Αρχείο

Τουρκία: Ισραηλινά μαχητικά δεν παρενόχλησαν τουρκικό πολεμικό πλοίο

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ZAMAN το Τουρκικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων με ανακοίνωση του διαψεύδει πως δύο Ισραηλινά μαχητικά παρενόχλησαν τουρκικό πολεμικό πλοίο ανοιχτά της Κύπρου και πως μετά σημειώθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή εμπλοκές μεταξύ ισραηλινών και τουρκικών μαχητικών που έφτασαν εκεί για υποστήριξη.

Το όλο θέμα το αποκάλυψε η Κυπριακή εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σε συνδυασμό με τη τουρκική VATAN, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και στον Ισραηλινό τύπο με την εφημερίδα HAARETZ (Report: Israel scrambles IAF warplanes toward Turkish ship) να γράφει πως πράγματι Ισραηλινά μαχητικά παρενόχλησαν τουρκικό πολεμικό πλοίο και σημειώθηκαν εμπλοκές μαχητικών των δύο χωρών. Το δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ που σήμερα διαψεύδει το Τουρκικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, έγραψε τα ακόλουθα:

Δύο μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ πέταξαν χθες , Τετάρτη, κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας, στα βόρεια όρια του FIR Λευκωσίας, αγνοώντας επιδεικτικά τις απόπειρες επικοινωνίας του κατοχικού καθεστώτος. Οι πτήσεις των ισραηλινών μαχητικών έρχονται σε απάντηση των πτήσεων τουρκικών μαχητικών που εισέρχονται παρανόμως εντός τους FIR Λευκωσίας και προσεγγίζουν το Ισραήλ και την γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος, τα δύο μαχητικά του Ισραήλ, αφού εξασφάλισαν άδεια πτήσεων από τη Λευκωσία, πέταξαν πριν το μεσημέρι της Τετάρτης κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας. Τα δύο μαχητικά πέρασαν σε χαμηλό ύψος από το Τελ Αβίβ προς τον Απόστολο Αντρέα, συνέχισαν προς τον κόλπο της Μερσίνας και από εκεί γραμμή μέχρι τη Φοινίκη, κοντά στα όρια της Ελλάδας στο Καστελόριζο, όπου τελειώνει το Fir Λευκωσίας. Δηλαδή πέταξαν στο μεγαλύτερο μέρος των μεσογειακών ακτών της Τουρκίας. Σε μερικές περιπτώσεις προσέγγισαν τις τουρκικές ακτές σε απόσταση 15 μιλίων, σύμφωνα με το “Φιλελεύθερο” της Κύπρου.

Από νωρίς το απόγευμα μαχητικό ελικόπτερο του Ισραήλ, πετούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα χαμηλά στις 4.000 – 5.000 πόδια πάνω από την πλατφόρμα «Noble Homer Ferrington» στην «Αφροδίτη», αλλά και κοντά στο «Πίρι Ρέις» που συνέχισε και χθες να σαρώνει με ηχοβολισμούς το βυθό του Ερατοσθένη στα οικόπεδα 7-8-11 και το 12 της Noble.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισραηλινή αεροπορία επικοινωνεί με τις αρχές του FIR, δείχνοντας ότι αναγνωρίζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αγνοεί τον πύργο ελέγχου του παράνομου «Ερτζάν» που θεωρεί «δικό του» τον εναέριο χώρο από τα κατεχόμενα μέχρι τις ακτές της Τουρκίας.

Λίγο μετά το μεσημέρι, επίσης χθες, Τετάρτη, όταν το Πίρι Ρέις πλησίασε σε λιγότερο από 20 ναυτικά μίλια τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12», δηλαδή περί τα 25 μίλια από το όριο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Ισραήλ, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ πετούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από την πλατφόρμα της Noble στο κυπριακό οικόπεδο και στην περιοχή μέχρι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Την ίδια ώρα ένα τουρκικό ελικόπτερο πετούσε σε αρκετά μεγάλη απόσταση στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, ενώ προηγήθηκε πτήση τουρκικού ελικοφόρου αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου που προσέγγισε το FIR του Ισραήλ ακολουθώντας πορεία ανοικτά της Βηρυτού. Κατά την επιστροφή του το τουρκικό αεροσκάφος παραβίασε του κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, εισερχόμενο χωρίς άδεια στο FIR Λευκωσίας.

Τέλος,  δύο τουρκικά μαχητικά εξακολούθησαν και χθες τις παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας πετώντας σε απόσταση 50χλμ. ανοικτά της Λάρνακας και κοντά στα ανατολικά όρια της ζώνης ασκήσεων των βρετανικών βάσεων.

πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ