Αρχείο

Κούρεμα – «ανάσα» για χιλιάδες δάνεια νοικοκυριών

Νέα νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει να υποβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να αποτελέσει «ανάσα» για χιλιάδες οφειλέτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους προς τις τράπεζες, εν μέσω της ραγδαίας μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους από τις συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Η ρύθμιση, βέβαια, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους επιλεξιμότητας καθώς και προϋποθέσεις υπαγωγής. Εν γένει, έχει υπολογιστεί ότι στη ρύθμιση θα υπαχθούν περίπου 200.000 δανειολήπτες ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων με την πρώτη να αφορά όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους στον δημόσιο και ιδωτικό τομέα καθώς και όσους εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι δανειολήπτες ώστε να υπαχθούν στη ρύθμιση περιλαμβάνουν το εισοδηματικό όριο των 25.000 ευρώ, με σημαντική παράμετρο την μείωση του ύψους του εισοδήματος κατά 35% σε σχέση με το 2010, το ύψος της αντικειμενικής αξίας της 1ης κατοικίας (έως 180.000 ευρώ). Πλέον αλλάζει και η διαδικασία γνωμοδότησηε των πιστωτών – πλέον δεν απαιτείται η ομόφωνη γνώμη τους αλλά η συγκέντρωση ποσοστού «ομοφωνίας» της τάξης του 50% + 1.

Η ρύθμιση για την «ελάφρυνση» των οφειλετών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων προβλέπει την διαδικασία παγώματος των οφειλόμενων δόσεων για 2 έτη, την πληρωμή μόνο των τόκων του δανείου με επιτόκιο 1,5% καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για τις κοινωνικές ομάδες των ανέργων, των πολύτεκνων και των αναπήρων.

pentapostagma.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ