Αρχείο

Η άλλη Ελλάδα που ζει κάτω από τα Αποκαΐδια της....Ελληνες δημιουργούν «facebook» για τυφλούς

Στα πλαίσια του ετήσιου παγκόσμιου φοιτητικού διαγωνισμού Imagine Cup 2011 στον οποίο η Microsoft βραβεύει φοιτητές από όλο τον κόσμο για διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες, η εφαρμογή Eclipsis απέσπασε το 2ο βραβείο στον ελληνικό τελικό.

Δημιουργία των Αλέξη Τζανετόπουλο, Φίλιππο Πρωτογερίδη και Δημήτρη Στριπέλη, φοιτητών του τμήματος πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Eclipsis αποτελεί μία εφαρμογή υποστήριξης του κοινωνικού δικτύου Facebook, προσανατολισμένη στα άτομα με προβλήματα όρασης.

Η εφαρμογή, δέχεται τα δεδομένα από τη βάση του Facebook και στη συνέχεια τα αναπαράγει στον χρήστη με ήχο.

Διαθέτει δικό του Screen Reader, πλήρως τροποποιημένο ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες κοινωνικής δικτύωσης του τυφλού ατόμου. Υποστηρίζει επίσης αναγνώριση φωνής καθώς και συντομεύσεις πληκτρολογίου, έτσι ώστε η πλοήγηση του χρήστη να είναι όσο το δυνατόν ευκολότερη.

Στόχος του Eclipsis, είναι να διευρύνει τους ορίζοντες κοινωνικοποίησης για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Να βοηθήσει το τυφλό άτομο στο να αποφύγει την κοινωνική αποξένωση και τον ρατσισμό, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κοινωνικοποιείται, να διασκεδάζει και να πληροφορείται χωρίς τη βοήθεια άλλου, από το ίδιο του το σπίτι. Να του χαρίσει την ανεξαρτησία που πιθανώς να μην έχει και να φέρει το άτομο πιο κοντά στον κόσμο του Internet, μέσω του δημοφιλέστερου και μεγαλύτερουsite κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook.

Ο μέσος τυφλός έρχεται αντιμέτωπος με πολλά εμπόδια στην προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει το Internet. Στην εποχή της κοινωνικοποίησης και των media, το άτομο με πρόβλημα όρασης δεν έχει εύκολη πρόσβαση στο πλεόν πιο διαδεδομένο μέσο επικοινωνίας, τον παγκόσμιο ιστό. Γιατί να του στερείται ένα μέσο που θα μπορούσε να του αλλάξει τη ζωή, διαφοροποιώντας δραματικά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να περνά τις ώρες που είναι μόνος;

To Eclipsis αποτελεί την ιδέα που θα χαρίσει στο τυφλό άτομο την ανεξαρτησία που δεν του παρέχεται, που ίσως να εμπλουτίσει με όμορφο τρόπο τις ώρες που θα περνούσε στο δωμάτιό του, μόνος του.

Τα χαρακτηριστικά του Eclipsis είναι:

Voice Recognition – Αναγνώριση φωνής για πλοήγηση.

Text to Speech – Αναπαραγωγή δεδομένων με φωνή.

Key Shortcuts – Συντομεύσεις πληκτρολογίου για γρήγορη πρόσβαση.

Parental Control – Γονικός έλεγχος με audio logs.

Voice tutorial – Φωνητικός οδηγός χρήσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ