Αρχείο

Το Ισραήλ απειλεί να βομβαρδίσει αμάχους Λιβανέζους σε περίπτωση νέου πολέμου

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ

Στρατιώτες της Χεζμπολλά ποζάρουν μπορστά σε εκτοξευτή πυραύλων κάτω από αφίσα του Νασράλα με την επιγραφή :" Να ξέρεις ότι ο πόλεμος του 2006 ήταν απλό πικ νικ"

 

Βρυξέλλες, Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά

Το Ισραήλ κατηγόρησε την Χεζμπολλάχ ότι τοποθετεί χιλιάδες βάσεις της σε συγκροτήματα κατοικιών και προειδοποίησε ότι θα τα καταστρέψει σε ενδεχόμενη σύρραξη ακόμα και αν υπάρξει κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Η απειλή αυτή έγινε από τον γενικό στρατηγό της Αεροπορίας Amir Eshel και ερμηνεύεται από τους πολιτικούς αναλυτές ως μια προσπάθεια εξοικοίωσης της κοινής γνώμης με τον θάνατo πολιτών σε περίπτωση σύγκρουσης με την Χεζμπολλά. 

"Θα αντιμετωπίσουμε επιθετικά τις χιλιάδες βάσεις της Χεζμπολλά που απειλούν το κράτος του Ισραήλ και κυρίως στο εσωτερικό του". Κατονόμασε ως περιοχές των βάσεων αυτών, τη Βυρητό, την Κοιλάδα της Μπεκά και το Νότιο Λίβανο.

Άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι υπάρχουν ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών όπου φυλάσσονται όπλα κλειδωμένα και ασφαλισμένα για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου.

"Εκεί θα γίνει ο πόλεμος και εκεί θα πρέπει να χτυπήσουμε προκειμένου να νικήσουμε. Πάνω στους πολίτες. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον τους αλλά οφείλουν να γνωρίζουν ότι ρισκάρουν τις ζωές τους και θα επιβιώσει μόνο όποιος φύγει από εκεί".

O Yπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Moshe Yaalon είπε την Τρίτη ότι η Χεζμπολλά διαθέτει περίπου 100 000 πυραύλους και ρουκέτες ήτοι 30000 παραπάνω από την ποσότητα που γνώριζε το Ισραήλ το 2013. Ο ίδιος Υπουργός είχε επιδείξει το 2013 στον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Ban ki-Moon, χάρτη με τις επικαλούμενες θέσεις της Χεζμπολλά στο Νότιο Λίβανο και είχε προειδοποιήσει  για τον κίνδυνο απώλειας  ζωής μεγάλου αριθμού Λιβανέζων πολιτών σε περίπτωση νέου πολέμου.

Η Χεζμπολλά από την πλευρά της δεν σχολιάζει τις στρατιωτικές της ικανότητες αλλά δηλώνει ότι έχει εκσυγχρονισθεί μετά τον πόλεμο του 2006 όπου έχασαν τη ζωή τους 1200 Λιβανέζοι  έναντι 106 Ισραηλινών. Ο δε Στρατηγός Eshel, καυχάται ότι ο Ισραηλινός στρατός είναι δεκάδες φορές πιο ισχυρός από τη Χεζμπολλά και διαθέτει ακόμα περισσότερες δυνατότητες από το 2006." Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να χτυπάμε στόχους σε ευρεία κλίμακα και μια ακρίβεια περίπου 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του 2006".

Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, στρατηγός Benny Gatz

Ωστόσο,ο  Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ,  Benny Gantz δείχνει δυσαρεστημένος και μη ικανοποιημένος από την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια του 7ου ετήσιου συμποσίου του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, τόνισε υπάρχει καθυστέρηση της κυβέρνησης για την έγκριση ενός πολυετούς πολεμικού σχεδίου.

“ Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να προχωράμε μπροστά οικοδομώντας τη δυναμή μας και με το ένα μάτι πάντα στραμμένο στο μέλλον. Χρειαζόμαστε το στρατό μας άριστα προετοιμασμένο για τους υψηλούς στόχους του επάνω σε μιά ενιαία βάση,τόσο σχετικά με την εκπαίδευσή του όσο και με τον εξοπλισμό του. Είναι το τρίτο σχέδιο που ο Στρατός υπέβαλε. Το σχέδιο Halamish  ανακλήθηκε λόγω των διαμαρτυριών του 2011, το σχέδιο Oz ποτέ δεν φαρμόσθηκε λόγω αλλαγής κυβέρνησης και το σχέδιο Teuza αναμένει ακόμα κυβερνητική έγκριση.”

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δε λειτουργεί με σωστό τρόπο: "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε το στράτευμα να κάνει κοιλιά ή να μην είναι ετοιμοπόλεμο". Για να καταλήξει την ομιλία του με τη φράση : "Ο στρατός που δεν προβάλλει τον πόλεμο προσκαλεί την ταραχή"

πηγές: Daily star, Haaretz (29/01/14)

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...