Αρχείο

Ρωσία: «Ζητάμε εξηγήσεις από Ελλάδα και Βουλγαρία για το κλείσιμο του FIR στα ρωσικά αεροσκάφη»

Σε μέγα ζήτημα έχει αναγορευτεί από την Μόσχα η « συμπεριφορά» της Ελλάδος και της Βουλγαρίας, στο ζήτημα της διέλευσης ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών προς την Συρία.

Τα αεροσκάφη  θα μετέφεραν σύμφωνα με την ρωσική πλευρά ανθρωπιστική βοήθεια προς την συριακή κυβέρνηση, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων itar-Tass.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου  Ν. Πέσκωφ  η Βουλγαρία και η Ελλάδα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στην ρωσική πλευρά για την στάση τους στο ζήτημα αυτό.

Η Βουλγαρία  διαφοροποιήθηκε ΣΗΜΕΡΑ από την χώρα μας δηλώνοντας με διπλωματικό τρόπο ότι θα επιτρέψει τις πτήσεις των ρωσικών αεροσκαφών πάνω από την Βουλγαρία  , αφού εξετασθεί το υλικό επί των αεροσκαφών αυτών.

Αυτό σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας  pentapostagma.gr, αφήνει εντελώς εκτεθειμένη   την πατρίδα μας έναντι της Μόσχας. Στην αρχή αυτής της « ιστορίας» η Ελλάδα ανέφερε ότι δέχθηκε πιέσεις από τις ΗΠΑ , οι οποίες απαιτούσαν το κλείσιμο του ελληνικού FIR στα ρωσικά αεροσκάφη .

«Φυσικά, εναλλακτικές διαδρομές θα βρεθούν »,  είπε ο Πέσκωφ , απαντώντας στην ερώτηση του για το πώς η Ρωσία θα παραδώσει βοήθεια στη Συρία μετά το κλείσιμο των αεροδιαδρόμων  Βουλγαρίας και Ελλάδας.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε όμως , μέσω ποιας   ακριβώς  χώρας θα πετάξουν τα  ρωσικά  αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά αυτό είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί διαμέσου του Ιράν.

Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος ΥΦΕΞ Sergei Ryabkov , δήλωσε ότι «Λυπάμαι που κάτω από την πίεση της Ουάσιγκτον και προφανώς κάτω από πιέσεις από τις Βρυξέλλες, την έδρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ορισμένες χώρες ( Ελλάδα-Βουλγαρία)  κινούνται μακριά από  αυτό που θα ονόμαζα  διεθνές καθήκον τους, δηλαδή, την παροχή  αεροδιαδρόμου σε αεροσκάφη που συμμετέχουν σε μεταφορά  ανθρωπιστικής βοήθειας »,  κατέληξε ο ίδιος .

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι γνωστό στην  παγκόσμια κοινότητα , ποια είναι η ανθρωπιστική κατάσταση  στην  Συρία, τα βάσανα και οι θυσίες του λαού της Συρίας. Η ανάμειξη της δύσης  σε αυτή την κατάσταση, αποτελεί  υποκρισία, τόνισε ο Ryabkov.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι «η χώρα μου  ως άξιο  μέλος του ΝΑΤΟ, διαθέτει  μια ειδική υπηρεσία, αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιολόγηση της διαφοράς μεταξύ των ανθρωπιστικών πτήσεων και των  πτήσεων πολεμικού υλικού, θέλοντας  να είμαι  πραγματικά ειλικρινής με τους Ρώσους εταίρους μας. Θα επιτραπεί στο ρωσικό αεροσκάφος να προσγειωθεί σε βουλγαρικό  αεροδρόμιο για να γίνει ο έλεγχος , και στην συνέχεια όταν όλα θα είναι ΟΚ,  Θα είναι σε θέση να συνεχίσει την πορεία του. Αν οι Ρώσοι  εταίροι  μας  είναι ειλικρινείς  μαζί μας, τα αεροσκάφη τους θα πετάξουν  με ασφάλεια πάνω από τη Βουλγαρία »,  δήλωσε ο Πλεβνέλιεφ.

Μύλος στην κυριολεξία με  ένα θέμα που θα αλλάξει πάρα πολλά πράγματα  ειδικά για την χώρα μας και τα Βαλκάνια γενικότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ