Αρχείο

Chernobyl: Η ραδιενέργεια έχει μεταλλάξει τα δέντρα και το φυσικό τοπίο της περιοχής

 

Η έκθεση στην ραδιενέργεια από το πυρηνικό ατύχημα του Chernobyl το 1986 έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, σε μακροχρόνιο αρνητικό αντίκτυπο στα δέντρα και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι εντονότερες συνέπειες σημειώθηκαν κατά τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν το πυρηνικό ατύχημα, αν και σχεδόν το σύνολο των δέντρων της περιοχής παραμένουν εκτεθειμένα σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η έντονη ξηρασία.  

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι ακόμη και τα νεαρότερα σε ηλικία δέντρα εμφανίζονται ιδιαίτερα «προσβεβλημένα» από τη ραδιενέργεια. Μέσω της έκθεσής της στο επιστημονικό έντυπο Trees, η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε το αντίκτυπο της ραδιενέργειας στην κλίμακα του φυσικού τοπίου του Chernobyl .

"Τα αποτελέσματα της έρευνας μας στο φυσικό πεδίο εμφάνισαν συνέπεια με προηγούμενη ευρήματα που βασίστηκαν σε πολύ μικρότερα μεγέθη δείγματος", ήταν η επεξήγηση ενός εκ των συγγραφέων της μελέτης Tim Mousseau, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της South Carolinaστις Η.Π.Α.

"Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν επίσης τις πολλαπλές αναφορές για το αρνητικό γενετικό αντίκτυπο που είχε η ραδιενέργεια στα συγκεκριμένα δέντρα," δήλωσε ο Tim Mousseau.

"Πολλά από τα δέντρα εμφανίζουν εξαιρετικά ανώμαλες μορφές ανάπτυξης: είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης των μεταλλάξεων και του κυτταρικού θανάτου ως επακόλουθο της μακρόχρονης έκθεσης στην ραδιενέργεια."

Ο Καθηγητής Time Mousseau, ο οποίος διενεργεί μελέτες στο φυσικό πεδίο εντός της ζώνης αποκλεισμού στο περίγυρο του σημείου του ατυχήματος του 1986 (σ.σ. pentapostagma.gr – περιμετρική έκταση 30 χιλιόμετρα), δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μελέτη τέτοιας κλίμακας σε 12 συνολικά σημεία και σε δείγμα περισσότερων από 100 Σκωτσέζικων πεύκων (σ.σ. pentapostagma.gr – επιστημονική ονομασία Pinus sylvestris).

Σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα :"στη δεκαετία του ’50 πραγματοποιήθηκε ακόμη μία σχετική μελέτη, με δείγμα ένα διαφορετικό δέντρο στις Η.Π.Α, μετρώντας μία ενιαία εξωτερική πηγή ακτίνων γάμμα που εκπεμπόταν από την επιφάνεια του εδάφους ώστε να καταδειχθούν οι συνέπειες στην ανάπτυξη περιορισμένου αριθμού δέντρων."

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματα είναι άκρως ανησυχητικά, και ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες μελέτες στην περιοχή, ώστε να αποτιμηθεί η συνολική εικόνα του περιβαλλοντικού αντίκτυπου του πυρηνικού ατυχήματος του 1986.

pentapostagma.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ