Αρχείο

Η Ρουμανία στο Πλευρό της Ελλάδας

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Είναι αλήθεια ότι με την ευκαιρία της κρίσης μας δόθηκε η δυνατότητα σαν χώρα να μετρήσουμε τους εχθρούς και φίλους εντός ΕΕ και εντός ευρωζώνης. Θα λέγαμε ότι η εικόνα είναι απογοητευτική ειδικά στα Βαλκάνια, τη στιγμή που η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια είχε λάβει θετική στάση στην προσπάθεια των βαλκάνιων γειτόνων και μη για ένταξη τους τόσο στην ΕΕ όσο στο ΝΑΤΟ και άλλους διεθνής οργανισμούς, ενώ ταυτόχρονα τασσόταν σύμφωνη σε όλες τις αποφάσεις που αφορούσαν την στήριξη τους με Ευρωπαϊκά ή Ελληνικά κονδύλια. Έναντι όλων αυτών δυστυχώς σαν χώρα εισπράξαμε αρκετή κακία μόλις ήρθαν τα δύσκολα.

Όμως τελικά φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποιοι που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων μακριά από μικροπολιτικές και εκμετάλλευση της αδυναμίας της Ελλάδος, προκειμένου να καλύψουν οι ίδιοι όποια παρουσιαζόμενα κενά θα άφηνε μια Ελλάδα εκτός ΕΕ.

Έτσι με χαρά υποδεχθήκαμε τις δηλώσεις του Ρουμάνου Υπουργού Οικονομικών, κ. Eugen Teodorovici, περί ενδεχόμενης συμμετοχής της Ρουμανίας σε απόφαση χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δηλώνοντας με εμφατικό τρόπο ότι, γίνονται συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι φυσικό για τη Ρουμανία να φανεί ανοιχτή προς την υποστήριξη ενός άλλου κράτους-μέλους. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα χρειάζεται πραγματικά υποστήριξη, τουλάχιστον τον επόμενο μήνα, που θα πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση και η Ρουμανία μπορεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια απόφαση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σίγουρα θα υποστηρίξουμε αυτήν τη διαδικασία. Οι προθέσεις της Ρουμανίας δημοσιοποιήθηκαν στον Ξένο τύπο αλλά και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς καταδεικνύοντας την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα.

Θεωρούμε στο pentapostagma.gr και παρά την αρνητική κριτική που ασκήσαμε κατά καιρούς στη Ρουμανία για άλλα θέματα, ως υποχρέωση μας να αναδείξουμε αυτή την ενέργεια για ένα πρωταρχικό λόγο, ότι θα πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι δογματικοί στις απόψεις μας. Θέλουμε να εκφράσουμε την απεριόριστη χαρά μας προς την Ρουμανική Κυβέρνηση και να καλέσουμε για άλλη μια φορά το Ελληνικό ΥΠΕΞ με ευκαιρία την κρίση, να αναθεωρήσει το δόγμα των εχθρικών και φίλιων χωρών και να εφαρμόσει ανάλογες πολιτικές. Θα συμφωνήσουμε επίσης με φίλο αναγνώστη, που υποστήριξε σε σχόλιο του σε παλαιότερο άρθρο της στήλης μας ότι, το ΝΑΙ σε όλους πρέπει κάποτε να σταματήσει και να ισχύει μόνο προς αυτούς, που τουλάχιστον θα το εκτιμήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Αδιέξοδο στις ρωσοτουρκικές συνομιλίες: Οι Ρώσοι διαλύουν τουρκικό εξοπλισμό στη Συρία - Πυραυλικές επιθέσεις & διά θαλάσσης

“Πάτησε το κουμπί” για να εξαφανιστούν οι τζιχαντιστές στη Συρία ο Πούτιν και και δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ό,τι και...