Αρχείο

Εκτοξεύεται η ανεργία των νέων στη Μεγάλη Βρετανία

Η κυβέρνηση περικόπτει τα προγράμματα απασχόλησης εν μέσω οικονομικής κρίσης

Η ανεργίων των νέων στη Μεγάλη Βρετανία λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ηλικίας 18 έως 24 ετών είναι άνεργοι.

Το φαινόμενο αυτό όμως δεν αποτελεί μία παροδική φάση – και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό για τους νέους στην Αγγλία. Ο Jonathan Portes, ο οποίος είναι διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας της Μεγάλης Βρετανίας, στρέφει την προσοχή στο γεγονός ότι υφίσταται μία ραγδαία αύξηση στον αριθμό των νέων ατόμων που έχουν κάνει αίτηση για επίδομα ανεργίας για περισσότερο από ένα χρόνο.

Το 2008 τα άτομα αυτά έφταναν στις 6.000, αλλά αυτό το νούμερο έχει αυξηθεί περισσότερο από οκτώ φορές: κάτι λιγότερο πλέον από 50.000 άτομα.

0 Portes υποστηρίζει ότι αυτές οι εξελίξεις δεν συνδέονται μόνο με την αλλαγή του οικονομικού κύκλου – συμπίπτουν με την εκούσια μείωση των πόρων του ταμείου μελλοντικών θέσεων εργασιών από το κόμμα των Εργατικών, το οποίο παρείχε επιδοτούμενη εργασία για περισσότερους από 41.000 νέους ανθρώπους τον Ιούλιο του 2010, και για μόλις 900 κατά το τέλος τους περασμένου έτους.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η κυβέρνηση έχει περικόψει δραστικά τις κυβερνητικές παροχές κατάρτισης και επιμόρφωσης προς τους νέους, από περίπου 25.000 επιταγές κατάρτισης στα μέσα του 2010 σε μόλις 4.200 ωφελούμενους τον Οκτώβριο του 2011.

Η απότομη μείωση της διαθεσιμότητας των συγκεκριμένων πηγών βοήθειας και ενίσχυσης για τους νέους εργαζόμενους δεν αποτελεί έκπληξη – η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας έλαβε μία συνειδητή απόφαση στο να εξαλείψει ουσιαστικά το ταμείο μελλοντικών θέσεων εργασίας.

Ως εναλλακτική αντιμετώπιση το κόμμα των Εργατικών στηρίζεται στο πρόγραμμα εργασίας, το οποίο δημιουργεί συμβάσεις με εταιρίες ώστε οι μακροχρόνια άνεργοι να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Δυστυχώς, όπως τονίζει ο Portes, το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων δεν έχει δημοσιοποιήσει προς το παρών καθόλου δεδομένα σχετικά με την απόδοση του προγράμματος εργασίας.

Έτσι, το πρόγραμμα είναι δύσκολο να αξιολογηθεί καθώς υφαίνεται υπό ένα μοντέλο μαύρου κουτιού, δίνοντας το ελεύθερο στις εταιρίες να χρησιμοποιούν όποια προσέγγιση επιθυμούν στην διαχείριση των αιτούντων εργασία και να πληρώνονται βάσει του τελικού αποτελέσματος ....

Όμως η εκτόξευση του αριθμού των νέων ατόμων εκτός της αγοράς εργασίας – και για μακρά χρονικά διαστήματα – υποδεικνύει ότι οι πάροχοι του προγράμματος εργασίας αποτυγχάνουν να βρούν καλά αμειβόμενη εργασία στους νέους ή ότι ακολουθούν συνειδητά τη λογική της αφρόκρεμας, επιλέγοντας δηλαδή τις ομάδες ανέργων που είναι ευκολότερο να βρούν δουλειά.

pentapostagma.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ