Αρχείο

Αεροπορική εκπαίδευση: Μάλλον το ΓΕΑ δεν ενημέρωσε τον ΥΕΘΑ...

Ανενημέρωτο φαίνεται πως άφησε το ΓΕΑ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο αναφορικά με τις δυνατότητες του συστήματος εκπαίδευσης της ΠΑ με κίνδυνο να εκτεθεί η Ελλάδα απέναντι σε ξένες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Κατάρ και επισκεπτόμενος αεροπορική βάση της Αεροπορίας της χώρας, ανέφερε τα εξής στο πλαίσιο συμφωνίας εκπαιδευτικού χαρακτήρα: 

«Αποφασίσαμε να στείλουμε εδώ εκπαιδευτές, οι οποίοι θα αναλάβουν να εκπαιδεύσουν ακόμα περισσότερο τους πιλότους των πολεμικών αεροσκαφών του Κατάρ αλλά και να δεχτούμε στις δικές μας Στρατιωτικές Ακαδημίες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Κατάρ, που θέλουν ακριβώς να αναβαθμίσουν την εκπαίδευσή τους στα σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη». 

Προφανώς κανείς από το ΓΕΑ και προκειμένου να μην αφήσει έκθετο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας δεν τον ενημέρωσε ότι η «αναβάθμιση της εκπαίδευσης των πιλότων του Κατάρ στα σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη» δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα γιατί απλά δεν υπάρχουν σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Ποια αναβάθμιση εκπαίδευσης θα έχουν οι πιλότοι του Κατάρ σε μια Αεροπορία η οποία χρησιμοποιεί ακόμη για την προκεχωρημένη και επιχειρησιακή εκπαίδευση αεροσκάφη της δεκαετίας του 60(!) τα T-2E/C τα οποία δεν χρησιμοποιεί πλέον καμία άλλη αεροπορική δύναμη στον κόσμο σήμερα.

Ποια αναβάθμιση εκπαίδευσης θα έχουν οι πιλότοι του Κατάρ στη βασική εκπαίδευση όταν από τα κατά τα άλλα όντος σύγχρονο T-6A είναι επιχειρησιακά ελάχιστα αεροσκάφη (κάτω από το 25% της συνολικής δύναμης).

Έτσι σίγουρα αναβάθμιση στον πτητικό κομμάτι δεν πρόκειται να γίνει γιατί δεν μπορεί να γίνει. Δεν νομίζουμε ότι το Κατάρ θα στείλει πιλότους να εκπαιδευτούν ούτε σε αεροσκάφη του ΄60 (διαθέτει πολύ πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά) ούτε φυσικά να περιμένουν στην ουρά οι πιλότοι του για να πετάξουν πρώτα οι Έλληνες μετά οι Ιταλοί –που εκπαιδεύονται στην 120 ΠΕΑ- και ότι περισσέψει από αεροσκάφη και ώρες να πετάξουν αυτοί.

Εκτός και αν ο υπουργός εννοούσε άλλου είδους εκπαίδευση σε επιτελικό επίπεδο όπου εκί δεν υπάρχει πρόβλημα βέβαια καθώς δεν απαιτεί τίποτα άλλο από αίθουσες θρανία και ένα πίνακα. Αυτό ναι μπορούσε να το παράσχουμε. 

Θα έπρεπε επομένως το ΓΕΑ να έχει ενημερώσει από πριν τον υπουργό - που δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προοιμίων- για τις πεπερασμένες δυνατότητες εκπαίδευσης της ΠΑ και όχι να τον «ωθεί» μέσω της αδράνειάς του επιτελείου να υπογράφει συμφωνίες που αργότερα δε θα μπορεί να τηρήσει.

πηγη

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ