερευνητικής Ένωσης για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (σ.σ. pentapostagma.gr – Cancer Research UK), δήλωσε ότι «απαιτούνται επιπρόσθετες μελέτες προτού γνωρίζουμε με βεβαιότητα τα οφέλη προς τους ασθενείς από μία υψηλή δόση βιταμίνης C».

Οι κλινικές δοκιμές χορήγησης της βιταμίνης C μέσω του στόματος, πάντως, δεν κατάφεραν να αναπαράγουν το θετικό αποτέλεσμα, και οι σχετικές ερευνητικές προσπάθειες εγκαταλείφθηκαν.

Είναι γνωστό ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αποβάλλει σχεδόν αυτόματα τη βιταμίνη C όταν αυτή χορηγείται μέσω του στόματος. Παρόλα αυτά, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Kansas αναφέρουν ότι όταν η βιταμίνη C χορηγείται μέσω ένεσης, τότε απορροφάται από τον οργανισμό και μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα δίχως να επηρεάσει ή να βλάψει τα φυσιολογικά κύτταρα ενός οργανισμού.

Οι ερευνητές χορήγησαν βιταμίνη C μέσω ένεσης σε ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου των ωοθηκών σε εργαστηριακές συνθήκες, και ειδικότερα σε ποντίκια καθώς και σε ασθενείς που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών «ανταποκρίνονταν» στην θεραπεία μέσω της βιταμίνης C, αλλά τα φυσιολογικά κύτταρα των οργανισμών που υπεβλήθησαν στις δοκιμές δεν υπέστησαν ουδεμία βλάβη..

pentapostagma.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ