Αρχείο

Αγριεύει η κόντρα ΗΠΑ και Ρωσίας για τη Συρία

Πιέσεις δέχεται η Ρωσία, προκειμένου να σκληρύνει την στάση της απέναντι στη Συρία. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τη Μόσχα ότι κινδυνεύει να χάσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή εάν δεν δράσει με τρόπο πιο εποικοδομητικό. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει τη χρήση βίας.

Ο Σ. Λαβρόφ, ο οποίος θα συναντάται σήμερα με τον Βρετανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Χέιγκ, στο Αφγανιστάν, απέρριψε κάθε προσπάθεια να εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν, υπό την πίεση προσφυγής στη χρήση βίας προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο Ρώσος υπουργός είπε σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό που συνέβη στη Λιβύη και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αγνόησε τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί δίνουν όπλα στους Σύρους αντάρτες. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι ο Σ. Λαβρόφ εννοούσε ότι οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα στην περιοχή. Η Χ. Κλίντον έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι προμηθεύει με όπλα τη Δαμασκό και την έχει προτρέψει να διακόψει τους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Σύρια. Οι κατηγορίες αυτές εξόργισαν τον Ρώσο υπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση του τιμά νόμιμα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί παλαιότερα με τη Συρία στον τομέα της αντί-αεροπορικής άμυνας.

Την ίδια ώρα πάντως και το Πεκίνο δηλώνει ότι τάσσεται κατά της άσκησης πίεσης ή της επιβολής κυρώσεων στη Συρία και επανέλαβε την στήριξη του στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Κόφι Άναν…

πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ