Αρχείο

Φόβοι για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Το ενδεχόμενο επίθεσης της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ φοβούνται οι συμμαχικές δυνάμεις, μάλιστα ως κίνηση υποκινούμενη από το Ιράν! Την παραπάνω ανησυχία εξέφρασε με δηλώσεις του στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο υψηλόβαθμο στέλεχος του ισραηλινού στρατού.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ηγείται της διοίκησης του βόρειου τομέα του Ισραήλ, διατήρησε την ανωνυμία του και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τόνισε πως «Εκτός του πυρηνικού προγράμματός της η Τεχεράνη προόρισε τις μεγαλύτερες δαπάνες της χώρας του τα τελευταία 30 χρόνια στηρίζοντας τη Χεζμπολάχ και αν συμβεί οτιδήποτε η ένοπλη οργάνωση είναι ένα όργανο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Ιρανοί σε επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ, παρά το ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει πρόθεση εμπλοκής, από την Χεσμπολάχ, αν ερωτηθεί ο ίδιος ο Χασάν Νασράλα θα δείτε πως είναι αντίθετος σε ένα νέο πόλεμο με το Ισραήλ. Απλά ο ηγέτης της οργάνωσης θα λάβει εντολές τις οποίες θα κληθεί να εκτελέσει».

Μεταξύ των θεμάτων που θίχτηκαν ήταν και πιθανά σενάρια πρόκλησης πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και στα οποία περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον ίδιο Ισραηλινό αξιωματούχο, μια αεροπορική επίθεση του Ισραήλ εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, επιθέσεις εναντίον διεθνών Ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό ή η πώληση χημικών όπλων από τη Συρία στο σιιτικό κίνημα. Σύμφωνα, πάντως, με τον Ισραηλινό στρατιωτικό διοικητή, οποιαδήποτε νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα είναι συντομότερη τον ένα μήνα συγκρούσεων του 2006.

Αξίζει να αναφερθεί πως γίνεται και μια πρώτη εκτίμηση (!!!) από τον ίδιο παράγοντα, σύμφωνα με την οποία: «Έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι μπορούμε να τους καταφέρουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα. Η πιο σημαντική αποστολή τώρα είναι να κερδίσουμε μια μη αναστρέψιμη νίκη σε οποιοδήποτε πόλεμο με τον Λίβανο, όποιο κι αν είναι το σενάριο. Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ σε περίπτωση νέου πολέμου είναι το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ έχει διασπείρει όπλα σε εκατοντάδες σιιτικές πόλεις και χωριά κατά μήκος των συνόρων. Τα σπίτια έχουν τρεις ορόφους. Στο ισόγειο βρίσκονται πύραυλοι, στον πάνω όροφο μένει μια οικογένεια, στη συνέχεια υπάρχει ένα αρχηγείο και μετά μια ακόμη οικογένεια. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι ανθρώπινες ασπίδες , επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε σιιτικό χωριό είναι οργανωμένο έτσι».

Στην παρούσα φάση εκτός του διεθνούς ενδιαφέροντος για την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, για την Ελλάδα και την Κύπρο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε ισχυρούς πονοκεφάλους, αφού η σύμπραξη στην εξόρυξη και ενεργειακή εκμετάλλευση των αποθεμάτων της κυπριακής ΑΟΖ έχει αναπτύξει τέτοιες σχέσεις με το Ισραήλ οι οποίες είναι εν δυνάμει τέτοιες που ίσως «απαιτήσουν» την εμπλοκή και την παροχή βοήθειας αν αυτή ζητηθεί από το Ισραήλ.

pentapostagma.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ