Αρχείο

Κοινωνική κρίση και στη Γερμανία: 13 εκατομμύρια πολίτες αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας

 

Τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων στην Γερμανία, την μεγαλύτερη κατά τα άλλα οικονομία της ευρωζώνης, που διαβιούν υπό συνθήκες φτώχειας αυξάνεται συνεχώς: περίπου ένας στους έξι πολίτες είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (σ.σ. pentapostagma.gr – Destatis) και την Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Eurostat 16,1 τοις εκατό του γερμανικού πληθυσμού ή σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της σχετικής φτώχειας.

Ο απόλυτος αυτός αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν για τους πολίτες γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Ολλανδίας και της  Γαλλίας.

Ο δείκτης κινδύνου σχετικής φτώχειας βρίσκεται στο 9,6 τοις εκατό στην Δημοκρατία της Τσεχίας, ενώ ο ίδιος δείκτης βρίσκεται αντίστοιχα στο 10,1 τοις εκατό στην Ολλανδία και στο 14,1 τοις εκατό στη Γαλλία.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυξάνεται το φαινόμενο της σχετικής φτώχειας στη Γερμανία παρά τους ισχυρισμούς από την Καγκελάριο Angela Merkel ότι η χώρα βιώνει τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης και του χαμηλού δείκτη ανεργίας.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες στη Γερμανία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας από ότι οι άντρες, ανισότητα που εμφανίζεται εντονότερη για τον γυναικείο πληθυσμό στην πληθυσμιακή κατηγορία    ηλικίας  άνω  των 65 ετών.

Ο δείκτης κινδύνου φτώχειας για κορίτσια κάτω των 18 ετών βρίσκεται στο 15,7 τοις εκατό, που είναι μεγαλύτερος από τον δείκτη κινδύνου φτώχειας για τα αγόρια της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας (σ.σ. pentapostagma.gr – 14,8%).

Στις 17 Οκτωβρίου, ηγετικά οικονομικά think tanks γκρέμισαν την φετινή πρόβλεψη για την οικονομική μεγέθυνση στη Γερμανία κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την 1ηΟκτωβρίου από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης της Γερμανίας, το επίπεδο ανεργίας της χώρας αυξήθηκε κατά 25.000 ανέργους σε εποχικά προσαρμοσμένους δείκτες τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από μία αύξηση της τάξης των 9.000 για τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Είναι ολοφάνερο πλέον, ότι η κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση «χτυπά την πόρτα» και της Γερμανίας.. Οι μονόδρομοι των μέτρων λιτότητας ως «μπούμερανγκ»;

pentapostagma.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ