Αρχείο

Αθεϊστικές αρετές …

Από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με το θέμα της αθεΐας στο internet δημιουργώντας τη σελίδα μου, γνώριζα ότι είναι πολύ δύσκολο να μεταδώσεις σκέψεις και συναισθήματα σε ανθρώπους απλά με τη χρήση κειμένου.

Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ όμως, ότι ο διάλογος μεταξύ δύο ανθρώπων ανεξαρτήτου απόψεως στα θέματα πίστεως, θα ήταν τόσο δύσκολος όσο είναι ο δικός μου ορισμένες φορές μαζί με άπιστους, παρόλο την προσπάθεια που καταβάλω κατά καιρούς.

Ομολογώ πως μένω έκπληκτος κάθε φορά που παρατηρώ ότι όχι απλά δεν είναι δυνατή η συνεννόηση, αλλά να δίνεται και ένα τελείως διαφορετικό νόημα στα όσα εγώ αναφέρω. Ο σκοπός πάντα γνωστός …

η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του συνομιλητή στα μάτια των αναγνωστών.

Μα καλά, δεν μπορούν να σκεφτούν όλοι αυτοί ότι έτσι το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκθέτουν το ίδιο το πρόσωπο τους;

Δεν κατανοούν ότι ο αναγνώστης είναι σε θέση να κρίνει από μόνος του τις καταστάσεις και ότι κανένας δεν μπορεί να κατευθύνει τη σκέψη του με παιδιαρίστικους τρόπους;

Δεν κατανοούν ότι έτσι πέφτουν μέσα στις ίδιες τις παγίδες που αυτοί στήνουν στους άλλους και – δήθεν – καταδικάζουν; Πραγματικά μένω έκπληκτος από όλα όσα παρατηρώ μέσα στα αθεϊστικά ιστολόγια!

Αφορμή για τη συγκεκριμένη δημοσίευση στάθηκε μια πρόταση … “φιλίας”!

Μια πρόταση φιλίας από έναν άθεο άνθρωπο – γνωστό στο κόσμο του αθεϊστικού blogging - προς εμένα. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, τι κακό μπορεί να κρύβει μια πρόταση φιλίας ή συνάντησης για την ακρίβεια; Φυσικά και κανένα, ίσα – ίσα εκτιμούμε πολύ αυτό το αγαθό και είμαστε πάντα δεκτικοί στο διάλογο. Όταν όμως αυτή η πρόταση γίνεται φανατισμένα και με σκοπό – κατά το λογισμό ορισμένων άθεων – να εκθέσουν το συνομιλητή, τότε τι αξία έχει; Καμιά!

Τα παρακάτω σχόλια που θα παρουσιάσω μιλούν από μόνα τους και φυσικά τα έχει κάνει αυτό τον καιρό ο άθεος άνθρωπος που όπως υποστηρίζει εκτιμά τη φιλία και επιθυμεί μια συνάντηση μαζί μου γιατί με θέλει για … φίλο του, μαζί με ομοϊδεάτες του!

***********

«Ο Ορθόδοξος δεν έχει διαβάσει ούτε την αγία γραφή, τον θεό τον γνώρισε δια της αποκάλυψης όπως έλεγε σε συζήτησή μας (αν μπορεί να χαρακτηριστεί "διάλογος" το να μιλάει κανείς με τον Ορθόδοξο)

Βουδιστής έπρεπε να ήσουν κανονικά δηλαδή, αλλά σου έκατσε να γεννηθείς στην Ελλάδα! Μην του φέρνεις παραδείγματα απ’ την αγία γραφή λοιπόν, ούτε καν ξέρει τι λέει μέσα αυτό το ... κρατιέμαι να μην το χαρακτηρίσω... βιβλίο …

Αγράμματοι πνευματικοί και μαύροι ψυχοσώστες …

11 Οκτωβρίου 2010 2:33 μ.μ. »

«Εγώ θα ήθελα να είμαστε εξωγήινοι γιατί σιχάθηκα τους γήινους. Αλλά αν τελικά ήρθαμε από άλλο πλανήτη, ρε αδερφέ, πολύ βλακεία πρέπει να συσσωρεύτηκε στο σύμπαν. Από κει διαχύθηκε και σε μας!»

Κάποια στιγμή παρακολουθώντας όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα, πήρα το λόγο και είπα την γνώμη μου.

«Ορθόδοξος είπε...

Βλέπεις αγαπητέ τι συμβαίνει; …

Ειλικρινά μένω έκπληκτος από την συμπεριφορά σου! …

Πώς είναι δυνατόν αγαπητέ να επικαλείσαι αρετές όπως τη φιλία και μετά να αφήνεις συνεχώς τέτοιου είδους υπονοούμενα για το πρόσωπο μου; …

13 Οκτωβρίου 2010 5:38 μ.μ. »

Και η απάντηση ήρθε αμέσως!

«Διαβάζοντας το πιο πάνω σχόλιο θα γελάσετε! (απευθύνετε στους ομοϊδεάτες του)

Κοιτάξτε ποιος μιλάει… πώς μιλάει… και τι λέει!

Μην προσπαθείς να δικαιολογηθείς, γιατί δεν μπορείς να γίνεις φίλος.

Θα έλεγε κανείς ότι είχα ανάγκη τη φιλία σου. Αλλά καλώς εξελίχτηκε έτσι, για να δει ο κόσμος την υποκρισία και την μισαλλοδοξία σας.

Εγώ στη θέση σου θα έσκυβα από ντροπή!

Και κόψε το κήρυγμα. Φαντάζει εμετικό!

Αγαπητοί άθεοι, το έχω τονίσει πολλές φορές αυτό που θα πω. Δεν υπάρχει λόγος να φανατιζόμαστε! Ο Θεός μας έχει πλάσει ελεύθερους και έτσι θέλει να είμαστε, ελεύθεροι να επιλέγουμε ότι εμείς οι ίδιοι επιθυμούμε. Αυτός ο ίδιος που είναι Θεός δείχνει τόση ανοχή και αγάπη σε εμάς, εμείς για ποιο λόγο να αντιδρούμε κατά αυτό τον τρόπο;

Ορθόδοξος

ΠΗΓΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ