Αρχείο

Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις Snowden για τις υποκλοπές της NSA

 

Νέο έγγραφο που δόθηκε στην δημοσιότητα από το πρώην στέλεχος της NSA και νυν πληροφοριοδότη Edward Snowden αποκαλύπτει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των Η.Π.Α  υποκλέπτει έως και 250 εκατομμύρια καταλόγους διευθύνσεων ηλεκτρονικών επαφών κάθε χρόνο.

Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε από την Washington Post αποδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η NSA  υποκλέπτει τα στοιχείων των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των λογαριασμών άμεσων μηνυμάτων (σ.σ pentapostagma.gr – instant messaging accounts). Η NSA, σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις Snowden, έχει προχωρήσει στην υποκλοπή ενός πολύ μεγάλου τμήματος βιβλίων διευθύνσεων ηλεκτρονικών επαφών, ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα οδήγησε στην υποκλοπή των δεδομένων πολλών Αμερικανών πολιτών.

Ρίχνοντας φως στις λεπτομέρειες ακόμη μίας απόλυτα κατακριτέας τακτικής της NSA, με κωδική ονομασία «μαζική συλλογή δεδομένων – harvesting data», η Washington Post ανέφερε στο ρεπορτάζ της τα εξής: «(Βάσει των άκρως απόρρητων εγγράφων που παρέδωσε ο Snowden) η Εθνική Υπηρεσίας Ασφαλείας συλλέγει-υποκλέπτει εκατοντάδες εκατομμύρια καταλόγους ηλεκτρονικών επαφών από προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και λογαριασμούς instant messaging σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε Αμερικανούς πολίτες».

“Το πρόγραμμα «συλλογής», το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε αποκαλυφθεί, υποκλέπτει τους καταλόγους επαφών των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και τις λίστες στενών φίλων (“buddy lists”) από υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων, καθώς επιχειρείται η πρόσβαση στα παγκόσμια δεδομένα συνδέσμων. Οι διαδικτυακές υπηρεσίες πολύ συχνά «αναμεταδίδουν» αυτές τις επαφές όταν ο χρήστης συνδέεται στην υπηρεσία, συνθέτει ένα μήνυμα, ή όταν συγχρονίζει έναν υπολογιστή ή μία φορητή συσκευή με πληροφορίες που έχουν αποθηκευθεί σε απομακρυσμένους servers”, γράφει το δημοσίευμα της Washington Post.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε ένα εικοσιτετράωρο, πέρυσι, το Τμήμα Εξειδικευμένων Επιχειρήσεων Απόκτησης Πηγών της NSA απέκτησε πρόσβαση σε 444.743 βιβλία διευθύνσεων λογαριασμών email από το Yahoo!, 105.068 από το Hotmail, 82.857 από το facebook και 33.697 από το Gmail, σύμφωνα με ενδοεπιχειρησιακή παρουσίαση της NSA μέσω powerpoint, που αποκαλύπτει το απόρρητο έγγραφο. Επιπρόσθετα, 22.881 κατάλογοι επαφών συνελέγησαν από αδιευκρίνιστους παρόχους. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η συλλογή καταλόγων διαδικτυακών επαφών χρηστών πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση, ενώ η διαδικασία συλλογής αντιστοιχεί σε περισσότερες από 250 εκατομμύρια υποκλοπές διαδικτυακών επαφών ετησίως.

Μέσω της εξονυχιστικής ανάλυσης των δεδομένων, η NSA έχει τη δυνατότητα να διερευνά απόκρυφες ηλεκτρονικές διασυνδέσεις και να σχηματίζει την πλήρη εικόνα των σχέσεων που αναπτύσσει ένας χρήστης του διαδικτύου.

Η μεγάλη υποκρισία έρχεται από τις μεγάλες εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως τη Google, το Facebook, και το Yahoo - καθώς ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν τίποτα ή δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο στην παροχή πρόσβασης στην NSA για τα δεδομένα των πελατών τους  - τα κενά ασφαλείας  ήταν σε όλους γνωστά, αλλά και ηθελημένα από την  απαρχή του σχεδιασμού των διαδικτυακών υπηρεσιών.

pentapostagma.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ