Αρχείο

ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Νίκος Κατσαρός

π.πρόεδρος ΕΦΕΤ

Η ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού σε περιοχές της χώρας και η έλλειψη αντικειμενικής ενημέρωσης από τους Δήμους για την ποιότητα του νερού εχει οδηγήσει  τους καταναλωτές εκτός από την χρήση εμφιαλωμένου νερού και στην χρήση κάθε είδους φίλτρων που κάποια από αυτά είναι ακατάλληλα ή δεν φέρνουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα..Σε περιοχές της χώρας π.χ. Σκιάθος το νερό περιέχει υδράργυρο,στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (Χαλάστρα) περιέχει αρσενικό,σε πολλές περιοχές της χώρας (Ηλεία,Θράκη,Θεσσαλία) το νερό που προέρχεται από γεωτρήσεις περιέχει αυξημένες ποσότητες νιτρικών, αλλού το δίκτυο πόλεως είναι απαρχαιομένο και αλλού το δίκτυο είναι απο αμίαντο.Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα της κακής ποιότητας του νερού που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας.Παράλληλα την θερινή ιδιαίτερα περίοδο πολλοί Δήμοι για την αποφυγή μικροβιακών λοιμώξεων  υπερχλωριώνουν το νερό  με αποτέλεσμα το χλώριο να αντιδρά με οργανικές ενώσεις που υπάρχουν στο νερό και να σχηματίζονται οργανοχλωριομένες ενώσεις που ονομάζονται τριαλογόνομεθάνια(Trihalomethanes).

Τα τριαλογόνομεθάνια προκαλούν βλάβες στο συκώτι,τα νεφρά και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις,ιδιαίτερα  οι έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν τέτοιο νερό έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με καρδιοπάθειες,ή με σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.Και ενώ στις ΗΠΑ τα όρια ασφαλείας των τριαλογόνομεθανίων στον νερό μειώθηκαν κατά 50% στην Ελλάδα σε κανένα Δήμο της χώρας δεν γίνονται τέτοιες μετρήσεις εκτός από τους Δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης,και παρά την σχετική Οδηγία της Ε.Ε. Πρίν μερικά χρόνια είχε φθάσει έγγραφο στο ΥΠΕΞ απο  την Ε.Ε.που επεσήμανε ότι το νερό σε περισσότερους από 250 Δήμους της χώρας έπρεπε να παρακολουθείτε συστηματικά.

Tο νερό είναι η δεύτερη σημαντικότερη ουσία για τον οργανισμό μετά το οξυγόνο.Μία σειρά απο συστηματικές μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό των δικτύων των πόλεων μπορεί να μολυνθεί α) απο βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδος,υδράργυρος,κάδμιο,νικέλιο, κλπ β)μια σειρά απο υπολλείματα φαρμάκων (αντιβιοτικά,αντισυλληπτικά,κλπ) καθώς απο απορρυπαντικά και ειδη προσωπικής υγιεινής γ)βιομηχανικά απόβλητα κάθε είδους δ)γεωργικά απόβλητα όπως λιπάσματα,φυτοφάρμακα,κλπ.Βέβαια σημαντική είναι η μικροβιακή μόλυνση του νερού όπου το χλώριο πολλές φορές δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα κάθε είδους μικρόβια αλλά και το χλώριο αυτό καθεαυτό προκαλεί βλάβες στον οργανισμό ,ενώ η υπερχλωρίωση δημιουργεί τους κινδύνους που ήδη αναφέρθηκαν.Για τους λόγους αυτούς πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν οτι η μέθοδος της χλωρίωσης δεν είναι η πλέον αποτελεσματική και πρέπει να αντικατασταθεί από άλλες μεθόδους  όπως οζονίωση,ηλεκτρόλυση κλπ.πού για λόγους οικονομικούς δεν εφαρμόζονται ακόμη.

Υπάρχουν πολλά φίλτρα στην αγορά, τα οποία προωθούνται ως η ιδανική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μόλυνσης του νερού. Ωστόσο, οι καταναλωτές συνήθως αδυνατούν να καταλήξουν επειδή οι διαφημιστικοί ισχυρισμοί είναι συχνά αντικρουόμενοι και η απουσία ενημέρωσης για το θέμα περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Μάλιστα, δεδομένου ότι μία τέτοια συσκευή αποτελεί ουσιαστικά ένα προϊόν που αφορά την υγεία, μία λανθασμένη επιλογή είναι δυνατό να προκαλέσει βλάβη αντί να προφυλάξει τον οργανισμό. Για παράδειγμα, ένα ελαττωματικό φίλτρο υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει εστία συγκέντρωσης μικροβίων, τα οποία κατόπιν θα ελευθερώνονται σταδιακά στο «καθαρό» νερό. Συνεπώς, η πιστοποίηση των προϊόντων συνιστά σημαντικό κριτήριο για την τελική επιλογή.H επιλογή της κατάλληλης συσκευής είναι δύσκολη για τον καταναλωτή ο οποίος εκτός απο την ημερήσια κατανάλωση νερού πρέπει να γνωρίζει και το είδος των ρύπων που πρέπει να απομακρύνει.Και αυτό γιατί σε αντίθεση με τις διαφημίσεις δεν υπάρχει ενα φίλτρο που να απομακρύνει όλους τους ρύπους.Τέλος στο κόστος αγοράς πρέπει να περιλάβει και το κόστος συντήρησης (φίλτρα αλλαγής),που σε πολλές περιπτώσεις είναι σημαντικό.

Η επιλογή γίνεται ακόμα δυσκολότερη  οχι μόνο λόγω των αντικρουομένων διαφημίσεων που υπόσχονται σχεδόν τα πάντα αλλά και λόγω της μεγάλης ποικιλίας των φίλτρων.Υπάρχουν περισσότερα απο 5000 μοντέλα φίλτρων κάθε είδους εξ αυτών τα 2500 μοντέλα είναι από 500 περίπου επιχειρήσεις των ΗΠΑ.Η Κίνα,η Κορέα η Ιαπωνία ,η Ιταλία,η Γερμανία,η Ρωσία,η Γαλλία,η Ολλανδία,πρώην Ανατολικές χώρες είναι μεταξύ των παραγωγών.

H βασική αρχή λειτουργίας του φίλτρου είναι απλή; κατακράτηση των ρύπων στο φίλτρο,διότι οι πόροι του φίλτρου είναι μικρότεροι από το μέγεθος των ρύπων ή απορρόφηση των ρύπων από την μήτρα του φίλτρου.Υπάρχουν :φίλτρα διήθησης(δέσμευσης ιζήματος), φίλτρα ενεργού άνθρακα, φίλτρα αντιστρόφου ωσμώσεως,φίλτρα υπερδιήθησης,φίλτρα κεραμικά,φίλτρα KDF (Kinetic Degradation Fluxion),φίλτρα ενεργού αλούμινας  ή και συνδυασμοί αυτών.,συσκευές ανταλλαγής ιόντων,συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας κλπ.Φίλτρα που οι τιμές τους αρχίζουν από 20Ε μέχρι και πάνω από 500Ε και τα ανταλλακτικά τους από 6 Ε μέχρι και πάνω από 100Ε. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα καλείται ο καταναλωτής να επιλέξει μεταξύ μεθόδων ,τεχνολογιών και τιμών που δεν γνωρίζει την αποτελεσματικότητα τους. Η ένδειξη  CE όταν είναι ενσωματωμένη είναι θετικό στοιχείο και σημαίνει οτι είναι προδιαγραφών ΕΕ και όχι οτι κατασκευάστηκε στην ΕΕ. Εάν όμως το CE είναι αυτοκόλλητο αποτελεί στοιχείο υποψίας και αμφισβήτησης.Δυστυχώς οι έλεγχοι της πολιτείας είναι πολύ περιορισμένοι εως ανύπαρκτοι και αυτό συντελεί στην αναρχία της αγοράς  αλλά και το άγχος των καταναλωτών.Η πολιτεία πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να προστατεύσει τον καταναλωτή εφαρμόζοντας την κοινοτική νομοθεσία για την πιστοποίηση και τον έλεγχο των φίλτρων νερού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ