Αρχείο

Τουρκικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

TCG Cubuklu (A594)

Σύμφωνα με την αναγγελία του τουρκικού σταθμού Σμύρνης (NAVTEX 664/13), το υδρογραφικό σκάφος TCG CUBUKLU (A594) πρόκειται να πραγματοποιήσει θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες την περίοδο 21 έως 25 Οκτωβρίου 2013, σε περιοχή που ενώ περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα χαρακτηρίζεται ως "διεθνή και τουρκικά χωρικά ύδατα".

Παρόμοια ενέργεια είχαμε παρακολουθήσει και τον φετινό Μάρτιο από το ερευνητικό BILIM-2 σε περιοχή που περιελάμβανε ελληνική υφαλοκρηπίδα Ρόδου και Μεγίστης.

Τα δύο δυτικά στίγματα της αναγγελίας περιλαμβάνουν έκταση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τα νησιά Φαρμακονήσι, Καλόλιμνο και Ίμια όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα.

Με κίτρινο χρώμα εμφανίζονται τα στίγματα της τουρκικής αναγγελίας και η περιοχή που περιλαμβάνει. Με λευκή γραμμή εμφανίζεται η γραμμή οριοθέτησης βάσει της Ιταλο-Τουρκικής Συμφωνίας του Ιανουαρίου 1932 και του συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της 28.12.1932. Αξιοσημείωτο είναι πως το ΝΔ σημείο βρίσκεται στο ακρωτήριο Παναγιά Κυρά Ψηλή της Καλύμνου που αποτελεί το 29ο ελληνικό σημείο βάσης του Πρωτοκόλλου 1932 με το αντίστοιχο τουρκικό να βρίσκεται στη βραχονησίδα Τσούκα (Atsaki, σημ Topan), η μέση απόσταση των οποίων δημιουργεί τη χαρακτηριστική δυτική εσοχή νοτίως των Ιμίων.

Παρατηρώντας τις περιοχές τουρκικών ερευνών που αναγγέλλονται σε παρόμοιες περιπτώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βλέπει κανείς πως τα όρια τους δεν είναι τυχαία επιλεγμένα, όπως στην περίπτωση του BILIM-2 τον φετινό Μάρτιο.

NAVTEX 664/13, CUBUKLU, Οκτώβριος 2013

NAVTEX 299/13, BILIM-2, Μάιος 2013

Πηγή :enkripto.com

πηγή: Βετεράνος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ